Witam, mam 23 lata... 4 lata temu miałem "operację" ściągany był z mojej głowy drenami krwiak podtwardówkowy. (Pourazowy- podobno)
Od tamtego czasu odczuwam bóle głowy na np. zmiany pogodowe, po spożyciu alkoholu, po ogólnym zmęczeniu lub wysiłku fizycznym jak i psychicznym (długie godziny pracy przy komputerze). Lecz wydaje mi się to normalne, ale nie w tym rzecz.
Przed operacją żyłem aktywnie, uprawiałem sport, pływałem grałem w piłkę nożną. Po operacji odłożyłem na półkę moje sportowe zainteresowania całkowicie. Wszystko przez to iż bałem się o swoje zdrowie, więc wybrałem bardzo łagodny tryb życia, praktycznie dom praca biurowa- dom praca - dom praca.
Od pewnego czasu zaczyna mi coraz bardziej brakować bardziej żywego trybu życia, więc odkopałem z tej szafy moje pasje sportowe. Zacząłem grać w piłkę nożna, chodzić na basen itd.
I teraz pytanko, czy wyżej wymienione sporty np. piłka nożna, mogą spowodować powrót tego krwiaka ? Czy może on się nawrócić od wysiłku typu bieganie, wstrząsy od ewentualnych upadków, wiadomo iż w ciśnienie bardzo szybko się podnosi w ciele. Czy może to wpłynąć jakoś negatywnie ? Fakt że czasami czuję gdy jestem zmęczony lekki pulsujący ból głowy w okolicach dawnego krwiaka. lecz wydaje mi się iż spowodowane to jest tym, że od 4 lat nie uprawiałem żadnego sportu! Typowy domator.
Proszę was o odp. Czy piłka nożna, basen, wysiłek, szybki wzrost ciśnienia, może źle wpłynąć na moją głowę pourazową ? Czy mogę swobodnie wrócić do dawnych zainteresować...
Z góry dziękuje za odp.