Reklama:

neuralgia wtórna (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-02-2014, 10:04:13

Przez bardzo długi czas ( 4 może 5 lat) odczuwałem bardzo silne bóle związane z neuralgią nerwu trójdzielnego. U mnie choroba spowodowana była być może chorobą SM ale niekoniecznie - równolegle występowały dolegliwości związane z naciskiem na nerw zęba (8) - niewyrośniętego, który umiejscowiony był w bezpośrednim kontakcie z nerwem trójdzielnym. Jako pierwsza była diagnoza stomatologiczna: neuralgia spowodowana naciskiem zęba 8 (nie wyrośniętego, głęboko umieszczonego na żuchwie) – diagnoza luty 2013r. : powodująca przewlekłe zapalenie kości żuchwy strony lewej. Ból z lewej strony twarzy w jej dolnej części najbardziej kojarzyłem z dolną, tylną częścią żuchwy. Objawy pierwsze wystąpiły około 5 lat temu. Kojarzyłem je z zębami. Ból w skrajnych przypadkach uniemożliwiał nawet przełykanie śliny (jest jak mocne rażenie prądem – przebiega jak błyskawica), paraliżuje całego, nie pozwala mówić, nie można dotknąć nawet twarzy ani umyć zębów, czy przełknąć śliny.. Brak prawidłowej diagnozy opóźnił leczenie około 5 lat ! Niestety nie wykonałem pantogramu. Najsilniejszy ból umiejscowiony był w okolicach dolnej żuchwy, ( nie do zniesienia ).
Po wizycie u neurologa (luty 2013): leczenie Tegretol CR 0,2 oraz skierowanie na rezonans magnetyczny głowy. Nareszcie trafiłem na właściwego lekarza, który potwierdził diagnozę stomatologa, że problem może wynikać z nacisku zęba na nerw ! Niestety zachciało mi się skonsultować to ze znanym neurochirurgiem, który zdecydowanie odrzucił tę tezę. Drugi neurochirurg również stwierdził, że neuralgia umiejscowiona jest w mózgu i nie może być inaczej ! Dawki otrzymywanych leków były coraz większe aż przestały uśmierzać ból. Doprowadzony do ostateczności (traciłem z bólu przytomność), za namową bardzo rozsądnego (kolejnego) neurologa udałem się w końcu do chirurga dentystycznego. Bóle minęły po wykonanym przecięciu nerwu twarzowego oraz usunięciu niewyrośniętej Ósemki naciskającej bezpośrednio na nerw wraz z częścią żuchwy (ząb był zresztą mocno uszkodzony co zwiększało znacznie zagrożenie i nasilenie objawów). Teraz lewą stronę twarzy mam na stałe odrętwiałą ale to jest do zaakceptowania. Radzę nie opierać się na jednej czy dwóch opiniach specjalisty Ja długo szukałem i znalazłem – mam nadzieję , że problem więcej się nie powtórzy. Oczywiście wiem, że są to bardzo skomplikowane sprawy i niczego wykluczyć nie można – wszystkie te dolegliwości mogły wynikać z tzw. neuralgii wtórnej, której opis znajdziemy pod adresem:
http://dobrydietetyk.pl/czytelnia/88/neuralgia-nerwu-trojdzielnego/
Cała sprawa trwała zbyt długo pomimo tego, że kilkakrotnie konsultowałem ją z dentystami, neurologami i neurochirurgami. Większość specjalistów nie dopuszczała możliwości powstania neuralgii z tak prostej przyczyny.
gość
26-02-2014, 11:26:43

Ja ci kochany powiem ze nie czekała bym 5 lat skoro ząb to bym go usunęła tym bardziej że pojawiła się taka teza. Wiem że warto szukać ale tak wruciłeś do punktu wyjścia. A to odrętwienie można zniwelować stosując rehabilitację jamy ustnej do omówienia jak to zrobić z logopedą !!!
gość
09-09-2015, 16:02:36

Wracam do wątku, który opisałem powyżej. Niestety chirurg dentystyczny nie rozwiązał mojego problemu. Neuralgia ze zdwojoną siłą powróciła po 15 miesiącach od zabiegu. Wykonany rezonans magnetyczny głowy wykazał u mnie neuralgię nerwu trójdzielnego prawego. Obecnie jestem po Gamma Knife - rokowania co do usunięcia problemu wynoszą 50%. Za kilka miesięcy będę wiedział czy z sukcesem.
gość
16-04-2016, 07:46:58

Mój mąż ma podobny problem..sm od 17 lat a neuralgia od 5. Od kilku miesięcy umycie twarzy, zębów czy dotknięcie ust z lewej strony jest niemożliwe.,nie mówiąc o jedzeniu Amizepin w kosmicznych dawkach do tego pregabalin i antydepresanty już nie działają na ból za to powodują,że leży jak kłoda...Zapisany jest na gamma-knife na lipiec(prywatnie), mam nadzieję że zadziała. Czy Panu pomógł zabieg?
gość
16-04-2016, 09:43:47

po pierwsze przyczyna, czy jest znana?
Jeżeli nie, to na pocztę prześlę informacje
gość
17-04-2016, 07:06:58

Przyczyną jest proces demielinizacyjny pnia mózgu.nie chodzi o zęby czy ucisk naczynia krwionośnego
gość
17-04-2016, 12:48:45

proces demienilizacyjny ? być może to inna przyczyna, choć oczywiście nie można sm wykluczyć na 100 %

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: