Reklama:

MR głowy dziecka (2)

Forum: Neurologia po godzinach

Początkująca
15-01-2019, 18:01:08

Witam. Nie wiem czy wybrałam dobry wątek ale mam problem powtarzałam ostatnio rezonans głowy u córki (4 lata) i nie rozumiem wyniku a pani doktor wytłumaczyła mi szybko na korytarzu i nic z tego nie wiem. W opisie jest napisane: "podkorowo w okolicach czołowo-ciemieniowych ( przy lokalnie nieco szerszych przestrzeniach okołonaczyniowych) co najmniej trzy ogniska wielkości do 3 mm widoczne w obszarach T2 zależnych i FLAIR prawdopodobnie niespecyficzne naczyniopochodne.
W okolicach ciemieniowych podkorowo od tyłu, przykomorowo nieostro odgraniczone strefy nieco podwyższonego sygnału w obr. T2-zal i sekw. FLAIR - obecnie nieco mniejsze niż poprzednio." ( w tym z 2017r. jest napisane:"W okolicach ciemieniowych podkorowo od tyłu, przykomorowo nie ostro odgraniczone strefy nieco podwyższonego sygnału w obr. T2-zal i sekw.FLAIR -nieukończona mielinizacja struktur OUN?") Nie wiem co to są za zmiany czy są poważne, co dalej z tym?? Dlaczego się zrobily skoro wcześniej ich nie bylo?? I nie rozumiem tej mielinizacji skoro ostatnio była nieukończona a teraz jest mniejsza to czy nie jest gorzej?? Proszę o odpowiedz bo bardzo się martwię.
gość
16-01-2019, 18:46:23

Niestety Tobie nie pomogę, weszłam na to forum szukając pomocy dla córki 10 letniej, która cierpi na bóle głowy, rok temu robiłam jej rezonans wynik: podwyższony sygnał t2WI flair w okolicach ciemieniowych-terminal zones? Reszta wyniku ok, byłam u neurologa, jednak zbytnio nie przejął się tym wynikiem, a ja analizuje, boje się najgorszego, bo córkę często głowa boli...planuje powtórzyć rezonans lecz nawet prywatnie nikt nie chce dac skierowania..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Napady padaczkowe u 16 latki podczas snu
Witam , mam pytanie czy ktoś spotkał się z napadami występującymi tylko podczas snu w godzinach porannych.Pacjent podczas snu , zaczyna mieć drgawki , utrata przytomności , atak trwa 3-4 minuty , po ataku zasypia dalej ...rezonans ok , eeg 1 wszystko ok , drugie po roku niby cos pokazało niby na FS .
Forum: Padaczka
gość
Neurotop + Pregabalina, czy to bezpieczne połączenie?
Dzień dobry, mój tata ma epilepsje. Prawie całe życie zażywa Neurotop, który jest bardzo skuteczny, nie miał od czasu zażywania tego leku żadnego ataku. Teraz jednak zmaga się z przewlekłym zapaleniem stawów i lekarz ortopeda przepisał mu na te bóle Pregabalinę, którą stosuje się w takich przypadkach ale jednak też jest przeciwpadaczkowa. Czy połączenie tych dwóch leków będzie bezpieczne? Czy nie namiesza z padaczką?
gość
cenobamt
cześć wszystkim biorę cenobamt ponieważ po topamaksie dostałam jaskry ale ontozry powoduje straszne tycie.nie ma tego nigdzie napisanego w ostrzeżeniach,śpionczkę i zawroty głowy pamietajcie!!!!!
gość
Sporty walki a epilepsja
Witam mam pytanie, czy ktoś mierzył się z chęcią trenowania sportów walki typu boks , krav maga itp. Szukam informacji gdyż chciałbym potrenować oczywiście rekreacyjnie któryś ze sportów walki bez sparingów i oczywiście startów w zawodach. Czy same obijanie delikatne głowy może źle wpłynąć na kontrolowanie napadów padaczkowych . W moim przypadku mam dobrze kontrolowane napady , biorę leki a napady zdarzają się raz na parę lat i to ze względu na zmęczenie po większej imprezie zakrapianej alkoholem . Czy ktoś z was towarzyszy niedoli mierzył się ze sportami walki ? Oczywiście jako rekreacja a nie zawodowstwo .
Reklama: