Reklama:

oddziały rehabilitacyjne (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-04-2013, 09:55:18

Witajcie Mój problem ruchowy, z utrzymaniem równowagi trwa już od 20 lat. Cały czas staram się o rehabilitację, np. na oddziałach szpitalnych, w sanatoriach. Kolejki oczekiwania są zazwyczaj 3 lata. Więc poszukuję też innych możliwości pomocy. Rehabilitacja to dla mnie w obecnym stanie to tylko pomoc w utraconych funkcja i zapobieganie ich pogłębianiu się.
Wtajemniczony
09-04-2013, 19:26:31

Witam, nie wiem z jakiego regionu Polski pochodzisz, ja jestem z Krakowa, 2 lata temu miałem udar mózgu. Korzystałem z rehabilitacji szpitalnej na NFZ i prywatnie przez kilka miesięcy, najbardziej jednak pomogła mi rehabilitacja domowa z fizjoterapeutą.
gość
10-04-2013, 08:43:04

pochodzę ze śląska. Wiem, że rehabilitacja indywidualna najbardziej skutkuje ale ja nie mam pieniędzy. Więc pozostaje mi tylko NFZ. Wiem że oddziały szpitalne rehabilitacyjne są z Katowicach-Ochojcy, w Cz ęstochowie na Parkitce, ale nie wiem ile się tam czeka. Na pewno są też takie oddziały w różnych miejscowościach na śląsku, ale okres oczekiwania zawsze jest dlugi. Mi zależy na systematycznych ćwiczeniach pod opieką specjalistów (sama też ćwiczę w domu ale nie ma się tam wszystkich przyżądów). Już kilka razy spotkałam się ze stwierdzeniem, że muszę dłużej poczekać bo moja choroba jest już długoletnia.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Inne sposoby ulżenia w dolegliwościach
Kochani, moja mama jest po dwóch operacjach, jeden na szyję, druga na odcinek lędźwiowy. Przed operacją na odcinek lędźwiowy przestała czuć już stopę, była odrętwiała. Po operacji stopa "wróciła", ale ma na codzień mnóstwo dolegliwości, bóle, parzenia, miała też rwę kulszową aż wygięło jej nogę na chwilę. Czy tak powinno być? Robiła ponowny rezonans, w kilku miejscach piszą o stanozie. Proszę powiedzcie, co można jeszcze zrobić, by ulżyć na codzień? Czytałam o medycznej marihuanie, może jakiś olejek cbd? Czytałam też o kolagenie typu II (może macie jakiś sprawdzony) w połączeniu z Wit c i kwasami omega 3-6-9? Czy taka suplementacja może cokolwiek pomóc? Proszę o jakąkolwiek podpowiedź....
gość
Porada
Witam. Czy mógłby by mi ktoś przetłumaczyć na ludzki język co to znaczy ? Opis Badania TK
gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
gość
Drętwienie lewej strony twarzy
Witam. Kilka dni temu zaczęły bolec mnie stawy i mięśnie lewej ręki i nogi. Pojawiło się drętwienie i zawroty głowy. Po kilku dniach ustąpiło ale pojawiło się drętwienie w okolicach lewej skroni i ból głowy nieraz z zawrotami głowy. Co to może być? Brak jakiś witamin?
Reklama: