Reklama:

Nadwrażliwość na światło (9)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-01-2013, 11:27:20

Przeczytaj komentowaną poradę: Nadwrażliwość na światło

Ja również mniewam nadwrażliwość na swiatło ale przewaznie rano jak sie obudze albo w zimnie gdy swieci słonce i odbiuja sie od sniegu, ni e wiem czy to normalne...
gość
08-01-2013, 16:44:44

Na Boga ... nie tylko padaczka!
A migrena? Zwlasza ta z aura? Ale przedewszystkim :
NADWRAZLIWOSC NA SWIATLO JEST CZESCIA NADWRAZLIWOSCI NA WIELE BODZCOW SENSORYCZNYCH . (temperature, kolory, zapachy, halas, promieniowanie , ubranie szorstkie jak welna i tworzawa sztuczne , naszywki na ubraniach , jak na promieniowanie (sloneczne lub to pochodzace z np komorki) itd itd. . Te objawy o roznym natezeniu, wystepuja pojedynczo lub wiele naraz i dowodza WYSOKIEJ RECEPTYWNOSCI MOZGU NA BODZCE. To sie nazywa HYPERSTESIE i nie jest choroba jak nie jest choroba SUPER WRAZLIWOSC na np sztuke, nature. Tylko EXTREMALNE reakcje moga byc problemem i swiadczyc o dysfunkcji. Ten typ mozgu odbiera po prostu WIECEJ informacji z otoczenia jego naturalne FILTROWANIE , eliminowanie "zbednych" informacji jest mniejsze niz srednie. Mozg ma do dyspozycji WIEKSZA BAZA DANYCH. z KTORA SOBIE RADZI I ORGANIZUJE LUB NIE RADZI I MU ONA PRZESZKADZA. Nie uzywam slowo "normalne" bo to slowo wogole powinno wyjsc z uzycia! Predyspozycja genetyczna jest dowiedziona i dzedziczenie ocenia sie na 50% .HYPERSTEZIA o ktorej mowa jest wiec czescia obnizonej tzw. INHIBICJI POZNAWCZEJ. Te dwa sposoby funkcjonowania mozgu moga byc szalenie stymulujace i kreowac predyspozycje do rozwiniecia wysokiego i b. wysokiej INTELIGENCJI KONITYWNEJ JAK I wszechstronnych lub ukierukowanych UZDOLNIEN lub z przy zlym obrocie sprawy dawac efekty negatywne np. schizofrenia jest jednym z wielu. w ZASADZIE NIE MA WYSOKIEGO QI BEZ TE PREDYSPOZYCJI choc konieczne sa jeszcze inne faktory jak okablowanie , szybkosc neuronalne i wydajna pamiec. Ilosc wariantow jest nieskonczona gdyz NIKT nie jest "jedna rzecza" jedynie, lecz "koktailem" nieskonczonej ilosci faktorowi ich interakcji. Stwierdzam ze wiedza AKTUALNA na ten temat zdaje sie nieznana w moim ojczystym kraju (jak moze dla nielicznych specjalistow). Jak nie ZNANA, nie UJAWNIANA jest w Polsce populacja ktora w swiecie ocenia sie na statystyczne 2-5% populacji globalnej a ktora pod wieloma nazwami jest juz szeroko uznana przez prawodawstwo, badana brana pod uwage przez system prawno-administracyjny i to oficjalne pomimo pewnej nieufnosci w kregach konserwatywnych. Podam jedynie angielska nazwe GIFTED i te uzywane w krajach frankofonskich surdoué ,précoce, haute potentiel intelectuel (HP lub HPI, HQI THQI dla dzieci EIP (wysoki i bardzo wysoki QI) . Sa one rownoznaczne.
Tylko dwa linki z przeogromnej masy stron i portali do znalezienia na necie (niestety francuskie z BRAKU polskich - wystarczy wrzucic na tlumacza by wylapac choc czesc sensu )
http://hautpotentielcoaching.com/?page_id=55
i
http://fr.wikipedia.org/wiki/Surdou%C3%A9
Zas strona dla NAS polskich gifted jest zupelnie nowa i na FB. (Nadwrazliwi),jak nas nazwal w swym znanym wierszu Prof, K, Dabrowski jestesmy pod szyldem :
NADWRAZLIWI ODMIENNIE MYSLACY.
(co nalezy brac w potrojnym sensie tych 3 slow)
http://www.facebook.com/Nadwrazliwi.odmienni.myslacy?ref=ts&fref=ts
Z SERDECZNYMI POZDROWIENIAMI -
gość
08-01-2013, 17:05:22

...P.S. dodam jeszcze do poprzedniego mojego comentarza: Jesli myslisz : "GIFTED"? ach wiem - to ...prawdopodobnie jestes ofiara tzw obiegowych "pogladow" ktore nie maja zadnej lub naskorkowa wiedze o tych osobach. Fantazmow, mitow niestety o "geniuszach", "dzieciach indygo" i asperger wymyslono nieskonczonosc . Pomylenie z poplataniem. Osob o tej szczegolnej wrazliwosci (neuronalnej, emocjonalnej, intelektualnej )i szczegolnej kreatywnej inteligencji, ORAZ intuicji, ktore na pewno znacie (nieznajac) lub nimi JESTESCIE (nie wiedzac) jest naprawde wiele w normalnym zyciu. Jedno lub kilka dzieci w kazdej klasie. Obojetnie w jakiej warstwie spolecznej kolorze skory czy plci. Sa czascia niezbedna spoleczenstwu i gatunkowi jak biale krwinki sa nia we krwi wsrod krwinek czerwonych. Nie trzeba sie ani ich obawiac ani przesadnie fascynowac. To nie magia . Specjalizacja i odmiennosc jest jedna z baz na przetwanie w naturze! Gdyby ta predyspozycja nie miala sensu w naturze zniknela by z niej lub byla tak rzadka jak albinosi.
09-01-2013, 19:57:33

Chcialbym zauwazyc, ze niektore lekarstwa powoduja nedwrazliwosc na swiatlo np.stosowana przeze mnie od kilku lat asentra.Psychotropy to dopiero daja nadwrazliwosc.Lekarstwa trzeba jednak przyjmowac, bo mimo czesto wielu skutkow ubocznych, stanowia nioejednokrotnie tzw,mniejsze zlo
raf33
Początkująca
09-01-2013, 21:10:27

Sama mam od zawsze nadwrazliwosc na swiatlo przy bardzo dobrym wzroku do czasu ok 50 lat (obecnie lekka presbicie). Ale to nie problem . Mam inna niewyjasniona sprawe. NIE TRAFILAM NA ZADNA WZMIANKE O WRAZLIWOSCI ktora mam na ... nie wiem :NA JAKIS RODZAJ PROMIENIOWANIA SLONECZNEGO. Zaczelo sie jakies 15 lat temu : skora nagornej czesci glowy zaczyna mnie dziwnie piec od slonca i bez czegos na glowie nie mozna wytrzymac . Gdy zapomnialam wziac kapelusz czy kaskiet a musialam isc w sloncu pieczenie nie do wytrzymania juz po czasem 5 -10 minutach! Bez zaczerwien, Znajdujac cien ulga przychodzi srednio po tez jakichs http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/popup/cassandre/albumy/0/text/Text15 min ale to NIE jest termiczne promieniowanie bo chlodzenie woda NIE pomaga. To trwa od ok marca do polowy sierpnia od ok 11 do popoludnia (juz nawet nie wiem aktualnie bo juz nie wychodze bez czegos na glowie Bywa ze nawet lekkie chmury nie sa oslona... Nie ma widocznych zmian na skorze.
Wiem ze z hyperstenie bywaja tez biale powiekszajace sie plamy na skorze (choroba na ktora ciepia gifted min. Jackson). Brrr, mam nadzieje ze na tym sie nie skonczy.
-----------------------------------------------
Wpadlam z WAZNYM tekstem o NADWRAZLIWOSCI tzw HYPERSEZIA (angielski dosc latwy i wspomina o naszym dobrym doktorze Dabrowskim)
http://www.spdfoundation.net/pdf/SensoryissuesinGiftedChildren.pdf
DLA raf 32
Mniejsze zlo? To zalezy czy mniejsze czy nie
Trafilam na http://antidepresseur.sosblog.fr/
Jest tam masa linkow (nie czytalam wszystkich po paru rzucilam moj pierwszy i ostatni antydepresor antydepresor do pieca, nie do kosza bo to zanieczyszczenie srodowiska ) Zobaczylam informacje ktore przedstwiaja realia ktorych mafia farmaceutyczna nie przepusci na zaden oficjalny kanal. Np leki majace zapobiec samobojstwom a ktore zwlaszcza w pierwszej fazie powiekszaja pulsje samobojcze, lub w polaczeniu z pewnymi innymi problemami powoduja nawet smierc. Czyli .. ostroznie . Tak my jak lekarze sa manipulowani. Ale czesto ci sami lekarze anonimowo organizuja obieg informacji by alarmowac ze antydepresory podaje sie jak pigulke na szczescie, na rozwod, na otylosc , na bezsennosc. Wybor jest intuicyjny, sluchaj swojego ciala to nie lekarz to TY wybierasz.
gość
25-01-2013, 12:00:33

Mam tez takie błyski kolorowe przewaga niebieskiego -czasami jak oglądam TV i jest duża przewaga niebieskiego - czasami od komputera czasami od wzoru na materiale w ciapki czerwono- zółte - Mam 66 lat i nie wiem co z tym zrobić.Bardzo mnie to denerwuje.
gość
03-05-2013, 14:38:09

Proponuję zajrzeć pod hasło HSP Highy Sensitive Person, Np tekst autorstwa Elain N. Aron 1996, jest także informacja o HSP scale. Pozdrawiam. HSPperson:-
Początkująca
03-05-2013, 23:21:35

Gość 2013-05-03 16:38:09 Proponuję zajrzeć pod hasło HSP Highy Sensitive Person, Np tekst autorstwa Elain N. Aron 1996, jest także informacja o HSP scale. Pozdrawiam. HSPperson/CYTAT]
Czy to ty "nieodpowiedni" ? Jesli tak, a nawet jesli nie to bardzo by bylo ciekawe przeczytac jakies male streszczenie czy recenzje Twojego piora . Wpadnij tez zerknac na strone facebooka artykul o nadwrazliwosci zwiazanej z wysokim potencjalem inteligencji. Strona : NADWRAZLIWI ODMIENNIE MYSLACY
Początkująca
03-05-2013, 23:42:51

anonymous 2013-01-25 13:00:33 Mam tez takie błyski kolorowe przewaga niebieskiego -czasami jak oglądam TV i jest duża przewaga niebieskiego - czasami od komputera czasami od wzoru na materiale w ciapki czerwono- zółte - Mam 66 lat i nie wiem co z tym zrobić.Bardzo mnie to denerwuje.
jEDNAK najpierw TRZEBA SPRAWDZIC U DOBREGO SPECJALISTY. czy to nie jest poczatek czegos powaznego. Zwlaszcza jesli nigdy przedtem tego nie bylo. Jesli nie przyponiec sobie jakie zmiany poprzedzaly lata PRZED wystapieniem symptomow lub jakie inne choroby czy warunki mogly je poprzedzac . Obecnie jesli rzecz jest wazna a orzeczenie budzi najmniejsze watpliwosci trzeba SPRAWDZAC na internecie . Medycyna nie jest juz medycyna . Gdy przepisuje sie wam terapie dozywotnie , drogie zabiegi, drogie dodatkowe badania , trzeba sprawdzic czy lekarze maja interes pielegnowac pacjenta czy CHOROBE. Nagminnie lekarze ostatnio "ZAPOMINAJA" ze np reflux moze byc CZESCIEJ owocem NIEDOKWASOTY (zwlaszcza powyzej 50-tki lub wysokiego stresu , niz owocem NADkwasoty. Wybiera sie to co jest terapia drozsza czyli napedza buisness fermaceutyczny i ... podwyzsza koszty wizyt, zabiegow...
Wracajac do SWIATLA, NIEBIESKIE SWIATLO JEST SZCZEGOLNIE AGRESYWNE Niewskazane dla osob z nadwrazliwoscia na swiatlo i epileptykow i migrenikow. Moze wywolac atak tej choroby czy raczej tego funkcjonowania. Ta sama gropa osob nalezy czesto do populacji o specyficznym funkcjonowaniu neuro-droitiers , od prawej polkuli ktora przewodzi miast lewej. Zwanych tez inaczej osobami o wysokim potencjale (w polsce nazywanych Zdolnymi czy udzolnionymi i ...malo sie jeszcze zna ta ich strone.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: