Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku rezonansu, poniewaz mój lekarz nie chciał nic powiedzieć i zalecił jdnie dalsza obserwację a ja wariuje z nerwów.
Miałam robiony rezonans głowy, który nic nie wykryl, natomiast rezonans kręgsłupa szyjnego jest następujący:
nespecyficzne ognisko śródrdzeniowe o wielości 8 mm na poziomie C4, hiperintensywne w PD i TW2, nie ulega wzmocniieniu kontrastowemu. Kanał centralny rdzenia w odcinku piersiowym nieco szerszy. W wykonanym badaniu płynu mózgowo-rdzeniowego stwierdzono obecność prążków oligolonalnych IgG. Prążki stwierdzono w surowicy oraz w PMR poza prążkami identycznymi jak w surowicy, obecne są liczne, dodatkowe prążki wewnątrzoponowa synteza IgG.
Dodam,że od jakiegoś czasu odczuwam uczucie przechodzeniu prądu w kegosłupie przy zginaniu szyi oraz nocne bóle nóg w nocy, jakby mięsni nog-tak,że musze nimi ruszać żeby przestały boleć. A jakieś pol roku temu miałam mrowienie w opuszkasz palców u rąk. A także od kiedy pamietam bołąly mnie plecy bardzo mocno, zwłaszcza po zbyt długim staniu w jednej pozycji-stąd tez kiedys było podejrzenie dyskopatii,ale neurolog powiedział,ze przy dyskopatii bolały by mnie tylko plecy bez tych pozostałych dolegliwości. Borelioze wykluczono. Stwardnienie chyba też skoro mózgowie bez zmian? Juz sama nie wiem co robic, wszedzie sie dopatruje czegos nowego. proszę o radę.Z góry dziekuje, paulina