Reklama:

Lamitrin, walka z wysypką (7)

Forum: Padaczka

gość
18-10-2014, 23:44:44

Witam,
choruję na padaczkę uogólnioną od kilku lat. Na moje szczęście napady występują u mnie tylko podczas snu, czyli z reguły w nocy. Od niedawna zmieniłam lekarza który również od razu zmienił mi leki z tegretolu 400mg na orfiril 500mg/dobę, ataki niestety się nasiliły i lekarz zwiększył mi dawkę do 1000mg/dobę. Przy kolejnej wizycie poinformowałam lekarza że napady występują nadal i to z dodatkowymi skutkami ubocznymi więc dołączył mi lamitrin 25mg/dobę przez pierwszy tydzień a potem 50mg/dobę. Reasumując przyjmuję teraz: rano: orfiril 500mg, wieczorem: orfiril 1000mg i lamitrin 50mg. Przy tej wizycie poinformowałam również lekarza że wyjeżdżam na pół roku do anglii i powiedział że nie ma przeciwskazań, przepisał mi recepty na pół roku, wykupiłam leki i wyjechałam. Przez pierwszy miesiąc było ok a nawet super bo po tygodniu przy dawce lamitrinu 50mg/dobę napady ustąpiły praktycznie całkowicie co dla mnie było dużym zaskoczeniem na plus oczywiście. Jednak po miesiącu stosowania nagle ni stąd ni zowąd wystąpiła mega swędząca grudkowata, plamista wysypka. gdy odstawiłam lek napady wróciły ze skutkiem natychmiastowym na co nie mogę sobie pozwolić w mojej pracy bo po nocce z wieloma atakami czuję si na następny dzień jakbym była na mega kacu. Jest mi nie dobrze i najchętniej cały dzień spędziłabym w łóżku. wiec biorę ten lamitrin, wysypka nadal jest ale już nie swędzi i występuje tylko na rękach i nogach. Nie wiem co robić, kogo się poradzić. czy odstawić lek, czy może wysypka jest przejściowa? Może ktoś z Was ma podobne doświadzczenia i jest w stanie mi pomóc?
Komentatorka
19-10-2014, 05:06:53

Brałam jeszcze jeszcze rok temu Lamotriginę - 200 mg rano i wieczorem, a ponieważ napady nie ustępowały potem dodatkowo 50 mg rano. Teraz biorę te same dawki ale lek nazywa się Lamictal (to praktycznie wszystko Lamotrigina). Muszę co 8 mies. sprawdzać jej poziom we krwi - nie może być za niski, bo nie działa - ja muszę brać cały czas B12 (problemy po operacji żołądka) i poziom tych dwóch substancji musi do siebie "pasować". Do tego biorę Levetiracetam 1500 rano i 1000 wieczorem ale mam cały czas napady, a dawka jest praktycznie maksymalna. Lekarz chciał mi zmienić lek, niestety próba się nie powiodła - więcej ataków. Nie zauważyłam u siebie żadnych skutków ubocznych - mam od dłuższego czasu kłopoty z pamięcią i myślę, że to na skutek długiego przyjmowania leków. Wiem, że wysypka, to najczęstszy skutek uboczny przy lamotriginie. Nie odstawiaj leków sam, bo możesz mieć więcej ataków - skontaktuj się z neurologiem i dermatologiem - może razem pomogą i chociaż trochę to załagodzą
Komentatorka
19-10-2014, 05:50:19

Krew oczywiście co 8 tygodni
Początkująca
19-10-2014, 11:22:54

Wiem że sama nie powinnam podejmować decyzji związanych zprzyjmowaniem leku jednak teraz nie mam żadnego kontaktu z moim neurologiem bo jak już wspomniałam jestem w anglii dlatego nie wiem co robić;/
Komentatorka
19-10-2014, 12:39:18

Nie wiem, jak wyglądają sprawy ze służbą zdrowia w Anglii, czy masz jakieś ubezpieczenie albo czy mówisz po angielsku. Trudno mi radzić ale mówisz, że ta wysypka jest już mniejsza, to może ustąpi? Na pewno nie jest dobrym pomysłem odstawienie leków, bo odstawienie Lamotriginy, tak jak i zwiększenie dawki trzeba robić stopniowo
gość
09-11-2014, 23:09:55

Przyjedź do pl na weekend lub święta spotkaj się z lekarzem, niech ci zmieni lek na podobny mający podobny główny składnik tylko z dodatkowymi innymi (inna firma, nazwa itp.) z reguły wysypka mija
Początkujący
17-11-2014, 11:09:05

Jeśli mieszkasz w anglii to skonsultuj się z miejscowym neurologiem, bo przyjmowanie leków na własną rękę może być niebezpieczne dla zdrowia.
Szukam [url=http://www.franciszkanskie.pl/]mieszkania do sprzedania katowice[/url] i jeszcze [url=http://lupus-gliwice.pl/]windykacja Gliwice[/url] w okolicy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: