Reklama:

Napadypaniki (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-12-2023, 18:11:27

Cześć.
Sama nie wiem jak zacząć. Od kilku miesięcy wróciły do mnie ataki paniki. Zawsze czytam, że są objawy idealne jak moje, ale nie znalazłam nigdy jak ktoś napisał np. o ścisłu z lewej strony serca pod sercem jak by coś zgniatało i miało zgnieść serce połamać żebra. W tedy właśnie zaczyna się największa jazda. Ogólnie zaczyna się poroblem z zachowaniem spokoju, jak próbuje się ogarnąć przy ludziach no to zaczynają mi drętwieć nogi serce walić nie mogę nabrać powietrza do napełnienia płuc mam ochotę uciec ropłakać się, albo czekać z tym bólem na koniec... nie wiadomo jaki koniec do końca.... tak mi się w głowie robi. Chciałambym poznać czy ktoś miał podobnie może by mi to jakoś pomogło, że nie jest to coś z moim sercem nie tak tylko z głow.ą. Mam wadę serca ogólnie i jestem pod kontolą mówie co sie dzieje lekarzom patrzą na mnie jak na wariata co zmyśla... tylko po co... cięzko mi ostatnio. Rodzina próbuje pomoc ale nie potrafią. Dlatego też próbuje sobie poradzić tutaj chociaż trochę. K.29.
gość
29-12-2023, 21:44:33

t
gość
29-12-2023, 21:45:17

Nie wiem czy pomogę ale chociaż spróbuję. Od sierpnia borykam się z napadami paniki , bynajmniej tak zakwalifikowała mój stan neurolog. Ja nie mam pojęcia czy są to napady paniki czy objawy jakiejś choroby ale wyglada to mniej więcej w ten sposób, ze zaczyna mi serce walić jak młot z zawrotna szybkością, jednocześnie mam zawroty głowy i mam wrażenie, że zaraz zejdę. Pogotowie zabierało mnie już 7 razy i za każdym razem lekarz stwierdzał, że wszystko jest ok. ponieważ te objawy ustępują po 20 minutach pół godzinie. Doszłam do momentu, kiedy mam już lęk przed lękiem i boje się wyjść z domu albo w nim zostać sama. Oczywiście biegam od lekarza do lekarza. Za kilka dni mam holtera, żeby sprawdzić serce. Okazało się, że owszem to mogą być stany lękowe ale niekoniecznie. Kazano mi zdiagnozować się pod katem tężyczki ale nie tylko jawnej ale również pod katem utajonej. Tężyczke powoduje niski poziom wapnia lub magnezu. Jeśli wyniki będą prawidłowe trzeba sprawdzić jeszcze wapno zjonizowane lub magnez w erytrocytach i wtedy diagnozujemy tężyczkę utajoną, ponieważ w jej przypadku poziomy magnezu lub wapnia całkowitego we krwi wychodzą prawidłowe a zjonizowane mogą wykazywać niedobory. Do objawów języczki należą stany lękowe, problemy z sercem, drętwienie kończyn, mrowienie twarzy itd. Warto tez wykonać próbę tężyczkową w pracowni EMG.
gość
29-12-2023, 21:46:26

Z pewnością dobrze jest sprawdzić tarczycę TSH, T3 i T4 oraz przeciwciała przeciwko tarczycy. Podobne do opisywanych objawów daje podwyższony kortyzol. Ja dodatkowo musiałam wykonać badanie EEG głowy ponieważ rezonans głowy i tomograf był ok. W związku z tym, że jakiś czas temu ugryzł mnie kleszcz czekam na wynik badania na boreliozę. Na dzień dzisiejszy biorę pregabalinę na noc i dulsevię w dzień. Nie mam kołatania serca nie wiem czy to od pregabalin czy od suplementowania magnezem. Lekarze w moim mieście robili oczywiście ze mnie wariatkę.Na dodatek mam hipoglikemię reaktywną czyli spadki cukru po 2,5 h po posiłku. I szybkie bicie serca pojawiało się przy znacznym spadku cukru. Czekam na wyniki badań ale generalnie mam już dość bo fatalnie czuje się codziennie. EEG głowy wyszło dobrze. 18 stycznia mam wizytę u mojej doktor neurolog zobaczymy co zleci i czy już coś zadecyduje w kwestii leczenia. Jeśli wszystkie wyniki badań wyjdą ok to pewnie zostaniemy przy tym, że to typowe stany lękowe i trzeba będzie zaradzić właściwymi lekami. Leki, które otrzymuje to generalnie są na stany lekowe i podobno pomagają ale ja je dopiero biorę 5 dni i to chyba za wcześnie, żeby coś zaobserwować. na dzień dzisiejszy próbuje ratować się właściwym oddychaniem, żeby się uspokajać i włączam sobie na Spotify medytacje, żeby nie zwariować w oczekiwaniu na wiaty kolejne i wyniki badań.
Aga

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: