Reklama:

kto brał w ciazy kwas walproinowy (6)

Forum: Padaczka

gość
17-04-2015, 17:27:22

jesttemw ciązy w 7 miesiacu wpierwszym trymestrze brałam depakine 600 po 1 kapsułce bardzo boje sie ze dzieckobędzie chore czy ktoś z was tez brał ten lek w ciaży
gość
17-04-2015, 17:29:42

Gość 2015-04-17 19:27:22
jesttemw ciązy w 7 miesiacu wpierwszym trymestrze brałam orfiril 600 po 1 kapsułce bardzo boje sie ze dzieckobędzie chore czy ktoś z was tez brał ten lek w ciaży
pr
Komentatorka
18-04-2015, 13:49:38

Witaj, brałam całą ciążę depakine - kwas walproinowy i urodziłam zdrowe dziecko. Dostała 10 punktów w skali Apgar. Teraz ma 2 latka, rozwija sie prawidłowo.
Pod koniec ciąży zaczęły pojawiać sie u mnie ataki ale wszystko dobrze sie skończyło.
Staraj sie za bardzo nie denerwowac bo to ci i dziecku szkodzi.
Mam nadzieje ze cos pomoglam.
W razie czego to pytaj.
Buziaki
Marlena
Początkująca
19-08-2015, 10:11:38

Maju, a czy ja bym mogla Cie zapytac czy te ataki ktore dostawalas pod koniec ciazy byly drgawkowe i z niedotlenieniem?
Teraz sama jestem w ciazy - 29 tydz. Nigdy nie mialam uregulowanych napadow z tym, ze nie mam drgawkowych. Trace swiadomosc ale nie upadalam, czy raczej nie upadalam bo w ciazy mi sie zdarzylo Skacze mi cisnienie ale maz mowi, ze nie jestem niedotleniona. Biore bezpieczniejszy lek niz Ty w ciazy bo Lamitrin ale mam teraz niskie stezenie przy duzej dawce. Lekarka chce mi dolaczyc wlasnie Depakine i stoje przed decyzja czy to zrobic. Boje sie wlasnie wystapienia ataku drgawkowego z niedotlenieniem - inaczej nie dolaczylabym depakine na pewno
Komentatorka
24-08-2015, 07:46:20

Ona87 ciężko mi doradzić ci czy masz brać depakine. Powiem ci że ja cały czas biorę depakine z małymi przerwami na przejście na lamitrin i na tegretol. Na mnie te leki bardzo źle dzialaly. Miałam bardzo dużo ataków a przy depakine cisza.
Także organizm każdy inny i nie wiem jak u Ciebie będzie. Depakine to stary lek. Lekarze raczej kobietom w ciąży proponują lamitrin i tegretol. Są bezpieczniejsze dla dziecka. Również można je połączyć choć u mi to się nie sprawdziło i zostałam przy depakinie. Także od początku do końca ciąży byłam na depakinie w różnej dawce.
Ataki miałam z utratą przytomności drgawkowe. Zawsze takie miałam. Także dziecko niestety było niedotlenione. Ale nie ma co się martwić na zapas.
Jeśli lekarka chce ci dać dawkę depakiny raz dziennie 300 to jest najmniejsza dawka wiec spokojnie. Ja na poczatku ciazy bralam 2 x 300 a pod koniec ciazy 500 x 500
Twoja decyzja ale lekarka chyba dobrze chce . Mam nadzieję że P omoglam a nie bardziej namieszalam.
pozdrawiam
Początkująca
25-08-2015, 07:48:38

Dzięki! Tak bo już wiem, że nie każdy atak drgawkowy z niedotlenieniem oznacza od razu straty dla mózgu dzieciątka :) Bardzo to pocieszające!
Teraz mam przez chwilę lepszy okres - mniej ataków - tych moich, częściowych. Poobserwujemy, jeżeli znów się pogorszy, wtedy pewnie wezmę depakine.
Pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: