Reklama:

Mam wznowę oponiaka .... (10)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
16-05-2013, 19:41:26

Witam serdecznie
W 1997 roku przeszłam operację usunięcia oponiaka okolicy ciemieniowo-potylicznej.
Od roku 2006 mam wznowę.
W tej chwili mój wynik MRI brzmi - wzdłuż sierpa mózgu,w szczelinie miedzypółkulowej widoczna pasmowata zmiana o wym. 26x8x8 mm której górna część wnika do zatoki strzałkowej górnej lecz nie zamyka jej światła. Niewielka progresja w zakresie części guza położonego poza zatoką strzałkową który ma wymiary 19x9x9 mm. W obrębie istoty białej półkul ogniska hyperintensywne w PD, T2, i FLAIR, izointensywne w T1. Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony.
Nie jestem leczona ponieważ guzy są nieoperacyjne i nie nadają się na chemię czy naświetlania.
Dostaje jedynie leki przeciwbólowe i prawdę mówiąc nie bardzo wiem co to oznacza dla mnie i dla mojej przyszłości.
Wiem że oponiaki to guzy niezłośliwe i własciwie oprócz bólów głowy i problemów ze wzrokiem to one mi nie przeszkadzają
ale świadomość że są siedzi we mnie :(
Od początku mojej choroby zaczęła się u mnie depresja która w tej chwili jest bardzo silna - m.in organiczne zaburzenia nastroju i osobowości, zaburzenia impulsywno-kompulsywne.
To co napisałam brzmi bardzo naukowo a ja po prostu źle się czuję a depresja czasami zwala mnie z nóg.
Może jest ktoś na tym forum który ma podobne problemy?
Chętnie z nim popiszę
malgorzata d.
gość
21-06-2015, 15:30:11

witaj! jestem po operacji oponiaka kości klinowej w 2006 r. Obecnie okazało się,że mam wznowę guza od 2014 r.Pracuję w księgowości więc całe 8-10 godzin pracuje przy komputerze. Bóle głowy to już prawie moje przyzwyczajenie.Biorę leki przeciwbólowe silne.Wzrok pogorszył mi się dość znacznie i nie wiem czy to coś ma wspólnego z guzem ale słyszę coraz gorzej. Jestem po zawale (styczeń tego roku) i mogę jedynie liczyć na leczenie małoinwazyjne czyli naświetlanie.Depresja mam podobnie jak ty i nadciśnienie ,którego czasami nie mogę opanować.Pozdrawiam.
Początkująca
03-09-2015, 21:50:33

witaj :) dzięki że sie odezwałaś. napisz proszę jakie leki p/bólowe bierzesz i coś o tych naświetlaniach bo mi nikt czegos takiego nie proponował.
piszesz o pogorszeniu słuchu - możliwe że ma to związek z guzem bo u mnie pogorszenie wzroku jest sciśle związane z moimi guzami - są usytuowane w miejscu gdzie znajduja się nerwy wzrokowe.
w tym roku kończy mi się renta,będę stawać na kolejną komisje. a w styczniu przyszłego roku (!!!) mam dopiero termin na kontrolne MRI ...
malgorzata d.
gość
12-05-2016, 17:58:34

W 2013 mialam usunietego oponiaka ktory byl przyrosniety do kosci ciemieniwej ,usunieto mi fragment tej kosci.objawy po operacji sie nasilaja nadcisnie.bole glowy padaczka bez zwiastonow.okazalo sie ze guz niebyl usuniety wcalosci iw2015r rezonans wykazal wznowe.jest nieoperacyjny blaszki tez nie moga mi zalozyc.com.poniewaz on sobie pomalu rosnie.mam silna depresje.chodze sobie z dziura w glowie I niwiem comam dalej poc15
gość
12-05-2016, 18:00:11

Treść zablokowana przez moderatora

gość
22-01-2019, 01:20:36

Moja mama przeszla teraz dwie operacje wycięcia oponiaka. Skutki to niewladna lewa strona ciała. Pogorszyla się jej pamięć i czasem opowiada straszne brednie. Minely 2 tygodnie od operacji, wciaz czekamy na wynik histopotologiczny....
01-03-2019, 21:23:52

Mam naczyniaka w pniu mozgu, z ktorego byl wylew w 2002 roku.Od roku mam pogorszenie widzenia w lewym oku,nie do skorygowania okularami, slysze troche gorzej, depresja akurat ostatnio mi przeszla, bo jest cieplej
Rafal / Wbrew pozorom w 2019 r. mam 42 lata
gość
23-06-2022, 07:22:38

Gość 2015-06-21 17:30:11
witaj! jestem po operacji oponiaka kości klinowej w 2006 r. Obecnie okazało się,że mam wznowę guza od 2014 r.Pracuję w księgowości więc całe 8-10 godzin pracuje przy komputerze. Bóle głowy to już prawie moje przyzwyczajenie.Biorę leki przeciwbólowe silne.Wzrok pogorszył mi się dość znacznie i nie wiem czy to coś ma wspólnego z guzem ale słyszę coraz gorzej. Jestem po zawale (styczeń tego roku) i mogę jedynie liczyć na leczenie małoinwazyjne czyli naświetlanie.Depresja mam podobnie jak ty i nadciśnienie ,którego czasami nie mogę opanować.Pozdrawiam.
gość
23-06-2022, 07:23:20

I jak się dzisiaj czujesz? Miałaś operację...
gość
30-06-2022, 10:44:47

Witam. Zdiagnozowano u mnie oponiaka w okolicy ciemieniowej lewej, położony przystrzałkowo. Mam termin zabiegu gamma knife w warszawie na 12.07. Mam też możliwość operowania guza. I dylemat co wybrać. Mam napadowe co kilka miesięcy zawroty głowy i zaburzenia równowagi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: