Witam. Nie wiem czy wybrałam dobry wątek ale mam problem powtarzałam ostatnio rezonans głowy u córki (4 lata) i nie rozumiem wyniku a pani doktor wytłumaczyła mi szybko na korytarzu i nic z tego nie wiem. W opisie jest napisane: "podkorowo w okolicach czołowo-ciemieniowych ( przy lokalnie nieco szerszych przestrzeniach okołonaczyniowych) co najmniej trzy ogniska wielkości do 3 mm widoczne w obszarach T2 zależnych i FLAIR prawdopodobnie niespecyficzne naczyniopochodne.
W okolicach ciemieniowych podkorowo od tyłu, przykomorowo nieostro odgraniczone strefy nieco podwyższonego sygnału w obr. T2-zal i sekw. FLAIR - obecnie nieco mniejsze niż poprzednio." ( w tym z 2017r. jest napisane:"W okolicach ciemieniowych podkorowo od tyłu, przykomorowo nie ostro odgraniczone strefy nieco podwyższonego sygnału w obr. T2-zal i sekw.FLAIR -nieukończona mielinizacja struktur OUN?") Nie wiem co to są za zmiany czy są poważne, co dalej z tym?? Dlaczego się zrobily skoro wcześniej ich nie bylo?? I nie rozumiem tej mielinizacji skoro ostatnio była nieukończona a teraz jest mniejsza to czy nie jest gorzej?? Proszę o odpowiedz bo bardzo się martwię.