Reklama:

Odruchy głębokie w stwardnieniu rozssianym (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-04-2008, 12:02:00

Witam wszystkich,
podejrzewa sie u mnie stwardnienie rozsiane - na podstawie rezonansu.
Proszę, powiedzcie mi na czym polegaja odruchy głębokie, bo ponoć gdy są wygórowane to swiadczyć to może o SM.

Ciekawi mnie też jakie są charakterystyczne objawy SM?

Pozdrawiam wszystkich
Anka
gość
19-04-2008, 15:56:00

jeśli podejrzewaja to znaczy nie są pewni.
idż do okulisty!!!!!!!!!!!!! przewaznie to oni jako pierwsi wykrywaja ta chorobe na podstawie badania...........i tu nie jestem pewna ale chyba dna oka
gość
20-04-2008, 13:51:00

Okulista? Mi powiedziano ze musze miec pobrany płyn mozgowordzeniowy, aby potwierdzić chorobę. A nie wiesz co to są odruchy głębokie?
Anka
gość
20-04-2008, 19:39:00

z odruchami nie jestem pewien. Jesli rezonans wskazuje na SM to trzeba zrobic tzw. badania laboratoryjne, w kt badanie plynu-mozgowo rdzeniowego jest podstawowe. Pobiera sie ten plyn poprzez naklocie ledzwiowe...nic strasznego, bezbolesne..trzeba lezec dobe...zeby ograniczyc bol glowy wywolany ubutkiem plynu...ocenia sie klarownosc plynu i obecnosc tzw. prążków oligoklonalnych..
co do badania wzroku...to podstawoe znaczenie maja tutaj tzw. potencjaly wywolane..tzn ocenia sie szybkosc przeplywu impulsu nerwowego przez nerw.....uszkodzenie (zanik) mieliny (istota SM) znacznie spowalnia szybkosc przeplywu.......badanie niebolesne...
Objawy SM sa rozne i o roznym nasileniu....czasami brak typowych objawow..
Jedno jest pewne rezonans to nie wszystko...aczkolwiek wynik tego badania jest wazny....
wszystkiego dobrego
gość
21-04-2008, 10:02:00

Dziekuje za list.
chyba sie wybiore do tego okulisty. Badanie płynu mozgowo-rdzeniowego tylko w szpitalu mozna zrobic. Ja mam termin wyznaczony na wrzesien dopiero. Obled. Do tego czasu chyba mnie niepewnosc i nerwy zjedza.
Pzdr.
Anka
gość
21-04-2008, 15:11:00

spokojnie...jesli nie masz objawow to wszystko wyglada nienajgorzej...pozatym diagnoza sm to nie wyrok.....mowi sie o skrajnych przypadkach..a czesto sm przebiega bez wielkich objawow...
poza tym sa leki spowalniajace chorobe...
Jednym slowem jest duzo wiecej gorszych chorob neurologicznych...
naklocie rzeczywiscie tylko w szpitalu...potencjaly wiem, ze cyba tez w szpitalu.....do okulisty warto....
pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: