Reklama:

Nauka pisania po udarze (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-12-2017, 22:11:28

Witam mam pytanie. Narzeczony jest po bardzo rozległym udarze niedokrwiennym mózgu.. Największe ogniska są na lewej stronie mózgu a na prawej mniejsze. Narzeczony ma duże problemy z rozumieniem nie umie wykonywać poleceń bo nie wie o co mi chodzi. Z czytaniem jest w miarę ok bo umie czytać w głowie nie na głos i zdarza się że dłuższych tekstów nie rozumie wogole. Ale problem jest z pisaniem jak zacząć od czego? Udało mi się nauczyć go jak pisać cyfry, bo logopeda ciągle każe mu robić szlaczki że niby od tego się zaczyna.. Ze szlaczkami też czasem ma problem jednak cyfr nauczył się szybko. Z alfabetem jest gorzej bo wychodzą mu tylko jakieś dziwne znaczki to go denerwuje i zniechęca jest sprawny fizycznie praktycznie w 98% i chciałby już umieć pisać a ja na prawdę nie wiem jak go tego uczyć? Czy te szlaczki które mu każe robić logopeda to jest faktycznie dobry kierunek??
gość
14-12-2017, 22:44:10

Nie wiem jak pomoc.ale sciskam pania i chce by pani wiedziala ze jest jego aniolem tak wiele robisz....sciskam
gość
13-02-2018, 00:00:31

Na początku szlaczki, a później może pisać jak małe dzieci to znaczy : masz nam wydrukowane co ma napisać i po prostu poprawia po tym. Generalnie nauka pisania to tak jakbyśmy byli małymi dziećmi. Sama to przeżyłam.
gość
10-05-2018, 11:49:02

Mój tato jest po udarze i pierwsze od czego zaczęliśmy to rozcwiczyc rękę,są piłeczki do zgniatania ,rozrusza dłoń i palce,mój tato ma zeszyty wykropkowane i po kropeczkach na razie pisze co raz lepiej mu idzie .....teraz zaczęliśmy że brakuje część literki i musi dokonczyc w ten sposób ćwiczy głowę bo musi pomyśleć ...z wykonaniem poleceń jest ciężko więc wiem o co Pani chodzi

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: