Reklama:

MRI, zawroty, bóle, problemy z pamięcią. (5)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
26-07-2010, 16:38:17

Witam. Mam 21 lat, MRI głowy wykazało:

Badanie MR głowy wykonano w sekwencji FSE (obrazy T1- i T2-zależne), FLAIR oraz DWI w płaszczyznach poprzecznych, czołowych i strzałkowych.

Badanie MR głowy wykazuje w lokalizacji szyszynki obecność przestrzeni płynowej okrągłego kształtu i średnicy do 0,9cm przemawiającej za torbielą szyszynki.
Wskazane kontrolne badanie za około 6 miesięcy uzupełnione podaniem środka kontrastowego.
Bruzdy i szczeliny obu półkul mózgu oraz robaka móżdżku szersze w stosunku do wieku. najpewniej na tle zaniku korowego.
Poszerzenie zbiornika móżdżkowego górnego.
Poza tym obraz mózgowia i przestrzeni płynowych wewnątrzczaszkowych w granicach normy

Problem jest taki, że miałam objawy neurologiczne już kilka lat, ale teraz są jakieś dziwne.
Przede wszystkim nie pamiętam tego, czego robiłam. Generalnie kładę coś, chcę po chwili wziąć a nie wiem gdzie jest. Strasznie zaczęła boleć mnie głowa. Najczęściej góra, nad czołem, do tego dochodzi potliwość i tak jakby bardzo ciepło mi było. Zawroty jak i zaburzenia koordynacji - czasem jakbym się przewracała. Niekiedy ***pulsująca krew w lewym oku***. Mdłości, jak i brak tlenu w powietrzu.

Czekam na wizytę u neurologa, nie wiem czy nie lepiej byłoby wybrać się prywatnie, może ktoś doradzi?
gość
28-07-2010, 18:54:17

Torbiele szyszynki są często znajdowane przypadkowo w badaniach MRI głowy (4%). Prowadzone dotychczas badania wskazują, że najczęściej ich wymiary nie ulegają zmianie w czasie, choć u niektórych osób mogą ulegać powiększeniu lub regresji (zmniejszeniu).
W Pani wieku rzeczywiście zanik korowy jest nietypowym obrazem i wymaga dalszej obserwacji oraz postepowania diagnostycznego.
Wszystkie podane przez Panią objawy są bardzo niespecyficzne i wymagają skorelowania ich z badaniem neurologicznym oraz badaniami dodatkowymi. Dlatego konieczna jest wizyta u specjalisty neurologa. Nie ma znaczenia, czy będzie to wizyta prywatna czy finansowana przez NFZ (badanie będzie takie samo), różnica może wynikać jedynie z jej terminu, który w drugim przypadku może być dość odległy.
Początkująca
29-07-2010, 11:12:19

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Generalnie martwił mnie ten torbiel, bo TK, które wykonane zostało dwa lata temu wykazało jedynie: "Cechy zaniku korowego płatów czołowych i robaka móżdżku".

Mówi Pani, że zaniki w moim wieku są nietypowym obrazem. Nasuwa mi się zatem kilka pytań: do czego mogą prowadzić te zaniki, jakie mogą mieć objawy w moim zachowaniu jak i samopoczuciu.

Dodam jeszcze, że nie mam problemów z ludźmi, jak i klimatyzacją w społeczeństwie.
Ponad to psycholog stwierdził u mnie zaburzenia osobowości - osobowość destrukcyjną.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
01-08-2010, 14:25:15

Żeby obiektywnie ocenić obraz mózgowia, musi go zobaczyć konsultujący neurolog - ważny jest bowiem nie tylko sam opis badania, ale przede wszystkim osobista ocena wykonanych zdjęć MRI (w celu oceny m.in. stopnia nasilenia zmian oraz porównanie z badaniem poprzednim).
Lekarz będzie mógł ustalić plan dalszego postępowania, rokowanie, itp. dopiero po skorelowaniu obrazu ze stanem klinicznym.
Dlatego ze względu na opisywane objawy, najlepiej byłoby wybrać się na konsultoację zarówno do psychiatry jak i neurologa.
Początkująca
03-08-2010, 19:45:30

Wczoraj doszedł straszny ból głowy po lewej stronie (lekko pobolewa także dziś), zawroty głowy, mdłości, nasiliły się drętwienia palców, no i nogi miałam tak jakby z waty i mało tlenu w powietrzu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: