Reklama:

Mój wypadek! (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
07-05-2010, 12:16:35

Witam serdecznie oto krótka historia: 10 marca tego roku idąc po chodniku nieuważny kierowca cofając potrącił mnie. Zostałem uderzony w plecy - ledźwiowa część. Na pierwszym rezonansie nic nie wyszło poza dehydratacja. Po kolejnym zrobionym 05 maja wyszło co następuję: Cechu dehydratacji krążków międzykręgowych L4/L5,L5/S1.Badanie MRi wykazało obecność tylnych przepuklin na wysokości L4/L5, L5/S1 które przebiegają z uciskiem na worek oponowy od przodu, na korzenie nerwowe z cechami ciasnoty wewnątrzkanałowej. Na tych poziomach widoczne są sa hiperintensywne w czasie T2 sygnały z pierścieni włóknistych co przemawia za ich przerwaniem. Od czasu tego wypadku moja lewa strona ciała jest porażona - ubytek masy mieśniowe w lewym ramieniu, nie trzymam kału - zabrudzona bielizna, osłabione kończyny dolne ze skierowanie na lewą nogę, ograniczone czucie lewostronne, zawroty głowy, w trakcie chodzenie, siedzenia pozycji pionowej występuje ciągle uczucie zbierania na wymioty, chód przy pomocy kul ortopedycznych, lewa noga wykonuje chód jak flamin gdzie stopa opada bezwiednia do dołu. Na konsultacji neurologicznej lekarz powiedział że nie jest pewien co do operacji , może rehabilitacja pomoże ale rozważa operację.
Czy ktoś może coś doradzić podpowiedzieć gdyż jest to strasznie stresujące. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie
Forumowiczka
08-05-2010, 08:29:32

Chris,według objawów które podajesz wydaje się ,że nie masz pełnej diagnostyki.
To co dotyczy odcinka lędźwiowego-zaburzenia zwieracza, opadanie stopy już kwalifikuje Cię do PILNEJ KONSULTACJI NEUROCHIRURGICZNEJ.
Odrębnej diagnostyki wymaga odcinek SZYJNY. Zawroty głowy, mdłości, ubytek masy mięśniowej w ramieniu nie mają związku ze zmianami MRI odcinka lędźwiowego ale mogą mieć jak najbardziej przyczynę w przebytym urazie na skutek potrącenia.
Radzę w takim stanie neurologicznym nie poddawać się rehabilitacji bez wcześniejszej konsultacji neurochirurgicznej i wyjaśnienia wszystkich przyczyn dolegliwości. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
gość
Demielinizacja
Co to znaczy? "Rozproszone w tkance mózgowej nieliczne hyperintensywne w obrazach T1,T2, Pd, FLAIR położone obwodowo ogniska demielinizacyjne" Czekam na wizytę, ale nie daje mi to spokoju.
gość
Fasd
Witam serdecznie chciałabym porozmawiać z neurologiem dziecięcym na temat diagnozy u 3 letniego dziecka któremu zdiagnozowano po 2 latach od narodzin Fasd. Otóż przedstawię państwu moją historię. Byłam w toksycznym związku mój partner a ojciec naszego dziecka to specyficzna osoba. Podczas kłótni wyrzucał nas z domu . Ja po kilku dniach wracała z dzieckiem spowrotem. Ojciec dziecka jest wrogiem alkoholu nie pije i nie pali. Jak i również ja jestem wrogiem alkoholu. Tak owszem pale papierosy. Z naszych kłótni wyszła taka sytuacja że odebrano nam dziecko tymczasowo z powodu kłótni i niestebilizacji. Dziecko będąc w rodzinie zastępczej 10 miesięcy temu miało badanie pod kątem fasd. Z badań rozwoju dziecka wyszło że moja córka ma Fasd. Ja nie piłam w ciąży i nie pije alkoholu, ojciec dziecka również nie pije. . Czy na podstawie rozwoju można stwierdzić u dziecka Fasd. ? Jestem załamana ta diagnoza i wogole się z nią nie zgadzam. Czytając szukając po internecie wiem że wyszło by to na badaniach USG jak i po urodzeniu dziecka. Jednak takiego czegoś nie stwierdzono u mojej córki. Jestem przerażona ta diagnoza. Córka po swojej babci odziedziczyła w genach jedno większe ucho i odstające. Do tego badanie rynienki pod nosem miała wąskie przed podcięciem wędzidełka górnego pod górną warga. Jeżeli by się odezwała jakaś pani neurolog pediatra bo nawet nie wiem gdzie zaczerpnąć informacji może wysłać na priv wyniki badań. Gdzie dostałam je od pani opiekunki po 10 miesiącach od ich wykonania. Nawet nie wiedziałam że moja córka miała robione takie badanie. Dodam iż doktor rodzinny również potwierdził że to nie możliwe by dziecku po 2 latach stwierdzono Fasd gdy matka i ojciec nie pili alkoholu. Pani z opieki społecznej również potwierdziła i potwierdzi w sądzie że u nas alkoholu do domu nigdy nie było. Nie mogę sobie dać z tym rady że z mojego dziecka jest robione dziecko kaleka. Proszę o jakąś odpowiedź Email pani jakieś neurolog bym mogła uzyskać jakiej kolwiek informacji . Dziękuję
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
Reklama: