Reklama:

od ponad pół roku walczę o diagnozę (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
07-12-2006, 12:47:00

Mój synek ma trzy latka.Urodził sie bez komplikacji,poród miałam wywoływany.Dostał 10 p Apgar.Wszystko było dobrze do czasu 3 miesięcy neurolog stwierdził ZOKN robiliśmy Vojtę przez okres 2 miesięcy ponieważ zaczął ładnie unosić główkę i podpierać sie na rączkach przerwałam ćwiczenia teraz tego żałuję ale czasu nie cofnę.nie raczkował,nie pełzał 6 miesięcy siadał, 10,11 m chodził za rączke 12 juz sam świetnie sobie radził.Kacperek mało gaworzył pierwsze słowa 18 miesięcy to mama tata baba dziadzia.Do tej pory bardzo mało mówi ale zaczyna powtarzać po nas słowa i któtkie zdania ciężko jest go zrozumieć i on sam bardzo sie denerwuje jak chce cos powiedzieć i mu nie wychodzi.Badałam dziecko pod kontem autyzmu specjalości wykluczyli pomimo że ma typowe cechy.Jest kontakt wzrokowy ale słaby,lubi się ganiać,chodzić i kręcic w kółko kilka razy w ciągu dnia ale po pare minut 2,3 min.To co najbardziej u niego widać to napinanie,wysilanie twarzy przy zabawie jakąś rzeczą np.ściska telefon zabawkowy,przyciska swiatełko z otwarta buzią,trzepie butelką wody mineralnej,kreci w powietrzu ściereczką,przy kapieli trzepie prysznicem z lecąca wodą.Przy tych czynnościach bardzo sie napina,przybliza blisko oczu,czasami robi przy tym zeza.Często jest zmeczony.Zaczełam zauważać zatykanie uszu na pewne dźwięki silnik motoru,traktor,przejeżdzający tir,.Jeżeli to nie autyzm to co już mam dosyć czekania na diagnoze bo chciałabym zacząć działać,jakos mu pomagac.Duża zmiana nastąpiła po wycofaniu słodyczy,podawałam kidabion i transfer factor dużo warzyw i kasz.Prosze o odpowiedź co o tym wszystkim sądzicie.
[addsig]
magda
gość
18-07-2007, 08:44:00

07-12-2006 o 13:47, magdaikacper :
Mój synek ma trzy latka.Urodził sie bez komplikacji,poród miałam wywoływany.Dostał 10 p Apgar.Wszystko było dobrze do czasu 3 miesięcy neurolog stwierdził ZOKN robiliśmy Vojtę przez okres 2 miesięcy ponieważ zaczął ładnie unosić główkę i podpierać sie na rączkach przerwałam ćwiczenia teraz tego żałuję ale czasu nie cofnę.nie raczkował,nie pełzał 6 miesięcy siadał, 10,11 m chodził za rączke 12 juz sam świetnie sobie radził.Kacperek mało gaworzył pierwsze słowa 18 miesięcy to mama tata baba dziadzia.Do tej pory bardzo mało mówi ale zaczyna powtarzać po nas słowa i któtkie zdania ciężko jest go zrozumieć i on sam bardzo sie denerwuje jak chce cos powiedzieć i mu nie wychodzi.Badałam dziecko pod kontem autyzmu specjalości wykluczyli pomimo że ma typowe cechy.Jest kontakt wzrokowy ale słaby,lubi się ganiać,chodzić i kręcic w kółko kilka razy w ciągu dnia ale po pare minut 2,3 min.To co najbardziej u niego widać to napinanie,wysilanie twarzy przy zabawie jakąś rzeczą np.ściska telefon zabawkowy,przyciska swiatełko z otwarta buzią,trzepie butelką wody mineralnej,kreci w powietrzu ściereczką,przy kapieli trzepie prysznicem z lecąca wodą.Przy tych czynnościach bardzo sie napina,przybliza blisko oczu,czasami robi przy tym zeza.Często jest zmeczony.Zaczełam zauważać zatykanie uszu na pewne dźwięki silnik motoru,traktor,przejeżdzający tir,.Jeżeli to nie autyzm to co już mam dosyć czekania na diagnoze bo chciałabym zacząć działać,jakos mu pomagac.Duża zmiana nastąpiła po wycofaniu słodyczy,podawałam kidabion i transfer factor dużo warzyw i kasz.Prosze o odpowiedź co o tym wszystkim sądzicie.
gość
18-07-2007, 11:07:00

Objawy o jakich piszesz są niepokojące i z pewnościa wymagają szybkiej diagnostyki. Zgłoś się z dzieckiem do psychologa zajmującego sie okresem rozwojowym dziecka, do pediatry, by jak najszyybciej rozpocząć terapię u dziecka. Piszesz, "że jeśli to nie autyam", to co? Wynika z tego, że tę diagnozę ktoś już wykluczył, wiec należy iść w innym kierunku. Pierwszy Twój list pojawił sie w grudniu, dziś ponawiasz próbę uzyskania pomocy, a od tamtej pory minęło pół roku. W życiu małęgo dziecka to bardzo wiele. jego psychika w tym okresie już sie kształtuje.
Nikt Ci nie odpowiada, no bo jak postawić diagnozę na odległość, zwłaszzca jeśli jest sie odpowiedzialnym czlowiekiem?
Tu potrzebny jest kontakt specjalistów z dzieckiem, z rodziacmi no bo jak leczyć czy prowazdić terapie, a już nie mówię postawić diagnozę na odległość, mając tylko niektóre opisane objawy. Specjalista poprzez rozmowę i bezpośredni kontak, obserwując zachowanie potrafi już wiele powiedzieć. Pediatra, czy dzieciecy neurolog również wypowie się co do stosownej diagnostyki.
Nie czekaj więc o opinie na forum, tylko działaj.
gość
19-07-2007, 07:04:00

Cześć ,
Ja w przeciwieństwie do mojego poprzednika doskonale rozumiem twoje rozterki. Bo co możesz zrobić jak lekarz nie potrafi rozpoznać choroby, przcież wtedy niemożliwe jest leczenie.
Chciałabym ci jakoś pomóc ale z góry ostrzegam, że to co teraz napiszę może być całkowicie nietrafione. Czytałam kiedyś na innym forum o podobnym przypadku i tam dotyczyło to zespołu aspergera, zwanego także inteligentnym autyzmem. Jest bardzo wiele publikacji na ten temat w internecie, wystarczy wpisać w google "zespół aspergera" Ale zastrzegam, że kompletnie mogę się mylić.
pozdrawiam serdecznie
gość
24-07-2007, 08:34:00

Musisz drążyc do oporu i nie dać się zbywać lekarzom. Na pocieszenie powiem ci tylko, ze znam jednego juz w tej chwili pięciolatka, który tez w wieku trzech lat nie mówił jeszcze prawie i strasznie go to również złościło prze co miał różne dziwne zachowania. Teraz juz jest z nim wszystko w porządku mówi i jest najzupełniej normalnym dzieckiem, więc może i u Twojego synka wszystko się jeszcze wyprostuje.
gość
07-05-2009, 23:43:00

Witam

Chciałem sie zapytać jak się dalej rozwija dziecko ? Lekarze coś zdiagnozowali ? Czy może wszystko jest już w porządku ? Czego z całego serca życze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: