Reklama:

Obrzęk mózgu - śpiączka (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-12-2013, 22:34:18

Witajcie,
mój mąż od dwóch dni znajduje się w stanie śpiączki farmakologicznej, którą wprowadzili lekarze w związku z obrzękiem mózgu. Dzisiaj, podczas odwiedzin, zaczął reagować na mnie, kiedy mówiłam do niego i go dotykałam. Potem również próbował się wybudzać - otwierał oczy, chciał się ruszyć. Lekarz powiedział, że jest to bardzo niepokojący objaw. No właśnie - ale dlaczego? Myślałam, że odruchy te świadczą o tym, że jest lepiej, a podobno to jeszcze gorzej. Czy ktoś mógłby mi napisć dlaczego?
M.
gość
06-12-2013, 14:19:45

Lekarze zawsze mówią że jakieś objawy i sytuacje są niepokojące, bo to znaczy że muszą twojemu mężowi po prostu podawać więcej leków usypiających, pewnie to znaczy że ma silny organizm. Staraj się do niego dużo mówić, dotykać go po twarzy, delikatnie masować. Możesz zapytać pielęgniarki czy pozwolą ci go np ogolić, pomasuj mu dłonie i stopy delikatnie zataczaj kółeczka. Zapewnij mu wszystko co jest potrzebne pacjentowi do pielęgnacji mydło w płynie lub żel pod prysznic, przybory do golenia(maszynki jednorazowe, pianka), jakiś balsam po goleniu, do tego przydadzą się nawilżane chusteczki dla dzieci, do tego jakaś oliwka dla dzieci lub tłusty balsam do ciała - to pomaga zachować skórę w dobrej kondycji, do tego 2 gąbki (jasna i ciemna) i 2 ręczniki takie standardowe nie kąpielowe(jasny i ciemny) do tego maść zapobiegająca odleżyną np sudocrem. O ręczniki i gąbki zapytaj pielęgniarki czy na pewno przynosić i jak często zmieniać ręczniki, do tego zapytaj czy przynieść jakieś rozpinane ale całkiem góry od piżamy i luźne skarpetki. Kosmetyki umieść i gadki umieść w dużym stabilnym plastikowym pudle lub skrzynce bez przykrycia by można je było spokojnie postawić, a ręczniki i ewentualne piżamy ale bez spodni i skarpetki umieść w torbie lub reklamówce tak by mogły stać bez problemu na podłodze czy półce. Możesz się też zapytać czy kupić pampersy, ale to raczej szpitale to mają choć nie zawsze. Teraz najważniejsze poza leczeniem i waszą obecnością jest dbanie o męża by nie porobiły się odleżyny, choć one się niestety zdarzają. Wrzucam pani link do strony rodzin osób w śpiączce tam może pani zadawać pytania i na pewno ktoś coś doradzi, można sobie też forum poczytać sporo cennych rad http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,24328,12900,spiaczka
gość
06-12-2013, 16:16:25

Dziękuję za odpowiedź. Lekarze nie chcą żebyśmy za bardzo go "stymulowali". Mówią, że to dla niego niedobrze, że na nas reaguje. Też myślałam, że trzeba dotykać, mówić, opowiadać, a okazuje się, że nie. Tego nie rozumiem.
gość
07-12-2013, 14:06:34

Dla lekarzy to normalka wola mieć cichego i spokojnego pacjent ciotka co na ojomie pracowała mawiała ,,kocham moich pacjentów za to że śpią i nie muszę z nimi rozmawiać'' więc to normalka. Delkatnie go dotykajcie, mówcie do niego nikt nie mówi o szarpaniu, potrząsaniu krzyczeniu aby się wybudził. Mózg jest chory i wymaga regeneracji, ale delikatna obecność najbliższych wspiera leczenie, mąż nie czuje się sam i zbiera siły na wyzdrowienie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: