Moja córka od urodzenia ma małe ciemiączko. Niestety w szpitalu nikt nam na to nie zwrócił uwagi i dopiero na pierwszej wizytcie u pediatry sie o tym dowiedzielimy i kazano nam ograniczyc podawanie vit D 3 tzn mamy ja podawac co drugi dzien(VIta D). Gdy dziecko mialo miesiac ciemiaczko wynosilo 1.5x1.5. Postanowilismy na wszelki zrobic usg przeciemiaczkowe oraz skonsultowac sie z neurologiem. Wynik usg ( dziecko mialo wowczas 6 tyg) byl prawidlowy. Neurolog zas stwierdzil asymetrie oraz wzm i zalecil rehabilitacje. Cwiczymy wiec z mala juz dwa miesiace. Tydz temu bylismy na kolejnej szczepionce a wiec pediatra znow ogldal dziecko i stiwerdzil ze ciemiaczko sie zarasta wynosi obecnie 0.5X0.5 i zalecil odstawienie wit D3 oraz zrobienie badan w kierunku gospodarki wapniowo-fosforowej. Nie zalecil natomiast usg przezciemiaczko. Na wszelki wypadek postanowilismy jednak ponownie wykonac to badanie . Wynik niestety jest nie pokojacy tzn ultasonograf stwierdzil ze sa bardzo male przestrzenie przymozgow prawostoronna 1.4 mm, lewostronna okreslił jako szczelinowa nie podajac wymiarow. Zalecil tez aby co tydz mierzyc glowke dziecka gdyz moze konieczna bedzie w niedlugim czasie konsultacja neurochirurga, nic wiecej nam nie wyjasnil.Nie kazal rowniez powtorzyc badania za jakis czas.Bardzo nie pokoi mnie ten wynik? co oznacza tak mama przestrzen przymozgowa i czym to moze grozic? Bede wdzieczna za odpowiedz eksperta forum. dodam ze wynikow badan w kierunku zaburzen gosp. wapn.-fosf jeszcze nie mamy.
Pozdrawiam
L33