Reklama:

NAPIECIOWE BOLE GLOWY - REZONANS ODCINKA SZYJNEGO (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
10-04-2022, 17:32:34

Dzień dobry, od ponad roku zacząłem się zmagać z chronicznymi bolami głowy które początkowo nasilały się nocą miały charakter, pieczenia, palenia szczypania o średnim natężeniu z lewej strony głowy, wyżej skroni, teraz bol jest praktycznie codziennie, bardziej rozlany po obu stronach, czasami nawet zabola mnie od niego oczy, nie mam światłowstrętu, początek wiąże z epizodem stresu, dziś jako jedno z badan mam obraz rezonansu odcinka szyjnego, jeszcze bez opisu, czy na tym obrazie jest cos co mogłoby powodować bol okiem specjalisty ?
Miałem także robiony rezonans odcinka lędźwiowego oraz rezonans głowy którego na razie posiadam tylko opis.
REZONANS MAGNETYCZNY GLOWY OPIS:
Tomografia rezonansu magnetycznego mózgowia wykonana aparatem 1.5T w obrazach T1-zaleznych, T2 zależnych FLAIR, SWI oraz DWI. Protokół badania poszerzono o angio-MR naczyń tętniczych mózgowia metoda TOF.
Prawidłowo zróżnicowanie korowo-podkorowe mozgu.Uklad komorowy symetryczny, nieposzerzony. Zewnętrzne przestrzenie płynowe w granicach normy. Pomiedzy platem przednim a tylnym przysadki mózgowej, w lini pośrodkowej, widoczne jest drobne ognisko 1mm w wyn. AP, nieulegające wzmocnieniu pokontrastowemu - obraz może odpowiadać torbieli kieszonki Rathkego: weryfikacja możliwa w MR siodła tureckiego. Obrazy DWI nie wykazują ognisk restrykcji dyfuzji cząsteczek wody.
Pogranicze czaszkowe-szyjne zmian morfologicznych nie wykazuje.
W lewym wieńcu promienistym widoczne jest drobne ognisko o sr. 3mm, o obniżonym sygnale w obrazach T1-zaleznych, podwyższonym sygnale w obrazach T2-zaleznych, z artefaktem podatności magnetycznej w obrazach SWI, z punktowym ogniskiem wzmocnienia pokontrastowego - obraz MR może odpowiadać teleangiektazji włośniczkowej; wskazane badanie kontrolne. Poza tym malformacji naczyniowych, w ty naddatków sygnału przepływu o charakterze tętniaków, w mózgowiu nie wykazano.
Wariant rozwojowy w postaci fenestracji tętnicy podstawnej. Poza tym koło tętnicze Willisa przedstawia się prawidłowo.
Zatoki żylne opony twardej oraz żyły mózgowia prawidłowo zakontrastowane, bez cech zakrzepicy.
Początkujący
10-04-2022, 18:10:29

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
10-04-2022, 18:12:24

Początkujący
10-04-2022, 18:12:27

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: