Reklama:

niedowład, opadająca stopa. (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-08-2006, 13:00:00

Witam, mój problem to niedowład kończyny dolnej. Jestem po przepuklinie oponowo - rdzeniowej. ktora była operowana w drugim tygodniu życia. Do 7 roku życia nie chodziłem o wlasnych siłach. Później w wyniku rehabilitacji stanąłem na nogi, mimo iż lekarze nie dawali mi żadnych szans. Moj stan był na tyle dobry, że grałem nawet w piłkę. W wieku 16 lat mój stan zaczął się niestety pogarszać. Bóle w nogach zostały zinterpretowane jako bóle wzrostowe lub reumatyczne. W rezultacie doprowadziły one do dysfunkcji kończyny dolnej, od kolona w dół. Ze wzgledu na narastajaca skolioze trafiłem do AM w W-wie, gdzie mój kregosłup został zoperowany (stabilizacja boczna, operacje przeprowadził doktor Michalski). Tenże zabieg, oprócz usztywnienia kregosłupa, nie przyniósł oczekiwanej poprawy. Na dzień dzisiejszy mój stan wygląda tak: porszuam się o kulach na małe odległości. Staw biodrowy prawej, najmniej poszkodowanej nogi, zostanie poddany w niedlugim czasie kapoplastyce, ze względu na brak głowy kości udowej, ktora rzekomo się niewykształciła. Lewa noga funkcjonuje w miare poprawnie do kolana. Stopa opada i nie jestem w stanie nią poruszać. Czuje jednak w niej ból, mrowienie, igiełki. Moge także poruszać w bardzo małym zakresie dużym palcem. I teraz moje pytanie: Czy to możliwe abym chorował na np zapalenie nerwu strzałkowego, lub rwe kulszową, które to nieleczone doproawdziły do niedowładu? Czy są jakiegos typu badania oprócz rezonansu i tomografu (implanty), ktore są w stanie ustalić stopień uszkodzenia nerwu, bądz jakąkolwiek diagnoze? Do tej pory trafiam na lekarzy, ktorzy z gory przekreslają szanse ewentualnej pomocy. Czuje jednak że stopa nie jest martwa i że być może można mi jakoś pomóc. Z góry dziękuję za odpowiedź. E-mail: cancer1980@op.pl
gość
22-08-2006, 22:54:00

mam taki sam problem z opadajaca stopa jak i ty. u mnie lekarz neurolog zdiagnozowal to jako zapalenie nerwu strzalkowego. zalecil zrobienie rezonansu magnetycznego oraz emg. zaczelo sie to trzy tygodnie temu. najpierw zaczelo mrowic w duzym paluchu w lewej nodze. pozniej nie czulam nic od palucha do kolana i wtedy sie wystraszylam i poszlam do lekarza i uslyszalam ze mam to porazenie. nie potrafie normalnie chodzic, ciagne te noge za soba, ona mnie w ogole nie chce sluchac. lekarz przepisal kokoksylaze i milgamme ale na nia jestem uczulona wiec jej nie biore. trzy lata temu zaczelam leczyc sie w poradni ortopedycznej poniewaz w tej nodze gdzie porazilo mi nerw w okolicy kolana mam 4 cm. gangliona. prawdopodobnie to on odpowiedzialny jest za to porazenie. mr.i emg dadza mi odpowiedz. jezeli to on jest za to odpowiedzialny czeka mnie operacja jego usuniecia . moze wtedy bede mogla znow normalnie chodzic. po przeczytaniu tego co napisales doszlam do wniosku ze moze to tez jest porazenie nerwu strzalkowego poniewaz objawy sa podobne. podobno jest to wyleczalne ale leczenie trwa bardzo dlugo, nie martw sie , glowa do gory , bedzie dobrze. pozdrawiam
gość
21-08-2009, 07:22:00

zlamane udo - operacja, pręty, śruby, klamry.... a efekt: uszkodzony nerw strzalkowy i opadajaca stopa. po 4 miesiacach poddalem sie operacji (prof. Koszewski w warszawie) i stopa podniosla sie po 1,5 m-ca!!!
podstawa to dobra diagnostyka (dobrze wykonane badanie USG, EMG i rezonans), podwyższona temperatura ciała (conajmniej o jeden stopień więc kalesony, getra cieple skarpety tak aby cała noga miała ciepełko), tluszcze omega 6 (olej rzepakowy z pierwszego tloczenia), chodzenie na pietach nawet jesli sie nie da.
magdanielka@wp.pl
gość
18-12-2009, 05:27:39

Gość 2008-09-30 08:54:00 mój tata 73 lata po dwóch zawałach dostał rozległego udaru mózgu

trzy czwarte mózgu jest martwe.jest to nie dotlenienie .lekarze nie dają żadnych szans.CZY KTOŚ SŁYSZAŁ O OSOBIE KTÓRA WYSZŁA Z PODOBNEGO STANU
gość
21-02-2014, 01:13:09

Wyszła i już nie wróciła.
gość
21-02-2014, 15:05:45

2:13 post do usuniecia, a do ciebie dowcipnisiu , nie rob sobie zarcikow z czyjejs choroby bo nie wiesz co ciebie jutro czeka
gość
04-06-2016, 17:07:49

Jak mam wyleczyć niedowład połowiczy prawostronny? Mam 16 lat, jak miałam 7, zachorowałam na guza mózgu. Niedowład to skutek operacji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: