Reklama:

Kwiak podtwardówkowy (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-06-2008, 22:17:00

Witam, mam 23 lata... 4 lata temu miałem "operację" ściągany był z mojej głowy drenami krwiak podtwardówkowy. (Pourazowy- podobno)

Od tamtego czasu odczuwam bóle głowy na np. zmiany pogodowe, po spożyciu alkoholu, po ogólnym zmęczeniu lub wysiłku fizycznym jak i psychicznym (długie godziny pracy przy komputerze). Lecz wydaje mi się to normalne, ale nie w tym rzecz.

Przed operacją żyłem aktywnie, uprawiałem sport, pływałem grałem w piłkę nożną. Po operacji odłożyłem na półkę moje sportowe zainteresowania całkowicie. Wszystko przez to iż bałem się o swoje zdrowie, więc wybrałem bardzo łagodny tryb życia, praktycznie dom praca biurowa- dom praca - dom praca.

Od pewnego czasu zaczyna mi coraz bardziej brakować bardziej żywego trybu życia, więc odkopałem z tej szafy moje pasje sportowe. Zacząłem grać w piłkę nożna, chodzić na basen itd.

I teraz pytanko, czy wyżej wymienione sporty np. piłka nożna, mogą spowodować powrót tego krwiaka ? Czy może on się nawrócić od wysiłku typu bieganie, wstrząsy od ewentualnych upadków, wiadomo iż w ciśnienie bardzo szybko się podnosi w ciele. Czy może to wpłynąć jakoś negatywnie ? Fakt że czasami czuję gdy jestem zmęczony lekki pulsujący ból głowy w okolicach dawnego krwiaka. lecz wydaje mi się iż spowodowane to jest tym, że od 4 lat nie uprawiałem żadnego sportu! Typowy domator.

Proszę was o odp. Czy piłka nożna, basen, wysiłek, szybki wzrost ciśnienia, może źle wpłynąć na moją głowę pourazową ? Czy mogę swobodnie wrócić do dawnych zainteresować...

Z góry dziękuje za odp.
gość
26-06-2008, 21:00:00

Myślę że jak najbardziej tak.

Oczywiście nie przesadzałbym i nie bawił bym się w jakąś siłownię, ale piłka, basen, rower - jak najbardziej.

Piszesz że krwiak nie był wynikiem choroby tylko urazu, więc po zagojeniu się powinno być już wszystko w porządku. Oczywiście nic by się nie stało jak byś się skonsultował z lekarzem, ale myślę też że nie jest to konieczne.
gość
26-06-2008, 21:49:00

[autor wątku]z tym że, lekarze twierdzili iż krwiak podtwardówkowy jest krwiakiem typowo pourazowym... A ja do końca nei mogłem sobie przypomnieć kiedy i gdzie mogłem się uderzyć w głowę. Później przypomniało mi się że jakiś miesiąc przed silnym rozboleniem głowy uderzyłem się w "średnio" mocno w pomost nad jeziorem. Lecz nie było to aż tak mocne uderzenie. No i miesiąc później zaczeły się problemy.
gość
09-10-2008, 17:23:00

czy mógłbyś coś wiecej napisać o operacij .Ja też mam krwiaka podwardówkowego i narazie nie bede operowana ponieważ nie ma bólów głowy ,ustały jakiś miesiąc temu .jestem po kosultacji u dobrego neurologa .
gość
18-04-2009, 19:28:00

Jak się leczy krwiaka podtwardówkowego? Jakie powiakłania mogą być?
gość
12-07-2009, 09:53:00

cześć mam pytanie moja koleżanka miała ciężki wypadek potrącił ja pijany kierowca który szybko jechał i strasznie jest połamana i do tego ma Krwiak podtwardówkowy.i moje jest pytanie jak sie go leczy ?? i czy w ogóle się da go wyleczyć proszę o szybka odpowiedz
gość
06-08-2009, 06:41:00

Krwiaka podtwardówkowego usuwa się operacyjnie, tym zajmują się specjaliści neurochirurgi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: