Reklama:

Mielopatia odcinka piersiowego (7)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-03-2016, 14:24:51

Witam mam na imie Monika,moja mam jest chora na Leukodegeneracje, Polineuropatie czuciowo-ruchowa i Mielopatie odcinka piersiowego. Choroba postepuje ;( lekow nie ma, zaden szpital, ani oddzial rehabilitacyjny nie chce mamy przyjac. Mama wstaje tylko do lazienki ale z ledwoscia do niej dochodzi. Na temat Mielopati jest bardzo malo w internecie ponoc wykancza czlowieka w 10 lat. Poszukuje osob ktore rowniez cierpia na ta chorobe. Prosze o odzew.
Początkująca
11-04-2016, 16:29:31

Mielopatia to stan, który wymaga szybkiej (!) interwencji neurochirurgicznej, a od 16.03.2016 minęło już dużo czasu. W 2012 roku miałam mielopatię odcinka szyjnego. Mieszkam w trójmieście, a operację przechodziłam na oddziele neurochirurgii w Kaliszu. Operację przeprowadzał dr Szczęsny i jestem zadowolona, że na niego trafiłam. Szczerze polecam ten odział - mam na myśli profesjonalizm zespołu medycznego. Tam pracuje też prof. Kasprzak, który jest znany w Polsce i bardzo ceniony. W Bydgoszczy ma swój prywatny gabinet. Przed operacją właściwie już nie chodziłam i miałam problemy z poruszaniem rąk, a po operacji nikt nie zauważa, że miałam taki problem. Ślady oczywiście zostały, jestem na rencie i mam umiarkowany stopień niepełnosprawności, ale jestem samodzielna i sprawna.
Początkująca
11-06-2016, 19:30:14

witam serdecznie Sylwio... jestem w podobnej sytuacji jak Pani czekamna operacje odcinka szyjnego ...mielopatia szyjna od c5 do c7 mam wiele pytan a jedno z nich to czy jest szansa na rente nie pracuje i nie mam szans na prace w stanie w jakim jestem prosze o kontakt fb Elżbieta SZAL
Początkująca
11-06-2016, 19:33:18

witam serdecznie.
Mam 41 lat. W roku 2007 mialam disectomie C6|C7 w roku 2014 disectomie C5|C6
obecnie czekam na kolejna operacje odcinka szyjnego ....
ognisko mielopatii w rdzeniu kręgowym od C5doC7
Czy jest ktos taki kto mi jest wstanie nakreslis czy jest szansa na rete ...nie pracuje od roku bo nie jestem wstanie podiąc zadnej pracy
pozdrawiam dziekujac za jakiekolwiek info
Ela
Początkująca
12-06-2016, 07:50:12

Pani Elżbieto, co do renty, to wszystko zależy o tego, w jakim stanie Pani będzie po operacji.
Ogólnie przyjmuje się, że nerwy regenerują się ok. 1 roku, ale mój neurolog po 8 mies. od operacji stwierdził, że to co mi zostało, to już się nie cofnie. Pozostała mi męczliwość rąk i niestabilność nóg przy dłuższej pracy niewysiłkowej, np. robienie przelewów przez internet czy przejście 1/2 godzinne do celu, nie na spacer (wysiłek napięciowy). Natomiast, jak nic nie robię, to nikt nie zauważy, że coś mi jest. Lekarz stwierdził, że mam wystąpić o rentę, a nie o przedłużenie zasiłku rehabilitacyjnego. W 2013r. rentę dostałam na 2 lata. W między czasie nastąpiła konieczność ponownej operacji następnego kręgu i w 2015r. znowu dostałam rentę na 2 lata, ale z ustną uwagą, że dostaję ze względu na czekającą mnie operację. Oczywiście, po usunięciu kręgów, poruszam głową w ograniczonym zakresie i od 2013r. mam grupę niepełnosprawności umiarkowanej (2 gr.) - też czasowo, ale to nie wpływa na decyzję o rencie.
Bardzo ważne jest to, co napisze prowadzący neurolog. Sam wpis, że nie nadaje się do pracy może nie wystarczyć. Trzeba poprosić lekarza o szczegółowy opis dolegliwości. Gdy drugi raz stanęłam przed komisją (1-osobową), to miałam przy sobie nagrany filmik, jak poruszam się po wysiłku (drżenie nóg, nie mogłam zrobić kroku). Chciałam pokazać lekarzowi, ale nie był tym zainteresowany. Powiedział, że dla niego ważne jest to, co ma aktach.
Lekarze zwracają też uwagę na to, czy było się w sanatorium - to też jest bardzo ważne.
Mam nadzieję, że w czymś pomogłam.
Pozdrawiam
Początkująca
12-06-2016, 08:24:13

Pani Elżbieto, nie mogę Panią znaleźć na fb. Chyba ma Pani wprowadzoną blokadę dla nieznajomych. Proszę mnie poszukać: Sylwia Lach. Nie ma żadnych opisów i jest zdjęcie.
Początkująca
12-06-2016, 21:29:03

Dziękuję ślicznie za obszerna odp na temat renty.takze nie mogę pani znaleźć na fb gdyżiimienniczek ma pani sporo. Zmienię ustawienie by mogła pani mnie odnaleźć mieszka w Namysłowie. Byłabym sszczęśliwa mmając z panią kontakt .szczerze to boje się tego co przede mną. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: