Reklama:

Lamitrin, wypadające włosy i nie tylko (6)

Forum: Padaczka

gość
20-09-2017, 19:10:06

Witam,2 lata temu miałem napad toniczno-kloniczny i od dwóch lat biorę lamitrin 1x100 rano i 2x100 wieczorem i strasznie wypadają mi włosy, dwa lata temu miałem gęstą bujną czuprynę a teraz zakola i prześwity na calej głowie.Dodatkowo biorę Skrzyp, Witaminę A+E ale nic to nie daje.Mam również problem z pamięcią oraz pogorszyl mi się wzrok z którym nigdy w życiu nie mialem problemu.Średnio co 4 tygodnie mam zwiastuny zazwyczaj podczas snu.
Czym zastąpić ten lek?
Depakine bralem tylko przez dwa miesiace i odstawiłam ponieważ po nim miałem pierwszy raz w życiu aurę (zapach spalenizny i straszne zawroty głowy)
gość
20-09-2017, 19:39:08

Miałeś tylko jeden atak i bierzesz leki? Nigdy po jednym ataku nie przypisuje się leków. Każdy człowiek może mieć jeden atak, to nie znaczy, że jest chory na padaczke. Skonsultuj to z innym lekarzem.
gość
21-09-2017, 11:26:35

Nie pytam o ilość ataków, stawianie diagnozy i zmiany lekarza, nie zmieniaj proszę tematu wątku, dziękuję.
gość
22-09-2017, 12:02:11

Proponuję zmianę leku. Powiedz lekarzowi co się dzieje i go zmieni. Ja to biorę i jest ok.
gość
23-09-2017, 11:30:19

Dzień dobry :)
szukam opinii na temat Lamotryginy. Biorę ją od dwóch tygodni, miał to być lek idealny, ponieważ poprzedni (Vetira) co prawda polepszył wyniki EEG ale bardzo, ale to bardzo wpłynął na moją psychikę (obniżona samoocena, depresja, lęk). Lamotrygina miala być idealnym wyjściem z sytuacji, ponieważ stabilizuje nastrój. te dwa tygodnie są chyba najgorszymi w moim życiu. Przy dawce dwa razy dziennie po 50 g miałam zaburzenia widzenia, swiatłowstręt, zachwiana równowagi, natręctwo myśli. Lekarz postanowił zmniejszyć mi dawkę do 2 razy dziennie pop 25 g i pozbyłam się jedynie światłowstrętu. Dalej widzę niewyraźnie, oblewają mnie zimne ploty, czuję lęk przed każdą rozmową i dławienie w gardle. Mam wrażenie, że jestem obserwatorem i ktoś mówi do mnie przez szybę. Objawy te trwają przez 5-6 h po przyjęciu leku,pod wieczór mijają. Dzisiaj lekarz zalecił mi wrócić w takim razie do Depakine, leku który brałam przez 13 lat i podobno jest jednym z najgorszych dla kobiet, chociaż biorąc go miałam ataki mniej wiecej raz na rok, coraz słabsze. Odstawiono go ze względu na okropne efekty uboczne, chociaż ja jedynie przytyłam parę z czego byłam zadowolona, bo obecnie ważę 46 kg ;) Moje pytanie do Was, epileptycy, czy możliwe, że te efekty uboczne lamotryginy kiedyś miną i warto z się z nią "przemęczyć"? Teraz jest mi strasznie ciężko, nie byłam od tygodnia w pracy, bo boję się wyjść z domu.
Forumowicz
26-09-2017, 11:52:12

Jeśli takie objawy się utrzymują i nie mają tendencji do ustępowania, to nie ma innego wyjścia jak po prostu odstawić lamotrygine.
Czy brałaś kiedyś karbamezapine?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Brak kontaktu
Nie rozumiem jak można tak postępować Podawać nr i żadnego odzewu Dzwonią ludzie chorzy potrzebujący pomocy nie dla zabawy Odechciało mi się kontaktu Przeraża mnie, jak ma później po operacji wyglądać kontakt z takim lekarzem ,który jak na pozycja i taka profesje albo umieściłby info ,że już nie konsultuje albo zatrudnił recepcjonistke A tu kobieta starszym głosem mówi ,że aparat jest uszkodzony po czym nagrywa dalej info se wskazówkami dla pacjentów kontrolnych .
gość
Napady padaczkowe u 16 latki podczas snu
Witam , mam pytanie czy ktoś spotkał się z napadami występującymi tylko podczas snu w godzinach porannych.Pacjent podczas snu , zaczyna mieć drgawki , utrata przytomności , atak trwa 3-4 minuty , po ataku zasypia dalej ...rezonans ok , eeg 1 wszystko ok , drugie po roku niby cos pokazało niby na FS .
Forum: Padaczka
gość
Zez potętniaku
Czy w Lublinie jest klinika leczenia zeza potępiaku tętnicy szyjnej
gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
Reklama: