Reklama:

Nerwoból gardła, a zamiany w kręgosłupie szyjnym (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-04-2015, 21:05:14

Od 3 lat mam problem z nerwobólami. Usytuowane są one w gardle(prawa strona). Stały ścisk, pieczenie, parastezja od górnej szczęki przez podniebienie do przełyku. Nasila się przy ruszaniu górną szczekom, połykaniu śliny i wysiłku fizycznym, a także przy zwykłym staniu, gdzie staje się co raz bardziej sztywne gardło i jest problem z obracaniem głowy. Do tego mam chrypkę i gardło jest zaczerwienione, duszności mam. Przy ruszaniu głową trzeszczą mi kręgi szyjne i często strzelają, między łopatkami także tak jest, ale mniej. Dziwne jest mocne pulsowanie tętnic skroniowych.
3 lata temu robiłem tomografię głowy- w porządku. 2,5 rezonans szyi, opis:"Zwężenie prawego otworu miedzykręgowego c4/c5 z uciskiem rdzeniowym. Nieznaczne zwężenie otworów międzykręgowych c3/c4 oraz c5/c6 po prawej stronie z możliwością ucisku nerwów rdzeniowych. Nieznaczne zmiany zwyrdnieniowe(najpewniej dyskretnie uwypuklone krążki międzykręgowe na poziomach c2/c3, c3/c4 oraz c4/c5) powodują nieznaczne modelowanie worka oponowego. Po za tym obraz krążków między kręgowych prawidłowy; bez cech przepukliny krążka międzykręgowego, bez ucisku worka oponowego i rdzenia kręgowego. Rdzeń kręgowy o prawidłowej intensywności sygnału. Intensywność sygnału szpiku kostnego kręgów prawidłowa."
Byłem z tym u najlepszego fizjoterapeuty, osteopaty w mieście(wcześniej zaliczając innych),w Opolu u Paluchów, a także u paru neurologów i trzech neurochirurgów, którzy nie widzieli powodów do zbiegów, dla nich byłem zdrów...
Więc między czasie leczyłem się na różne sposoby; na bruksizm(szyna relaksacyjna), farmakoterapia(przeciwbólowe,przeciwpadaczkowe,rozluźnienie mięśni,psychotropy), laryngolog(zastrzyki na podwyższone ASO i epstein-barr), blokady nerwów potylicznych, szczekowej i stawu żuchwowego; wizyty u stomatologów i chirurgów szczekowych(wyrwane ósemki, rtg w porządku), angio głowy.
Tak więc wracam do punktu wyjścia, to musi być od kręgosłupa, w gardle nie ma nic takiego co by powodował tak duże dolegliwości.
Moje pytanie: Czy robić kolejny rezonans szyi?(od tamtego czasu ból się nasilił, dużo leże w łóżku przed laptopem) i gdzie szukać pomocy? Zastanawiam się czy nie zrobić rezonansu kręgosłupa całego, może problem jest między łopatkami??
POZDRAWIAM!
Początkujący
17-04-2015, 12:57:55

Przy schorzeniach kręgosłupa mogą występować takie objawy. Wiem bo sam mam problemy z kręgosłupem. Na szczęście po zmianie złych nawyków, dużo się poprawiło. Ale będę musiał chodzić jeszcze na rehabilitację.
[url=http://www.pogotowie24.com/]elektryk kraków[/url] pomógł mi przy montażu rolet elektrycznych.
gość
17-05-2016, 18:34:41

To były przerośnięte mięśnie dzięki zgrzytaniu zębów - bruksizmowi. Odbyłem 17 igłoterapii, teraz tylko w domu sam rozciągam mięśnie szyi i robię mobilizacje uciskowe, tzn uciskam palcem bolące miejsca przez około 1 min co 2-3 dni. Przez pewien okres naklejałem plastry kinesio. Jestem już na finiszu. Pozdro.
gość
13-04-2017, 12:12:22

mam prawie identyczne objawy, jak ustaliłeś to były przerośnięte mięśnie (jakie badania) ?
gość
07-08-2018, 07:36:37

Mam podobnie, mozesz powiedziec jak wyglada sytuacja na dzien dzisiejszy? Objaby ustapily? Jak wykryto przerosniete mięśnie?
gość
15-10-2020, 15:55:57

U mnie pieczenie w szyji okolice krtani. Byłemu laryngologa i wszytko w porządku.. Zwyrodnienie c5 i c6. Chodzę na rehabilitację całego kręgosłupa.. Ból nie ustaje i odczucie góli w szyji.. Czy tam coś naciska.. Może miał ktoś podobne problemy? Przecież nie da się normalnie funkcjonować :(
gość
15-10-2020, 16:21:17

zakres unerwienia się zgadza

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: