Witam, otóż od długiego czasu mam problemy z kręgosłupem lędzwiowym ostatnio bóle się mocno nasiliły, poszedłem do przychodni tam skierowali mnie na RTG kręgosłupa lędzwiowo-krzyzowego oto wynik:
Spłycenie fizjologiczne lardozy odcinka lędzwiowego kręgosłupa z półpionowym ustawieniem kości krzyżowej. Obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowej L5/S1-cechy dyskopati
Lekarz przepaisał mi Sirdulanid Thicodin OlfenUno dwa zastrzyki co tydzień w przychodni (co tydzień po jednym) i chyba tyle... nic nie pomogło, dostałem skierowanie do por. rehabilitacyjnej oraz neurologa. W Por. Reh. skierowano mnie na zabiegi Ćw. McCenziego DD Laser oraz masaż wibracyjny po tygodniu ćwiczeń musieliśmy z fizjoterapeutą zaprzestać ćwiczeń ponieważ wystąpiła u mnie gorączka bardzo silne bóle w okolicach lędzwiowych oraz pośladki, na dodatek wystapił bardzo silny ból w kolanach (ogolnie mnie bolą ale tylko troszkę, a podczas ćw. nie mogłem wieczorem dojść do łazienki). Tak więc zabiegi nic nie pomogły, neurolog dał mi skierowanie na TK kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego odcinka L1-S1 (oraz DicliDuo 75 zadziałały tak jak witaminki czyli wogóle) a oto wyniki TK:
Zniesieni lardozy kr.lędzwioewgo.
Przestrzenie międzykręgowe L1/L2, L2/L3, L3/L4 prawidłowe, bez cech wpuklania się krążka m/k do kanału i ucisku na korzenie nerwowe.
Na poziomie L4/L5 i L5/S1 niewielkie uogólnione uwypuklenie tarczycy krążka bez istotnego wpuklania się do kanału kręgowego oraz zwężania otworów międzykręgowych.
Drobne osteofity na krawędziach L1/L2.
Niewielkie zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w stawach międzykręgowych.
Stawy krzyżowo-biodrowe w odcinku objętym badaniem bez zmian.
W międzyczasie miałem wykonywane kolejne zabiegi masaż leczniczy krynoterapie (zamrażanie) oraz intens ale bez odczuwalnych zmian. Neurolog po odczynie opisu z Tk stwierdził że wyniki badań są dobre nawet bardzo dobre... szkoda że ja tego nie odczuwam... przepisano mi Sirdulanid oraz Melobax 15 dawkowanie jeden Sirdulanid... na noc, jeden Melobax na dzień
moje pytanie brzmią:)
1. Jak się ma badanie RTG do Tk poza faktem że Tk jest dokładniejsze..
2. Jak Państwo zinterpretowali by wyniki badań oraz przebieg mojej kuracji
3. Co powinienem zrobić aby pozbyć się tego bólu...
4. Prosiłbym o ogólne porady:)
Nadmienię, że neurolog jest osoba młodą (ok 35 lat), nie chcę nikogo dyskryminować ale wydaje mi się, że ze względu na mój wiek (27 lat) pani neurolog nie bierze mojego przypadku dość poważnie a tabletki oraz zastrzyki nic nie pomagają.... a może zmienić lekarza??? prosiłbym o jakąś poradę:)