Reklama:

Nadmierna senność po udarze (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-01-2012, 20:26:58

Moja mama jest po udarze mózgu z pełną afazją , rano jest bardzo kontaktowa patrzy na oczy ,kiwa głową potwierdzając na nasze pytania, uśmiecha się . W godzinach popołudniowych około 14.00 nadmiernie śpi ,aż do rana. Czy ktoś miał taki przypadek,co może być powodem nadmiernej senności?.
Forumowiczka
28-01-2012, 21:26:45

Gość 2012-01-28 21:26:58 Moja mama jest po udarze mózgu z pełną afazją , rano jest bardzo kontaktowa patrzy na oczy ,kiwa głową potwierdzając na nasze pytania, uśmiecha się . W godzinach popołudniowych około 14.00 nadmiernie śpi ,aż do rana. Czy ktoś miał taki przypadek,co może być powodem nadmiernej senności?.
Witam , przyczynną senności mogą być niektóre składniki leków , ale po udarze sennośc lub nadmierna pobudliwość to norma ,rozstrojone są bowiem wszelkie emocje. Mój mąż też śpi bardzo duzo ,rano zje śniadanie godzinę posiedzi i znowu śpi 4 godz. ,a gdy do południa nie śpi to po obiedzie śpi 5 godz. 2 posiedzi i cała noc bardzo twardo śpi. Jest po udarze z bardzo głęboką afazją. Ale ta sennośc jest spowodowana też wielkim wyśiłkiem i zmęczeniem najprostszymi czynnościami nawet koncentracja nad zrozumieniem naszej mowy, bo to co dla zdrowego człowieka jest normalne ,niekiedy nie zwracamy nawet uwagi ,że wykonujemy jakąś czynność dla chorych jest bardzo ciężką pracą. Proszę przenieść się na wątek udar mózgu lub śpiączka jest tam dużo wartościowych porad z życia wziętych i na wszelkie pytania zawsze ktoś odpowie.Pozdrawiam .Gosia
gość
29-01-2012, 12:27:40

Pani Gosiu jakie leki bierze Pani mąż i w jakich dawkach
Forumowiczka
29-01-2012, 18:10:50

Gość 2012-01-29 13:27:40 Pani Gosiu jakie leki bierze Pani mąż i w jakich dawkach
Mój mąż w tej chwili nie bierze żadnych leków , nie bo nie. Jedynie ukryte w jedzeniu "ketrel" ,wszystkie inne wyczuje i po prostu nie zje. A ketrel jest lekiem psychotropowym , gdyż nie mogłam sobie poradzić z jego nerwami. Ale On jest już 2,5 roku po bardzo rozległym udarze ,a w kwietniu 2011 r. miał mikroudar i wykryli jeszcze torbiel pod pajęczynówki . A ponieważ miał bardzo głęboką afazję i paraliż prawej strony ,więc trudno to było zauważyć , bo przy tej chorobie to raz jest lepszy dzień ,raz gorszy ,a czasami nawet godzina raz tak ,raz tak. I ten drugi udar wykryto na badaniu TK ,prawdopodnie to było 1 dzień wcześniej.. Chetnie odpowiem na dalsze pytania. Ile mama jest po udarze? Bo przebywając w szpitalach ,ośrodkach rehabilitacyjnych i różnego rodzaju rehabilitacjach , bardzo dużo sie dowiedziałam ,napatrzyłam. I "zaciągałam języka" gdzie tylko się dało. Ale najważniejsze jest wiara, miłość najbliższych i motywacja chorego i oczywiście rehabilitacja.Pozdrawiam.Gosia
gość
10-02-2012, 08:57:20

Pani Gosiu mama jest po udarze od 25 maja 2011r.Była w ośrodku rehabilitacyjnym i wszystko szło w dobrym kierunku,ale do ośrodka trafiła z udarówki z odleżyną na pupie. Osrodek odleżyne wyleczył , lecz wewnątrz zrobiła się przetoka ropna , obecnie jest po dwóch zabiegach chirurgicznych ,które miała wykonane w m-cu styczniu br. i ładnie się goi. Mama w m-cu listoipadzie mówiła zdaniami niezrozumiałym językiem,była aktywna, teraz nie mówi,po przebudzeniu rano i gdzies do godz .13 jest komunikatywna , kiwa głową ,uśmiecha się , później jest klapnięta.Brała 19 leków , obecnie bierze 6, jest nadal codziennie rehabilitowana w domu prywatnie.Wczesniej jadła karmiona przez usta, teraz sondą ,bo dużo przysypia.
Forumowiczka
10-02-2012, 21:28:34

Gość 2012-02-10 09:57:20 Pani Gosiu mama jest po udarze od 25 maja 2011r.Była w ośrodku rehabilitacyjnym i wszystko szło w dobrym kierunku,ale do ośrodka trafiła z udarówki z odleżyną na pupie. Osrodek odleżyne wyleczył , lecz wewnątrz zrobiła się przetoka ropna , obecnie jest po dwóch zabiegach chirurgicznych ,które miała wykonane w m-cu styczniu br. i ładnie się goi. Mama w m-cu listoipadzie mówiła zdaniami niezrozumiałym językiem,była aktywna, teraz nie mówi,po przebudzeniu rano i gdzies do godz .13 jest komunikatywna , kiwa głową ,uśmiecha się , później jest klapnięta.Brała 19 leków , obecnie bierze 6, jest nadal codziennie rehabilitowana w domu prywatnie.Wczesniej jadła karmiona przez usta, teraz sondą ,bo dużo przysypia.
Ludzie !! przecież taka ilość tabletek ,to zdrowego zwali z nóg , a co dopiero osłabiony i chory organizm. Radzę zmienić lekarza , starać się o ponowne TK głowy. Może był jakiś mikroudar , który w takiej niedyspozycji
fizycznej ,trudno zauważyć i konieczny psychiatra, który powie jak postępować z mamą i wytłumaczy jakich jej reakcji można się spodziewać. Niezbędny jest też logopeda , mama sama nie poradzi sobie z mową , a bliscy w niektórych wypadkach mogą na początku zaszkodzic. A to ,ze mama uśmiecha się , kiwa głową i czasami jest kontaktowa , nie koniecznie musi Was rozumieć, bo afazja to nie tylko mowa , ale rozumienie ,emocje, czytanie itd. Mój uparciuch ,po 2,5 letnie rehabilitacji , dalej nie wszystko rozumie, chociaż kiwa głową do znajomych ,uśmiecha się , ale są obszary i to proste słowa , które trzeba kilkadziesiąt razy powtórzyć i pokazać / rozłożonych w czasie/ aż zrozumie ,ale zdarza się ,że w te gorsze dni i tak zapomina. Jeszcze chciałam zapytać , czy z powodu snu , ma założoną sondę? Przecież nie jest w śpiączce? Trzeba ją , chwalić za każdy najmniejszy kroczek do przodu i motywować do "pracy" np. czekamy na Ciebie , kochamy Cię itp. Duzo cierpliwości i miłości jej teraz potrzeba. Pozdrawiam . Gosia
Początkująca
12-02-2012, 12:36:45

Mama w m-cu listoipadzie mówiła zdaniami niezrozumiałym językiem,była aktywna, teraz nie mówi,po przebudzeniu rano i gdzies do godz .13 jest komunikatywna , kiwa głową ,uśmiecha się , później jest klapnięta.Brała 19 leków , obecnie bierze 6, jest nadal codziennie rehabilitowana w domu prywatnie.Wczesniej jadła karmiona przez usta, teraz sondą ,bo dużo przysypia.
hmmm...
wygląda na to, że od listopada do teraz coś się wydarzyło - trzeba by powtórzyć badania i zmienić leki;
być może to efekt wycofania pewnych leków - może wśród nich były takie, które zwiększały jej aktywność;
jeżeli mama nie ma znaczących zaburzeń połykania
byłabym przeciwna sondzie, tak długo jak się da - to zwiększa ryzyko odleżyn przewodu pokarmowego i rozleniwia aparat oromotoryczny - pytanie tylko dlaczego jest sonda - bo tak wygodniej, czy faktycznie przyjmuje dużo za mało pokarmu z powodu przysypiania?
neurologopeda
gość
11-12-2016, 18:00:54

Mój tata 53 lata doznał w piątek 9.12.2016 udaru z wylewem (spowodowane nadciśnieniem tętniczym). Ma niedowład prawej części ciała jednak porusza nogą i palcami u ręki, unosi ją, nie mówi jedynie bełkocze, wzrusza sie i płacze. Lekarze jak na razie mówią że nie jest źle jednak wszystko może ulec zmianie Czy mogę liczyć że mój tata z tego wyjdzie?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: