Reklama:

Mój tata przeszedł dziś udar proszę i odpowiedź!! (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-05-2012, 22:05:13

Mój tata przeszedł udar mózgu.Nie wiem nic dokładnie jeśli chodzi o specjalistyczną nazwę.Ma lewostronny niedowład oraz problemy z mówieniem.Momentami odnoszę wrażenie że też nie do końca kontaktuje.Proszę o informację czy w tym przypadku jest możliwość że tacie powróci czucie i czy jest szansa na rehabilitację na koszt Państwa??
Jestem w tych sprawach całkowicie "zielona".:(
Ważne jest też to że przeszło miesiąc temu Tata przeszedł operacje jelita grubego i ma raka jelita grubego typu G1 oraz liczne polipy.Proszę o odpowiedź.
Początkująca
08-05-2012, 15:52:16

Tata jest na pewno zdezorientowany, może mieć niepełną świadomość tego, co się z nim dzieje - jest duża szansa na to, że nie będzie pamiętał pierwszych dni po udarze.
Prawdopodobnie ma dyzartrię.
Jest bardzo wcześnie, więc wszelkie objawy mogą się wycofać, nawet całkowicie - to się okaże za jakiś czas.
Na tę chwile nikt ci niczego nie zagwarantuje - może być różnie.
Choroba nowotworowa jest tu dość istotna, bo stanowi przeciwwskazanie/ograniczenie rehabilitacji (np. fizykoterapia) - tu decyzję podejmą lekarze.
W teorii jest tak - jeśli pacjent jest w kiepskim stanie, ma prawo do rehabilitacji szpitalnej do 16 tyg po udarze.
O ile nie ma innych, istotnych przeciwwskazań zdrowotnych...
Trzymam kciuki.
neurologopeda
gość
10-05-2012, 21:01:01

Tata czuje się lepiej.Próbuje ćwiczyć rękę i nią poruszać.Kupiłam mu również gumową piłeczkę aby ja mógł uciskać i pobudzać receptory.Jednak ze względu na ten nowotwór który jednym słowem go zjada rehablliitacja będzie trudna bo tata mimo wilczego apetytu nie przybiera na wadze.Mam nadzieję że wyjdzie z tego bo objawy cofają się.Tylko że ciągnie go do papierosów i za Boga ojca nie umiem mu przetłumaczyć tej lwestii.Dziękuję za odpowiedź.
gość
07-03-2013, 16:50:20

Kup mu e-papierosa
Wtajemniczony
12-03-2013, 21:45:24

Witam,
przeszedłem rozległy udar lewej półkuli mózgu 2 lata temu, caly czas się rehabilituję, odzyskałem cześciowo mowe, rozumienie, niestety poruszam sie na wózku, nauczyłem się pisać lewa ręką. Pozdrawiam
gość
15-03-2013, 19:36:33

Mój brat po udarze nie mogąc mówić, pokazywał mi że chce zapalić , tylko to go interesowało , jak mu tłumaczyłam że nie może palić to płakał. Potrafił tak prosić przez parę godzin non stop , nawet zwiał pielęgniarkom w nocy do ubikacji zapalić ( nie mając papierosów) :)Zachęcaj tatę by zjadł jogurcik , serek , ja tak zapychałam braciszka :) W szpitalu dostał drugiego udaru i wylądował na OIOMIE gdzie był wprowadzony w śpiączkę 10 dni . Potem jak doszedł trochę do siebie to mi wmawiał że na OIOMIE to mu palić pozwolili :) Był na rehabilitacji 9 tyg. myślałam że się przewrócę jak go zobaczyłam przed ośrodkiem z fajką w ręku :) Tak jest z palaczami niestety:( Palił po udarach bardzo dużo , niestety odszedł :(
Pozdrawiam , będzie dobrze :)
Wtajemniczony
16-03-2013, 12:17:25

Witam,
palenie papierosów zwłaszcza po udarze mózgu jest naprawdę niebezpieczne, może spowodowac kolejny udar. Nie ulegaj Tacie w tej kwestii

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: