Reklama:

niesymetryczny układ komorowy z poszerzeniem rogu przedniej komory bocznej (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-10-2006, 23:23:00

Mam 3-tygodniowe dziecko. Ciąża i poród przebiegały normalnie, chłopczyk też z początku był zdrowy,ale nagle kilka dni temu coś się stało. Maluszek leżał jakby martwy i dopiero po chwili -panicznie przywoływany przeze mnie -wrócił do życia.Wezwałam pogotowie,byłam z nim w szpitalu,wykryto żółtaczkę, a kolejne badania wykazały niesymetryczny układ komorowy z poszerzeniem rogu przedniej komory bocznej lewej.Żółtaczka już prawie znika, ale zupełnie niewiem co oznacza to drugie,jakie mogą być tego konsekwencje,czy moje dziecko ma szanse być normalne?Bardzo prosze o rade
gość
27-10-2006, 14:54:00

Z tego co wiem to samo to, ze jest niesynetryczny układ nie oznacza nic niepokojącego. Ważne jest jak bardzo jest poszerzone.
Przepisz dokładnie wynik badania, może będę w stanie pomóc. Moja córeczka miała też USG głowyi neurolog mi dokładnie wszystko wyjaśnił. Jeśli będę podobne to porównamy.
Z tą różnicą, że Twój synek jest dużo młodszy, co jest dla niego korzystne, bo jeśli coś by było niepokojącego to ma czas na nadrobienie, powchłanianie, wyrównanie.
gość
28-10-2006, 14:17:00

Bardzo dziekuję za odpowiedź,niestety niewiem jakie jest to poszerzenie bo nie byłam jeszcze u specjalisty,dopiero czekam na wizytę u neurologa. Boję sie też o dziecko bo czeka go jeszcze rezonans magnetyczny- czy to jest bezpieczne dla takiego maleństwa? bo wtedy trzeba dziecko uśpić..
Jeśli ktoś mógłby mi napisać jak nawiązać bliższy kontakt z osobami których dzieci mają to samo rozpoznanie co moje,byłabym niezmiernie wdzięczna. Nie mam na co dzień dostępu do internetu, a samej jest mi bardzo ciężko bo nie znam nikogo z podobną sytuacją
gość
30-10-2006, 11:42:00

A na jakiej podstawie stwierdzono asymetrię skoro nie wiesz czy jest duża? Rozumiem, że miał USG tak? Tam powinno być napisane ile milimetrów.
Co do rezonansu to neurochirurg, u którego byłam, właśnie polecał tą metodą badania ( w porównaniu do alternatywnej tomografii).
Samym badaniem się nie martw, maluch je prześpi i już, a już z pewnością Was wysyłają na rezonans? ... powodzenia i zdrowia życzę!
gość
30-10-2006, 21:11:00

Tą asymetrię stwierdzono na podstawie USG przezcięmiączkowego,nie ma tam żadnych wymiarów. Jak już pisałam nie byłam jeszcze u neurologa,czekam dopiero na wizytę. Czy mogłabyś napisać coś więcej o tej wadzie?
gość
02-11-2006, 00:06:00

Szczerze mówiąc troszkę mnie dziwi ten wynik USG (że nie ma chociaż oriantacyjnych wielkości). Napisz jak po wizycie u neurologa. A ja swoją drogą powtórzyłabym USG u dobrego specjalisty. To mniej inwazyjne niż rezonans czy tomografia a jest badaniem dość subiektywnym. Jeśli było zrobione lub opisane niedokładnie to może nie być wiarygodne.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: