Reklama:

MR głowy a aparat ortodontyczny (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-01-2014, 17:14:22

Do maja będę nosić stały aparat ortodontyczny (metalowy). Mam od neurologa skierowanie na badanie MR głowy z kontrastem, termin badania dopiero w lipcu. Już mnie stres zżera, w Internecie wyczytałam, że aparat nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem. Czy jest sens robić to badanie, jeśli obraz mógłby być zaburzony?
czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretną odpowiedź? tak, można robić / nie, czekaj
gość
21-01-2014, 17:59:45

Skoro nikt nie odpowiada na twoje pytanie to bierzesz za neta google.pl tam szukasz najbliższej pracowni rezonansu magnetycznego dzwonisz tam i pytasz może złoże złotówkę będzie to kosztować za telefon i po problemie :)
gość
14-02-2014, 08:24:47

Gość z aparatem to ja:)
piszę jeszcze raz, bo teraz przypominają mi się różne problemy ze zdrowiem, na które zaczęłam zwracać uwagę około grudnia.
Przede wszystkim dokuczają mi migreny (w lipcu mam mieć rezonans) zawsze z zaburzeniem widzenia.
- jakieś dwa miesiące temu zdarzało mi się, że się potykałam czy obijałam o jakieś przedmioty,
- czasami jak coś mówię, powtarzam pierwszą sylabę, albo szukam właściwego wyrazu - kiedyś nie miałam problemów z wysławianiem się
- czasami mam delikatne zawroty głowy nawet na siedząco
- "pstryka" mi w uszach przy poruszaniu żuchwą
- czasami mam dziwne uczucie w opuszkach palców - takie jakby uczucie ciepła (z tym, że mam na ręce gangliona)
- czasami czuję, że moje nogi są słabe
- często boli mnie szyja z tyłu, czasami ten ból nachodzi trochę na plecy w stronę prawego ramienia,
- czasami mam problemy z liczeniem - muszę się trochę dłużej zastanowić, żeby policzyć np. 7***8, albo nawet zrobić proste dodawanie
Od ok. 3 tygodniu zażywam większą dawkę magnezu - minęły drętwienia rąk, które też mi dokuczały.
Poza tym okulista (mam krótkowzroczność) stwierdził u mnie odskroniowe zblednięcie tarczek nerwu wzrokowego.
To chyba przeważyło - od tego czasu codziennie mam myśli, że to może być SM.
Czy są to podstawy, żeby przyspieszyć badanie MRI głowy?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg
Bardzo proszę o interpretację wyników eeg mojego syna
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
Reklama: