Witam serdecznie mam pytanie dotyczące krwiaka podtwardówkowego przewlekłego - Chodzi o mojego Tatę,
Tato miał zdiagnozowanego krwiaka już po fakcie wylewu, na szczęście operacja się udała, nie doszło do paraliżu, od tego momentu minęło ok 5 miesięcy, tato przebył w tym czasie rehabilitację w ośrodku, zaczął chodzić, normalnie funkcjonować, jednak od kilku tygodni stan taty znacznie się pogorszył, jest bardzo słaby, nie może samodzielnie ustać na nogach, jest osłabiony i ospały, ma ciągłe wymioty i zawroty głowy, przewraca się, momentami ciężko mu nawet prosto usiedzieć na fotelu - byliśmy w szpitalu gdzie wykonano mu badania kontrolne, w tym tomografie, szczegółowe baadaania krwi i moczu itp. jednak nic one nie wskazały, lekarze nie byli w stanie powiedzieć skąd te objawy (duże osłabienie, wymioty, zawroty głowy) i co dalej z tym mamy zrobić, widzę jak Tato cierpi i męczy się każdego dnia i czujemy się bezradni w tej sytuacji, Tato był na konsultacji neurologicznej gdzie lekarz stwierdził, że skoro podnosi ręce i nogi to nie widzi nic niepokojącego - został przez tego lekarza następnie odesłany do lekarza rodzinnego, lekarz rodzinny nic nie widzi i odsyła dalej, Tato nie może normalnie chodzić więc każda taka wizyta wymaga zamówienia karetki i pomocy z wniesieniem, piszę bo być może, ktoś będzie w stanie mnie pokierować lub doradzić co w tej sytuacji dalej można zrobić ? - te całe latania od lekarza do lekarza jest bardzo męczące - tym bardziej że jak do tej pory nie uzyskaliśmy żadnej pomocy w wyjaśnieniu objawów - to co mnie zaniepokoiło a lekarzem nie jestem to fakt iż u taty pojawił się wodniak ( tak wynika z wykonanej TK głowy) który podobno wg opinii lekarza nie stanowi problemu, ponieważ "sam się wchłonie z czasem" jak wnioskuje logicznie wodniak może mieć związek z zawrotami, osłabieniem i wymiotami, czy dobrze to rozumiem ?
czy to może być kwestia błędnika i podania tabletek w celu usunięcia zawrotów głowy i wymiotów ? czy ktoś z Państwa miał do czynienia z podobnymi przypadkami wśród swoich pacjentów i byłby w stanie doradzić co w tej sytuacji można zrobić, co mogłoby być przyczyną, jakie badania warto wykonać, do jakiego specjalisty się udać ?
Dziękuje za pomoc