Reklama:

nierówne źrenice (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
03-08-2018, 11:25:08

Od września zeszłego roku zauważyłam u siebie bardzo niewielką różnicę między źrenicami. Problem widzę tylko i wyłącznie w ciemnych pieszczeniach gdy źrenice się rozszerzają, naprawdę jest to bardzo niewielka różnica. W świetle dziennym jest wszystko dobrze, obie są mała, prawidłowo reagują na światło (jak oświetlam źrenicę to się kurczy, tak samo druga). Byłam z problemem u lekarza POZ, powiedział, że nie widzi różnicy. Poinformował mnie, że patologiczna źrenica jest cały czas rozszerzona a nie raz jest a raz nie, i że wówczas jest różnica duża, którą widzimy na pierwszy rzut oka oraz, że nie ma poprawnej reakcji źrenicy na światło. Uspokoiło mnie to na chwilę, ale temat wrócił. I wraca tak co jakiś czas. Nie mam żadnych niepokojących objawów, nie pamiętam kiedy mnie głowa bolała...pewnie z 2-3 lata temu. Jedynie co mi przychodzi do głowy to nie zawsze ale zdarza się, że w nocy cierpnie mi 4 i 5 palec, raz u jednej ręki raz u drugiej, i czasem boli mnie lędźwiowa część kręgosłupa (mam problem z przekręceniem się na drugi bok). W dzieciństwie miałam wstrząs mózgu. Nie był on co prawda potwierdzony jakimiś badaniami, mama na najbliższej wizycie powiedziała lekarzowi o zajściu i o objawach, po tym stwierdził, że to był wstrząs mózgu (uderzyłam się o krawężnik, jechałam na rowerze, moje objawy pamiętam doskonale do dzisiaj: mdłości, wymioty, nie mogłam utrzymać równowagi, droga na pierwsze piętro do domu to były Himalaje moich możliwości do tego występowało jeszcze duże pragnienie i ogromna senność). Po tej stronie co mam "mniejszą" źrenicę mam również bardzo delikatnie opadającą powiekę, ale to mam już od bardzo dawna, na zdjęciach z 2005 już ją można zauważyć, ale ona jest również bardzo mała. Na stałe jestem w leczeniu endokrynologicznym. mam niedoczynność tarczycy oraz autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Przyjmuję eutyrox 75. Proszę o informację czy to powód do niepokoju. BARDZO SIĘ BOJĘ IŚĆ DO LEKARZA, BOJĘ SIĘ DIAGNOZY
gość
03-08-2018, 19:38:53

Myślę że najzwyczajniej w świecie przesadzasz. Tematów jak i osób którym się wydaje że mają nierówne źrenice było na tym forum bardzo wiele. Ja sam przechodziłem też taki okres (krótki) kiedy to tez mi się coś wydawało, ale dałem se z tym spokój.
gość
06-08-2018, 06:19:22

Dzięki za odpowiedź. A jak wygląda u ciebie temat tych źrenic? Byłeś z tym u lekarza? Coś Ci powiedział konkretnego?
Jeszcze raz dzięki za odzew
gość
07-08-2018, 21:34:53

Idź do lekarza niech ci to sprawdzi https://ranking.abczdrowie.pl/s/neurolog zamiast się zadręczać, prawda jest taka że najprawdopodobniej nic to nie oznacza, ale może

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: