"Wynik badania tomograficznego
Opis:
Wykonano badanie TK głowy u pacjenta z wodogłowiem. Celem badania była aktualna ocena struktur CUN. Badanie wykonano techniką aksialną w warstwach 2,5 mm dla struktur podnamiotowych i 5 mm dla struktur nadnamiotowych rekonem kostnym w warstwach 1,25 mm.
Badanie opracowano aplikacją MPR.
Struktury mózgowia o niskim mózgowym współczynniku osłabienia dla istoty szarej ok. 21 HU, dla istoty białej ok. 32 HU bez zmian ogniskowych o charakterze litym.
Układ komorowy mózgu symetryczny, poszerzony; współczynnik Evansa ok. 1,48.
Cech podwyściółkowego przesiąkania nie stwierdza się.
Leuakarioaza okołokomorowa.
Przestrzenie płynowe mózgu nad- i podnamiotowe poszerzone.
Bruzdy i zakręty mózgowe poszerzone i pogłębione.
Zwapnienia w rzucie szyszynki i rogach tylnych komór bocznych.
W strukturach kostnych czaszki nie stwierdza się odchyleń od normy.
Wniosek:
Senilne, normotensyjne wodogłowie.
Poza tym w przeprowadzonym badaniu Tknie stwierdza się cech śródczaszkowgo krwawienia ani „świeżych” obszarów niedokrwiennych."
Ode mnie:
Od paru lat zauważyłem u siebie pogłębiające się problemy z pamięcią krótkotrwałą.
Od roku biorę leki na nadciśnienie, które oscylowało w granicach 110/120 na 150/170
Od paru miesięcy natomiast pojawiły się ciągłe niezbyt silne zawroty głowy, ogólne otępienie, trudności z koncentracją, skupieniem uwagi i znaczne spowolnienia myślowe, spowolnienia ruchowe, naglące parcia na pęcherz. Także zupełny brak apetytu, apatia, niechęć i bezsens życia, lęki. Czasami ogarnia mnie ogólne wewnętrzne rozedrganie
Od niedawna (dwóch tygodni) biorę przypisane przez psychiatrę Brintelix i Rittico CR.
Po nich trochę się wyciszam psychicznie i uspokajam na 6-10 godzin.
Niepokoi mnie też ten wysoki współczynnik Evansa?
USG Doppler tętnic szyjnych i kręgowych wyszedł dobrze.
Mój wiek to 60 lat.
Ponieważ wizytę u neurologa mam dopiero za jakiś czas, to ciekaw jestem, co Państwo o tym myślicie?
Dziękuję za wszelkie wypowiedzi.