Witam, załączam moje badanie MRI z prośbą o zgrubną ocenę, oraz wstępną diagnozę, co mnie jeszcze będzie czekać.
I tak: ....wykonano w sekwencji SE,FSE, w obrazach T1 i T2 zależnych, w dwóch płaszczyznach. Prawidłowa lordoza lędźwiowa. Prawidłowe ustawienie, wysokość oraz sygnał trzonów kręgowych. Krążek międzykręgowy L3/L4 umiarkowanie obniżony z cechami częściowego odwodnienia. Na tej wysokości widoczna lewoboczna, szerokopodstawna, nieduża protruzja jądra miażdżystego wypełniająca dolną część otworu międzykręgowego, przylegająca(prawdopodobnie drażni) do korzenia nerwowego L4 spłaszcza przedni zarys worka oponowego. Na poziomie L4/L5 szerokopodstawna, centralna oraz obuboczna protruzja jądra miażdżystego do tyłu, szerokości 4-5mm, uciska przedni zarys worka oponowego, znajduje się blisko obu korzeni nerwowych L5. Na poziomie L5/S1 na wysokości ogniska degeneracyjnego, centralnie w części tylnej pierścienia włóknistego widoczna nieduża protruzja, szerokości 4-5mm, bez istotnych impresji na elementy nerwowe. Na poziomie L2/L3 zmian nie widać. W odcinku L3-S1 duże zmiany przeciążeniowe w stawach międzykręgowych z obecnością niewielkiej ilości wolnego płynu śródstawowo. Guzki Schmorla przy blaszkach granicznych trzonów L1-L5. Nie ma stenozy kanału kręgowego. Otwory międzykręgowe bez cech istotnego zwężenia. Stożek o prawidłowym sygnale na wysokości L1.
To tyle z wyniku badania.
Teraz w czym rzecz.
Zostałem zakwalifikowany do zabiegu(na dniach)
na dysku w L5/S1 z wstawieniem inplantu.
Moje dolegliwości to: częste bóle okolicy lędźwi z punktowym bólem lewego pośladka(jego centralno-bocznej) części z jednoczesnym bólem
podudzia lewego i lewej łydki z promieniowaniem do lewej pachwiny i dużego palca lewej stopy od strony podeszwy. W chwili obecnej przez cały czas odczuwam bóle lędźwioe zwłaszcza w trakcie siedzenia(praca siedząca), oraz stały ból lewego kolana do tego stopnia, iż z pozycji klęczącej na lewym, nie jestem w stanie się dźwignąć.
Dylemat mój polega na tym, że im bliżej zabiegu, tym więcej wątpliwości tym bardziej, że mam działkę i bardzo lubię na niej popracować.
Proszę o poparcie lub odwiedzenie mnie w chwili obecnej (do/od) czekającego mnie zabiegu.
Pozdrawiam Leszek.