Reklama:

niedokrwienny udar pnia mózgu (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-03-2012, 20:55:06

Witam
Mój brat 09-02-2012 przeszedł niedokrwienny udar pnia mózgu, jest dosyć rozległy zajmuje 2/3 pnia mózgu. Był z nim kontakt , mowa utrudniona ale rozumiałam .
12-02 nastąpiło pogorszenie zapadał mu się język , nie przełykał i całkowicie stracił mowę, gorączka ponad 38 i postępujący niedowład prawej strony.
16-02 został przewieziony na OIOM, miał obrzęk mózgu
do 22-02 oddychał pod respiratorem , był utrzymywany w śpiączce farmakologicznej , założono mu sondę
24-02 został przeniesiony z powrotem na udarówkę , gdzie oddychał ,lecz cały czas w masce tlenowej, mowa ciężka i chwilami bredzi
25-02 nastąpiło pogorszenie oddychał tylko z tlenem i cały czas spał
27-02 oddychał bez tlenu , nie przełykał kilkanaście razy przez dzień był odsysany , miał gorączkę, całkowity niedowład prawej nogi , przytomny .
01-03 dziś miał tracheotomię , niestety nie podjął samodzielnego oddychania
Martwię się bardzo ma tylko 44 lata :(
Czy jest jakaś nadzieja ? to już 21 doba i nie ma poprawy :(
gość
07-03-2012, 15:27:32

Witam bardzo wspolczoje mam tatusia w podobnej sytuacji jutro jest 30 doba jak moj tatus tak lezy tez jest po trachotomi oddycha sam no i tylko tyle robi reszta niestety nic...moj tato ma 53 lata chcialabym zrobic wszystko co sie da zeby przywrocic go do normalnego funkcjonowania chodz lekarze nie dawaja nadzieje ja wierze....i mam nadzieje ze ta wiara zczyni cuda i tobie tez tego zycze trzymaj sie i walcz...
gość
31-05-2016, 20:36:58

Jeżeli u kogoś z Waszych bliskich, stwierdzono udar niedokrwienny pnia mózgu a macie wątpliwości co do tej diagnozy, radzę zdobyć od lekarza prowadzącego kopię rezonansu magnetycznego oraz skonsultowanie obrazu tego rezonansu z innym neurologiem. Należy to zrobić, aby mieć pewność czy zmiana w obrazie rezonansu nie jest spowodowana czym innym np. nie jest to zapalenie pnia mózgu. Nie jestem lekarzem ale doświadczyłam tego stanu u osoby mi bliskiej. Stan był beznadziejny: niedowład czterokończynowy oraz oddychanie za pomocą respiratora, śpiączka farmakologiczna...Nie chcę dawać nikomu złudnej nadziei ale jeżeli jest szansa, jest o co walczyć.
gość
10-10-2016, 18:46:49

i jakie są rokowania czy ta osoba wyszła z tego?
gość
21-10-2016, 10:57:29

czy po udarze niedokrwiennym pnia mózgu, polineuropatii, mam codzienne napady padaczki, szybko się męczę, mam problemy z chodzeniem (potykam się o podłogę), codzień gorzej widzę, mam problemy z ukladem pokarmowym, zaburzenia psychiczne. Czy moge się spodziewać jakiejś grupy inwalidzkiej?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: