Reklama:

Nerw łokciowy (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
09-09-2014, 10:42:24

Witam, chciałbym prosić o poradę związaną z nerwem łokciowym. Około półtora roku temu przebywałem na Słowacji. Moja praca ogranicza się do siedzenia przy komputerze z opartymi obiema rękami na klawiaturze a co za tym idzie łokciami opartymi o blat. W pewnym momencie zauważyłem drętwienie palców lewej (a nie długo potem i prawej) dłoni, małego i serdecznego palca(trwających około 3 dni bez przerwy). Udałem się do służby zdrowia i po wizycie u neurologa (po wyjaśnieniach w pseudo słowackim i na migi) pani doktor przepisała mi jakieś leki przeciwbólowe oraz witaminę B1 albo B2, ciężko mi sobie teraz przypomnieć. Nie od dziś wiadomo, że google na wszystko ci odpowie, więc zacząłem szukać odpowiedzi w internecie i znalazłem kilka artykułów o nerwie łokciowym i zespole cieśni nadgarstka. Po powrocie do Polski i zażywaniu regularnie tamtej witaminy (oraz kolejny miesiąc) ból ustąpił. Zauważyłem również, że przy pracy przy komputerze dobrą rolę sprawiają również miękkie poduszki leżące pod łokciami (których używam do dziś). Niestety pomimo tych poduszek, wczoraj zaczęła mnie boleć lewa dłoń pulsując od małego palca a nie długo potem spód (dolna zewnętrzna część) lewego przedramienia. Środki zaradcze na owy problem: Opokan, Magnez z B6 i smarowanie żelem rozgrzewającym dłoń, spód przedramienia oraz łokieć. Ból trochę się nasilił ale stopniowo słabł i przeszedł w mniej odczuwalny po około 4-5 godzinach (w tym czasie trzymałem rękę opartą o nadgarstek, niestety każda inna pozycja sprawiała ból). Za kilka dni mam badania do innej pracy (dorywczej), w których to uwzględniony jest neurolog. Czy mógłby mi ktoś doradzić na co mu zwrócić uwagę z moim problemem, żeby nie skończyło się to witaminką ? A może to też jest rozwiązanie, już sam nie wiem. Praca w domu jeszcze ujdzie bo mam ze sobą poduszki ale na zewnątrz (w jakiejś firmie). Informatyk z dwiema poduszkami pod łokciami, jedna z misiem a druga ze słoneczkiem.
gość
13-09-2014, 18:21:01

Masz ucisk na nerw łokciowy. Witaminki i przeciwbólowe itp. to tylko łagodzenie objawów ale nie ich wyeliminowanie. Podstawowe badanie jakie powinien zlecić neurolog to: badanie EMG(zlokalizuje miejsce i stopię uszkodzenia) oraz RTG kręgosłupa szyjnego, zwyrodnienie tego odcina w pewnym stopniu ma również takie same objawy.
Zespół nerwu łokciowego jest w wykazie chorób zawodowych.
Chcesz o coś jeszcze zapytać napisz na maila rozsadek5@gazeta.pl
Ja jestem na tej stronie przez przypadek i mogę już jej nie zaleźć.
gość
14-09-2014, 20:12:32

Gość 2014-09-13 20:21:01
Masz ucisk na nerw łokciowy. Witaminki i przeciwbólowe itp. to tylko łagodzenie objawów ale nie ich wyeliminowanie. Podstawowe badanie jakie powinien zlecić neurolog to: badanie EMG(zlokalizuje miejsce i stopię uszkodzenia) oraz RTG kręgosłupa szyjnego, zwyrodnienie tego odcina w pewnym stopniu ma również takie same objawy.
Zespół nerwu łokciowego jest w wykazie chorób zawodowych.
Chcesz o coś jeszcze zapytać napisz na maila rozsadek5@gazeta.pl
Ja jestem na tej stronie przez przypadek i mogę już jej nie zaleźć.
Zarejestruj się to znajdziesz. Zapraszam.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: