Reklama:

Kwiak podtwardówkowy (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-06-2008, 22:17:00

Witam, mam 23 lata... 4 lata temu miałem "operację" ściągany był z mojej głowy drenami krwiak podtwardówkowy. (Pourazowy- podobno)

Od tamtego czasu odczuwam bóle głowy na np. zmiany pogodowe, po spożyciu alkoholu, po ogólnym zmęczeniu lub wysiłku fizycznym jak i psychicznym (długie godziny pracy przy komputerze). Lecz wydaje mi się to normalne, ale nie w tym rzecz.

Przed operacją żyłem aktywnie, uprawiałem sport, pływałem grałem w piłkę nożną. Po operacji odłożyłem na półkę moje sportowe zainteresowania całkowicie. Wszystko przez to iż bałem się o swoje zdrowie, więc wybrałem bardzo łagodny tryb życia, praktycznie dom praca biurowa- dom praca - dom praca.

Od pewnego czasu zaczyna mi coraz bardziej brakować bardziej żywego trybu życia, więc odkopałem z tej szafy moje pasje sportowe. Zacząłem grać w piłkę nożna, chodzić na basen itd.

I teraz pytanko, czy wyżej wymienione sporty np. piłka nożna, mogą spowodować powrót tego krwiaka ? Czy może on się nawrócić od wysiłku typu bieganie, wstrząsy od ewentualnych upadków, wiadomo iż w ciśnienie bardzo szybko się podnosi w ciele. Czy może to wpłynąć jakoś negatywnie ? Fakt że czasami czuję gdy jestem zmęczony lekki pulsujący ból głowy w okolicach dawnego krwiaka. lecz wydaje mi się iż spowodowane to jest tym, że od 4 lat nie uprawiałem żadnego sportu! Typowy domator.

Proszę was o odp. Czy piłka nożna, basen, wysiłek, szybki wzrost ciśnienia, może źle wpłynąć na moją głowę pourazową ? Czy mogę swobodnie wrócić do dawnych zainteresować...

Z góry dziękuje za odp.
gość
26-06-2008, 21:00:00

Myślę że jak najbardziej tak.

Oczywiście nie przesadzałbym i nie bawił bym się w jakąś siłownię, ale piłka, basen, rower - jak najbardziej.

Piszesz że krwiak nie był wynikiem choroby tylko urazu, więc po zagojeniu się powinno być już wszystko w porządku. Oczywiście nic by się nie stało jak byś się skonsultował z lekarzem, ale myślę też że nie jest to konieczne.
gość
26-06-2008, 21:49:00

[autor wątku]z tym że, lekarze twierdzili iż krwiak podtwardówkowy jest krwiakiem typowo pourazowym... A ja do końca nei mogłem sobie przypomnieć kiedy i gdzie mogłem się uderzyć w głowę. Później przypomniało mi się że jakiś miesiąc przed silnym rozboleniem głowy uderzyłem się w "średnio" mocno w pomost nad jeziorem. Lecz nie było to aż tak mocne uderzenie. No i miesiąc później zaczeły się problemy.
gość
09-10-2008, 17:23:00

czy mógłbyś coś wiecej napisać o operacij .Ja też mam krwiaka podwardówkowego i narazie nie bede operowana ponieważ nie ma bólów głowy ,ustały jakiś miesiąc temu .jestem po kosultacji u dobrego neurologa .
gość
18-04-2009, 19:28:00

Jak się leczy krwiaka podtwardówkowego? Jakie powiakłania mogą być?
gość
12-07-2009, 09:53:00

cześć mam pytanie moja koleżanka miała ciężki wypadek potrącił ja pijany kierowca który szybko jechał i strasznie jest połamana i do tego ma Krwiak podtwardówkowy.i moje jest pytanie jak sie go leczy ?? i czy w ogóle się da go wyleczyć proszę o szybka odpowiedz
gość
06-08-2009, 06:41:00

Krwiaka podtwardówkowego usuwa się operacyjnie, tym zajmują się specjaliści neurochirurgi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama: