Reklama:

nieprawidłowy zapis eeg (9)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-11-2007, 20:36:00

Witam, Moja dwóipółletnia córka miała wykonane eeg w czasie snu (z powodu bezdechu po zastrzyku). Opis badania: w trakcie badania we wszystkich okolicach rejestruje się fale ostre, zespoły fala ostra z następową falą wolną i zespoły wolna i-fala 2Hz o ampl. do 270uV. W miarę pogłębiania się snu zmiany narastają. Zapis nieprawidłowy o zmianach uogólnionych do dalszej obserwacji.
Lekarka powiedziała ze nie ma się czym przejmować i u tak małego dziecka nie jest to nic niepokojącego? co o tym sądzić?
gość
30-11-2007, 21:37:00

zgadzam sie z lekarka, nie powinnas sie tym przejmowac.
pozdrawiam
gość
24-01-2009, 17:13:00

30-11-2007 o 21:36, gość :
Witam, Moja dwóipółletnia córka miała wykonane eeg w czasie snu (z powodu bezdechu po zastrzyku). Opis badania: w trakcie badania we wszystkich okolicach rejestruje się fale ostre, zespoły fala ostra z następową falą wolną i zespoły wolna i-fala 2Hz o ampl. do 270uV. W miarę pogłębiania się snu zmiany narastają. Zapis nieprawidłowy o zmianach uogólnionych do dalszej obserwacji.
Lekarka powiedziała ze nie ma się czym przejmować i u tak małego dziecka nie jest to nic niepokojącego? co o tym sądzić?
gość
24-01-2009, 17:19:00

witam, mój synek 2 lata i 10 mies jest diagnozowany z powodu opóżnienia mowy, jest też podejrzenie autyzmu (sprzeczne diagnozy różnych lekarzy). wynik eeg jest następujący (badaniee w śnie spontanicznym, cechy biomedyczne senności i snu dobrze wyrażone. w zapisie występują w okolicach czołowo-ciemieniowo-skroniowych obustronne pojedyńcze fale ostre niekiedy zespoły fala ostra z następową wolną o ampl. do 90uV. FS bez wpływu. Wniosek: zapis z niewielkimi zmianami zlokalizowanymi.

Co to może oznaczać?

Czekam na wizytę powtórną u neurologa.
gość
15-06-2009, 12:12:00

Droga Pani ja mam siedmioletniego synka który ma opóźnioną mowę tak jak pani słyszałam przez te lata różne diagnozy między innymi,że ma epilepsje że ma porażenie dziecięce że ma adhd i że jest opóźniony umysłowo .Jednak ja patrząc na to wszystko trzeźwo nie uległam mój syn jest zdrowy chodzi do zwykłej szkoły uczy się a badania w poradni są dużo ponad normę jest po prostu mądry. Problem mowy jest ale to rodzaj alali a więc ostrożnie co do diagnoz i podawania leków.Pozdrawiam.
gość
06-05-2010, 14:44:51

Gość 2009-01-24 18:13:00

30-11-2007 o 21:36, gość :

gość
15-10-2010, 07:22:57

Dzien dobry, mialam robione eeg pare razy. za kazdym razem wynik byl nieprawidlowy. Np. w zapisie spoczynkowym nieco zwiekszona ilosc wyzejnapieciowych fal theta. reakcja zatrzymania widoczna, fotostymulacja nie zmienia zapisu. w hiperwentylacji wyrazna dezorganizacja zapisu ze zwiekszona iloscia wyzejnapieciowych fal theta, pojedynczych fal delta i fal ostrych bez cech lateralizacji.
Wczesniej trenowalam wyczynowo sport walki i od 18 roku zycia jest obowiazek wykonania badania eeg. Krotko przed pierwszym badaniem uleglam wypadkowi samochodowemu, przy ktorym stracilam na pare godzin przytomnosc. Wynik tomografi glowy po wypadku byl prawidlowy. Jeszcze wczesniej raz mialam zanik pamieci po uderzeniu w glowe podczas zawodach, jednak wtedy nie zemdlalam. Przez zly wynik nie moge dalej uprawiac sportu. Prosze mi powiedziec, czy ten wynik moze wskazywac na jakas choreobe? Czy dalsze trenowanie moze niekorzystnie wplynac na moje zdrowie?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
gość
13-10-2014, 10:32:07

Witam.
Szukam pomocy dla siebie, zanim znajdzie ją lekarz, co juz troche trwa. Od kilku lat miewam zawroty głowy, które nasilają się już do tego stopnia, że występują już w każdym tygodniu. Podczas tych zawrotów mam też takie dolegliwości jak otepienie, brak koncentracji, dezorientacja, drętwienie rąk. W przeciagu ostatniego tygodnia miałam 2 dziwne stany takiego wyłączenia się jakby. Było mi słabo, powłuczyłam nogami a mózg jakby spał, tzn. byłam jakby nieswiadoma tego co się dzieje dookoła, otępiała. Znalazłam opis eeg sprzed kilkunastu lat "zapis nie mieści się w normie, zmiany niewielkiego stopnia w okolicach przednich w postaci monomorficznych fal 6-70/sek w amp.". Nigdy potem nie miałam robionego eeg i nie wiem co ten opis oznacza. Miałam wtedy 12 lat a teraz mam 34 i wydaje mi się, że może być jakiś związek między moimi stanami teraz a tym eeg. Proszę o pomoc
gość
14-02-2022, 13:22:49

Gość 2014-10-13 12:32:07
Witam.
Szukam pomocy dla siebie, zanim znajdzie ją lekarz, co juz troche trwa. Od kilku lat miewam zawroty głowy, które nasilają się już do tego stopnia, że występują już w każdym tygodniu. Podczas tych zawrotów mam też takie dolegliwości jak otepienie, brak koncentracji, dezorientacja, drętwienie rąk. W przeciagu ostatniego tygodnia miałam 2 dziwne stany takiego wyłączenia się jakby. Było mi słabo, powłuczyłam nogami a mózg jakby spał, tzn. byłam jakby nieswiadoma tego co się dzieje dookoła, otępiała. Znalazłam opis eeg sprzed kilkunastu lat "zapis nie mieści się w normie, zmiany niewielkiego stopnia w okolicach przednich w postaci monomorficznych fal 6-70/sek w amp.". Nigdy potem nie miałam robionego eeg i nie wiem co ten opis oznacza. Miałam wtedy 12 lat a teraz mam 34 i wydaje mi się, że może być jakiś związek między moimi stanami teraz a tym eeg. Proszę o pomoc
czy wiadomo co u Pani takie dolegliwości spowodowało?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: