Reklama:

niedotlenienie- mozgu zawal (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
28-10-2009, 21:44:25

Witam.Bliska mi osoba ciocia lat 48 miala zawal 3 dni temu. Po okolo 10 minutach przyjechalo pogotowie i byla reanimowana.Lekarze udrozniki jej zyly i z sercem jest juz ok ale nadal jest w spiaczce,Do wczoraj byla w spiaczce farmakologicznej i byla podlaczona do respiratora .Natomiast dzis oddycha samodzielnie lecz ma taka rurke w buzi i wydaje nam sie ze to ja dusi . Nie wiem czy doszlo do niedotlenienia mozgu.Probuje kaszlec i wtedy otwiera oczy , jak pytalismy czy nas slyszy to podkulila noge do gory .Czy ktos z was zna taki przypadek?Jakie sa rokowania ze sie wybudzi zupelnie i czy wszystko bedzie normalnie z nia?Prosze o pomoc. Dwa razy byla tomografia wykonana i nic nie wykazalo ,zadnych uszkodzen. mariusz
gość
29-10-2009, 16:51:03

W przypadku zatrzymania krążenia dochodzi do niedotlenienia wszystkich narządów ciała, w tym również ośrodkowego układu nerwowego, będacym jednym z najbardziej wrażliwych na brak przepływu krwi. Ze względu na brak możliwości dokładnej oceny rozległości uszkodzeń, nie można jednoznacznie przewidzieć wyników leczenia, rokowanie musi być zatem bardzo ostrożne.
Założona rurka intubacyjna (bo przypuszczam, że to ma Pan na myśli), pomaga oddychać pacjentom niewydolnym oddechowo i na pewno zostanie usunięta kiedy tylko lekarze uznają, że pacjentka jest w stanie prawidłowo samodzielnie oddychać.

Pozdrawiam,

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: