Reklama:

Niby poprawa a ból nie daje żyć... Co dalej? (4)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
26-02-2019, 12:55:05

Witam, Od 12 lat borykam się z bólem w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Od lata zeszłego roku ból znacznie się nasilił i uniemożliwia mi zwyczajne funkcjonowanie. Od tamtej pory wybrałem już ponad 100 zastrzyków przeciwbólowych i przeciwzapalnych, byłem u fizjoterapeutów i kręgarzy, zjadłem niezliczoną ilość Olfenu czy Sirdualdu...
Będąc na rezonansie zostawiłem wyniki z poprzedniego razu (z 2014 roku do porównania) ku mojemu zdziwieniu wg opisu stan mojego kręgosłupa poprawił się... Więc skąd ten uciążliwy ból? Oto opis do ostatniego rezonansu załączam jako plik.
Co zrobić dalej? Dotychczasowe metody nie pomogły... Są dni że czuje się nie najgorzej, mogę chodzić, stać (gorzej z siedzeniem), ale wystarczy że kichne i przez kolejne dni jestem stale "zgięty" w prawą stronę, wydaje mi sie że stoję prosto lecz patrząc w lustro mój brzuch jest "przekoszony".
Zdecydowanie trudniej wykonać mi czynności na prawą stronę, to jest ubrać prawą skarpetkę czy wytrzeć tyłek prawą ręką...
Skoro stan się poprawia to nie ma sensu pchać się na operację, tylko czemu boli bardziej?
Oto opis:
MR kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego (LS)
Jednofazowe badanie RM odcinka lędźwiowego kręgosłupa w obrazach T1 i T2 zależnych, w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
W porównaniu z poprzednim badaniem RM z dnia 08.12.2014 roku:
- krążki mk w odcinku L3-S1 wykazują cechy bardziej nasilonej dehydratacji i mają nieznacznie mniejszą wysokość,
- sygnał kręgów i pozostałych krążków mk nie zmienił się,
- na poziomie L3/L4 pjm nie powiększyła się i nieznacznie modeluje worek oponowy,
- na poziomie L4/L5 pjm uległa dehydratacji, jest mniejsza, ale wyraźnie modeluje worek oponowy i oba korzenie L5 w zachyłkach bocznych kanału kręgowego,
- na poziomie L5/S1 pjm także uległa zmniejszeniu i minimalnie modeluje worek oponowy oraz oba korzenie S1,
- zwężenia otworów mk w odcinku L3-S1 nie nasiliły się, na poziomach L4/L5 i L5/S1 wypukliny krążków mk nieznacznie modelują nerwy rdzeniowe L4 i L5 w otworach mk,
- poza tym zarysy kanału kręgowego w odcinku lędźwiowym pozostają gładkie, pozostałe otwory mk bez istotnych zwężeń,
- obraz końcowego, objętego badaniem odcinka rdzenia kręgowego pozostaje niezmieniony.
Wniosek:
dyskopatia w odcinku L3-S1, bez cech stenozy kanału kręgowego lub otworów mk i ze zmniejszeniem rozmiarów pjm na poziomach L4/L5 i L5/S1.
gość
26-02-2019, 15:36:11

gdzie mieszkasz
gość
26-02-2019, 21:18:49

Gość 2019-02-26 16:36:11
gdzie mieszkasz
Łódź
gość
03-03-2019, 15:58:26

na pocztę prześlę informacje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: