Reklama:

MR głowy (9)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-01-2009, 23:34:00

Witam serdecznie. Odebrałam wynik MR głowy i bardzo proszę o opinię bo wizytę u neurologa mam dopiero za 2 tygodnie.
" Sygnał istoty białej i szarej mózgowia prawidłowy. Obustronnie w jądrach podkorowych widoczne są drobne strefy o sygnale zbliżonym do płynu, nieco większe po stronie prawej, odpowiadajace poszerzonym przestrzeniom okołonaczyniowym Virchowa-Robina, wydatniejszym po stronie prawej. Poza tym zmian ogniskowych nie ujawniono. Po dożylnym podaniu kontrastu brak cech patologicznego wzmocnienia. Układ komorowy nieprzemieszczony. Szerokości układu komorowego i zbiorników przestrzeni podpajęczynówkowej w normie.
Skąpe przyścienne zmiany śluzówkowo-zapalne w zatokach szczękowych i czołowych.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wyjaśnienie. Krzysia.
gość
15-01-2009, 10:07:00

Też w kilku badaniach miałem poszerzone przestrzenie V-R, neurochirurg nie powiedział na ten temat nawet słowa, powiedział że wszystko jest ok. . Podobnie ze stanem zapalnym zatok. Jeśli masz jakieś dolegliwości w związku z tymi zatokami to idź do laryngologa - neurologa to raczej nie obchodzi i nic ci nie powie chyba że zapytasz. W każdym badaniu miałem coś o stanie zapalnym zatoki szczękowej nigdy żaden neurochirurg nie odezwał się na ten temat . Ogólnie możesz być spokojny.
gość
16-01-2009, 21:39:00

Jeśli tak, to się cieszę. Choć wciąż nie wiem jakie są przyczyny całkowitej utraty świadomości przy dręczących mnie czasami silnych migrenach (ostatnio dwukrotny "odlot" podczas migreny w święto BN). Mam kwalifikacje do operacji kręgosłupa szyjnego, choć te utraty świadomości jak twierdzi neurolog nic z kręgosłupem nie mają wspólnego. Oczekuje na badanie USG tętnic szyjnych, może ono cos wyjasni. Pozdrawiam.
gość
13-03-2013, 18:51:03

Gość 2009-01-14 00:34:00 Witam serdecznie. Odebrałam wynik MR głowy i bardzo proszę o opinię bo wizytę u neurologa mam dopiero za 2 tygodnie.
" Sygnał istoty białej i szarej mózgowia prawidłowy. Obustronnie w jądrach podkorowych widoczne są drobne strefy o sygnale zbliżonym do płynu, nieco większe po stronie prawej, odpowiadajace poszerzonym przestrzeniom okołonaczyniowym Virchowa-Robina, wydatniejszym po stronie prawej. Poza tym zmian ogniskowych nie ujawniono. Po dożylnym podaniu kontrastu brak cech patologicznego wzmocnienia. Układ komorowy nieprzemieszczony. Szerokości układu komorowego i zbiorników przestrzeni podpajęczynówkowej w normie.
Skąpe przyścienne zmiany śluzówkowo-zapalne w zatokach szczękowych i czołowych.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wyjaśnienie. Krzysia.
gość
17-05-2014, 04:06:34

w sąsiedztwie trzonu komory bocznej prawej podwyściółkowa tubularna zmiana dł ok 9mm., średnicy 2 mm o podwyższonym sygnale w obrazach T2-zależnych i TIRM,obniżonym sygnale w obrazach T1-zależnych. Po iv podaniu kontrastu nie ulega wzmocnieniu. Najpewniej przestrzeń okołonaczyniowa. Proszę o interpretacje wyniku, czy to naczyniak? i czy da sie go usunąć? mam bóle oka prawego zamazany lekko obraz i głowy i od czasu do czasu uczucie gorąca w glowie po prawej stronie czy on jest tego powodem? dodam że przeszłam wirusowe zapalenie mózgu czy to mogło być przyczyną jego powstania? dziękuje
gość
10-03-2016, 19:20:57

Witam dzisiaj odebrałam wynik tk głowy proszę o opinie bo się martwie a wizytę u neurologa mam za miesiąc.Co to znaczy w prawej półkuli mózgu w okolicy czołowo-skroniowej owalny obszar hypodensyjny wielk.6-10mm-poszerzona przestrzeń okołonaczyniowa,torbielka.Niewielkie przyścienne pogrubienie błony śluzowej zatoki klinowej po str lewej oraz błony śluzowej sitowia .Dziękuje i pozdrawiam.
gość
10-08-2016, 20:16:14

Prosze o odczytanie wyniku mr glowy .Drobne,szersze przestrzenie Virchowa-Robina o nietypowym sygnale obustronnie w sasiedztwie trojkatow komor bocznych i podkorowo.9
gość
11-08-2016, 10:18:55

Proszę bardzo tutaj masz wszystko o przestrzeniach V-R http://www.academia.edu/21925047/Kliniczne_znaczenie_poszerzonych_przestrzeni_oko%C5%82onaczyniowych_Virchowa-Robina
gość
16-03-2022, 15:41:14

Co to znaczy : w jądrach podstawy pojedyncze ogniska hipodensyjne o charakterze poszerzonych przestrzeni okolonaczyniowych VR? Lekarz neurolog nic nie powiedział konkretnego a ja się bardzo martwię.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: