Reklama:

Niestandardowe pytanie nt neurologii (4)

Forum: Neurologia po godzinach

Początkujący
27-07-2014, 20:07:55

Witam, nazywam się Piotr i jestem trenerem piłki nożnej. Moje pytanie będzie niestandardowe, ale myślę że ciekawe dla każdego kto interesuje się neurologią.
Piszę tutaj, ponieważ ostatnio zagłębiłem się w zrozumienie procesu stawania się lepszym zawodnikiem z punktu widzenia biologii, ściślej mówiąc neurologii. Nie chodzi tutaj o bycie szybszym czy silniejszym, ale o większe zaawansowanie techniczne.
A wiec dowiedziałem się ostatnio z pewnego nieoficjalnego źródła, ze kiedy dany zawodnik ćwiczy jakiś element techniczny gry - np dokładność uderzenia czy przyjęcie piłki, to z biologicznego punktu widzenia polega to na tym, że jego układ nerwowy uczy się odpowiednio reagować na odpowiednie bodźce, tzn między jego nerwami jakie ma w nogach a mózgiem płynie odpowiednia "informacja" o tym jak ustawiać nogę, jaki zamach brać itd itd. I teraz cały trening polega na tym, aby takich informacji było jak najwięcej, aby mózg nauczył się je odpowiednio interpretować.
I teraz w zależności od tego, ile dana osoba posiada neuronów w swoich nogach (w sensie czy układ nerwowy - ilość neuronów jest szeroko rozwinięta czy nie) jego mózg może o wiele łatwiej interpretować tą informacje jeżeli jest ich więcej, lub dużo trudniej, jeżeli owych neuronów jest mniej.
Teraz pojawia się pierwsze pytanie - czy to jest prawda? Czy mniej więcej na tym polega proces uczenia się danego elementu technicznego? I czy prawidłowa jest zależność, że im więcej posiada się neuronów w danej partii mięśniowej, po prostu im bardziej unerwiona jest dana część ciała tym łatwiej nauczyć ją zaawansowanych technicznie ruchów?
I jeżeli odpowiedź na pierwsze pytanie jest twierdząca, to pojawia się u mnie drugie pytanie :
Otóż, czy da się w jakikolwiek sposób wpłynąć na unerwienie danego człowieka? Czy da się sprawić jakimikolwiek sposobami, aby danemu dziecku urosło po jakimś czasie wiecej neuronów? Nie wiem, np jakimiś ćwiczeniami, dietą, maściami lub czymkolwiek takim?
I znowu, jeżeli da się wpływać na unerwienie danej partii mięśniowej u dzieci, to czy da się również i dorosłych? Czy da się sprawić tak, aby danej osobie "urosło trochę dodatkowych nerwów"?
Bo wiecie, ostatnio tak jak już wspomniałem zainteresowałem się trochę rozwojem zawodnika od strony biologii i dowiedziałem się, że najlepsi zawodnicy na świecie maja niesamowicie unerwione nogi, między innymi dlatego mają tak duże czucie piłki. I teraz pojawiła mi się w głowie myśl - a co gdyby tak postarać się poza treningiem - czyli ciągłymi powtórzeniami danych elementów technicznych - spróbować sprawić, aby dana osoba miała więcej neuronów w inny sposób?
Nie wiem, może istnieją jakieś maści lub inne leki, które przyspieszają regeneracje i wzrost neuronów... co gdyby stosować je u zdrowego człowieka? może istnieją jakieś inne metody? Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuje.
gość
28-07-2014, 13:16:53

zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
11-11-2014, 09:24:14

Wedlug mnie, to wlasnie przez czesta powtarzalnosc danych czynnosci (przecież "trening czyni mistrza") zwieksza nam się liczba neuronow. Organizm, mozg znajduje tez m.in. inne "sciezki polaczen", które czynia, ze jesteśmy coraz sprawniejsi. Na tym bazuje tez rehabilitacja, po wszelkiego rodzaju urazach.
Komentatorka
11-11-2014, 18:52:09

Piotr chce zmusić mózg do większej aktywności niekonwencjonalnymi metodami. Odpowiednio zmotywować i efekty będą.
Rafał a jak Ty się motywujesz? Udaje ci się? Pewnie nie zawsze?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Czy to padaczka?
Idę sobie i jest nagly dzwiek np dzwonek do drzwi, komuś spadnie widelec, telefon zadzwoni itp. Wtedy tracę tak jakby równowagę I upadam. Mam świadomość co się dzieje i zaraz wstaję. Czy to może być rodzaj napadu Dzieje się to tylko przy nagłych dzwiekach, jak się czegoś przestraszę.
Forum: Padaczka
gość
Dostępność leków petnidan saft
Witam. Córka przyjmuje lek petnidan saft 50mg/mlbktóry obecnie nie jest dostępny w Niemczech. Przyjmowała zaminnik ethosuximid-neurax 50mg/ml, jednak ok również obecnie jest niedostępny. Czy mają Państwo jakieś sprawdzone apteki gdzie zaopatrzcie się w ten lek?
gość
Depakine cheono
depakine chrono po jakim czasie działa? Po jakim czasie zaczoł u was działać?
gość
Neurotop + Pregabalina, czy to bezpieczne połączenie?
Dzień dobry, mój tata ma epilepsje. Prawie całe życie zażywa Neurotop, który jest bardzo skuteczny, nie miał od czasu zażywania tego leku żadnego ataku. Teraz jednak zmaga się z przewlekłym zapaleniem stawów i lekarz ortopeda przepisał mu na te bóle Pregabalinę, którą stosuje się w takich przypadkach ale jednak też jest przeciwpadaczkowa. Czy połączenie tych dwóch leków będzie bezpieczne? Czy nie namiesza z padaczką?
Reklama: