Reklama:

Melatonina przy padaczce (4)

Forum: Padaczka

gość
06-01-2016, 00:29:51

Witam serdecznie,
Chciałabym zasięgnąć informacji czy ktoś z Was wie może, czy melatonina (3 mg) może wywołać napady? Ostatni napad miałam jakieś 7 lat temu, ale jednak w dalszym ciągu przyjmuję leki (neurotop i dipromal). Jak sądzicie mogę przyjmować melatoninę czy lepiej jednak nie ryzykować?
gość
12-01-2016, 09:11:02

Często stosuję melatoninę, nigdy nie było po niej napadów. Wychodzę z założenia, że tabletki o których piszesz, nie zawierają innych składników. W moim przypadku aury (małe napady) wywołują czasami tabletki zawierające laktozę.
Początkująca
12-01-2016, 18:49:50

W ulotkach większości preparatów melatoninowych pisze, że mogą one nasilać napady padaczki. I jest to chyba jedyne miejsce, gdzie można znaleźć takie informacje. Większość lekarzy, z którymi mam kontakt uważa wręcz przeciwnie, że melatonina może pomagać przy łagodzeniu objawów. Neurolodzy zazwyczaj polecają melatoninę.
Na PubMedzie znalazłam krótką notkę na ten temat - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23532506
Nie warto testować tego na sobie, bo zdrowie co najcenniejsze co mamy, dlatego zachęcam Cię do kontaktu z Twoim lekarzem i za jego zgodą i pod jego okiem odpowiednio ją dawkować.
gość
29-01-2016, 15:07:18

Napisy.empire.poland@wp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: