Reklama:

MR głowy dziecka (2)

Forum: Neurologia po godzinach

Początkująca
15-01-2019, 18:01:08

Witam. Nie wiem czy wybrałam dobry wątek ale mam problem powtarzałam ostatnio rezonans głowy u córki (4 lata) i nie rozumiem wyniku a pani doktor wytłumaczyła mi szybko na korytarzu i nic z tego nie wiem. W opisie jest napisane: "podkorowo w okolicach czołowo-ciemieniowych ( przy lokalnie nieco szerszych przestrzeniach okołonaczyniowych) co najmniej trzy ogniska wielkości do 3 mm widoczne w obszarach T2 zależnych i FLAIR prawdopodobnie niespecyficzne naczyniopochodne.
W okolicach ciemieniowych podkorowo od tyłu, przykomorowo nieostro odgraniczone strefy nieco podwyższonego sygnału w obr. T2-zal i sekw. FLAIR - obecnie nieco mniejsze niż poprzednio." ( w tym z 2017r. jest napisane:"W okolicach ciemieniowych podkorowo od tyłu, przykomorowo nie ostro odgraniczone strefy nieco podwyższonego sygnału w obr. T2-zal i sekw.FLAIR -nieukończona mielinizacja struktur OUN?") Nie wiem co to są za zmiany czy są poważne, co dalej z tym?? Dlaczego się zrobily skoro wcześniej ich nie bylo?? I nie rozumiem tej mielinizacji skoro ostatnio była nieukończona a teraz jest mniejsza to czy nie jest gorzej?? Proszę o odpowiedz bo bardzo się martwię.
gość
16-01-2019, 18:46:23

Niestety Tobie nie pomogę, weszłam na to forum szukając pomocy dla córki 10 letniej, która cierpi na bóle głowy, rok temu robiłam jej rezonans wynik: podwyższony sygnał t2WI flair w okolicach ciemieniowych-terminal zones? Reszta wyniku ok, byłam u neurologa, jednak zbytnio nie przejął się tym wynikiem, a ja analizuje, boje się najgorszego, bo córkę często głowa boli...planuje powtórzyć rezonans lecz nawet prywatnie nikt nie chce dac skierowania..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Laser a epi
Cześć, Czy ktoś z Was wykonywał zabieg epilacji laserowej? Moje EEG nie wykazuje zmian w odpowiedzi na prowokację świetlną i nie mam światłoczułości, ale zastanawiam się, czy mimo to taki zabieg jest bezpieczny. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy konsultowaliście się wcześniej z neurologiem?
Forum: Padaczka
gość
Napady padaczkowe u 16 latki podczas snu
Witam , mam pytanie czy ktoś spotkał się z napadami występującymi tylko podczas snu w godzinach porannych.Pacjent podczas snu , zaczyna mieć drgawki , utrata przytomności , atak trwa 3-4 minuty , po ataku zasypia dalej ...rezonans ok , eeg 1 wszystko ok , drugie po roku niby cos pokazało niby na FS .
gość
Depakine cheono
depakine chrono po jakim czasie działa? Po jakim czasie zaczoł u was działać?
gość
Benzodiazepiny syndromy odstawieniowe
Witam - mam 43 lata -mając 19 lat został przepisany mi clonazepam -miałem padaczkę ,panikę i zaburzenia osobowości po odstawieniu ciężkich narkotykow - do 36 roku życia brałem te leki i przerwałem ich branie od 2018 roku brałem tylko Valium -od lat już nie byłem pod żadną opieką lekarską mój organizm ostatnio zaczął bardzo źle się zachowywać -dostałem ciężkiej depresji i rozregulowania totalnego więc odstawiłem po krótkim tapperingu także Valium w tej chwili jestem totalnie bez leków od 3,5 miesiąca - Pierwszy miesiąc nie spałem i ciężko powiedzieć jakie miałem syndromy odstawieniowe -depresja ,brak snu , nerwica ale to pojawiło się wcześniej przed odstawieniem . W tej chwili czuję że moje ciało zachowuje się jak bym miał 3 lata -czuję pełno sensacji w ciele - nie trzymanie moczu tzn nie całkowite ale wszystkie sensacje i uczucia łącznie z mentalnymi emocjami wydaje się być amplifikowane razy 3 przynajmniej jest to nie do zniesienia -mam nad tym kontrolę ale poprzez tą kontrolę czuję ból - i dyskomfort -mam napady paniki chyba i czuję wiekie przerażenie - to trwa od momentu obudzenia się jakieś 5minut po do momentu zaśnięcia - funkcjonuje , pracuje ale ledwie i zastanawiam się co mógłbym zrobić -jestem pod opieką psychologa raz w tygodniu -to tylko tyle nie mam kompletnie pojęcia co mam zrobić - czy znalazł by się ktoś kto mógłby mi coś doradzić ?
Reklama: