Reklama:

kregozmyk (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
16-10-2009, 06:58:22

witam. wyniki MR czy moze mi ktos je prosciej wyjasnic i opisac co mnie moze czekac.Kregoslup ledzwiowy o zachowanej lardozie.Krazek miedzykregowy L5-S1 o obnizonej wysokosci.Na poziomie krazka L5-S1 widoczny kregozmyk 1-szego stopnia z przemieszczeniem trzonu kregowego L5 o 5 cm.do przodu w stosunku do trzonu kregu S1.Pseudowypuklina krazka na tym poziomie zweza znieksztalcone przez kregozmyk otwory miedzykregowe z cechami znacznego ucisku korzeni nerwowych.Na poziomie krazka miedzykregowego L4-L5 niewielka wypuklina krazka modelujacego posrodkowo worek oponowy.Pozostale krazki miedzykregowe ledzwiowego odcinka kregoslupa bez zmian.W kanale kregowym na poziomie kosci krzyzowej torbiele poszerzajace zachylki boczne o srednicy 20 mm po stronie lewej ,22 mm po stronie prawej.sygnal ze stazka koncowego rdzenia prawidlowy.bardzo dziekuje za odpowiedzi
gość
18-10-2009, 12:06:14

Pani Asiu, z opisu tego wynika ,że dwa tzw"dyski" ma pani chore. Międz 4-yym i 5-tym kręgiem lędźwiowym oraz między 5-tym kręgiem lędźwiowym a kością krzyżową. Ten pierwszy dysk jest nieco uwypuklony do kanału kregowego i nie powoduje większych szkód. Ten drugi uciska na korzenie rdzeniowe a one przewodzą ból promieniujący od pasa w dół, nawet do dajdalszych części nóg. Z przodu i z tyłu żeby nam sie kręgi nie rozsypały trzyma je w pionie bardzo mocne więzadło. Kręgozmyk to " obluzowanie tego więzadła. U Pani stało sie to na wys. pomiędzy piątym kręgiem lędźwiowym a kością krzyżową. Myślę,że pomyliła się Pani pisząc 5 cm , miało być 5 mm to znaczy ,że krąg 5-ty lędźwiowy przesunął się do przodu, "ześlizgnął się z kręgu poniżej o 5 mm. Nie jest to duży kręgozmyk, ale musi Pani na siebie uważać, nie dźwigać, nie pracować w pozycji pochylenia do przodu. Torbiele okołokorzeniowe Tarlowa zdarzają się często i nie sa groźne. Najbardziej uciążliwy jest bój ,który najczęściej pochodzi z korzeni nerwów , które uciśnięte przez wysunięte dyski po prostu bolą. Proszę z tym wynikiem pokazać sie u neurologa gdyż będzie on potrafił ocenić na podstawie badanie czy nie doszło do uszkodzenia uciśniętych korzeni co może byc przyczyną niedowładów,a to już poważniejsza sprawa. Mam nadzieję,że rozjaśniłam nieco, życzę dużo zdrowia pozdrawiam . Anna Karoń-Sobiczewska specjalista neurolog
Początkująca
18-10-2009, 12:17:55

Bardzo dziekuje za odpowiedz.Jeszcze zaz sprawdzilam na opisie MR i jes tam 5 cm.a i lekarze mowia ze jest wielki.niewiem co robic w tej chyili jestem na L4 ale czuje sie na silach by wrocic do pracy (pracaa fizyczna)tylko niewiem czy dostane pozytywna opinie od lekarza.od chwili wykrycia choroby a jest to 2 miesiace zadnej rehabilitacii tylko odsylanie od jednego do drugiego lekarza na konsultacje.prosze o pomoc
Początkująca
18-10-2009, 12:48:56

Witam, te 5 cm to pomyłka , stopnie kręgozmyku zależne są od szer. przemieszczenia jednego kręgu względem drugiego. I stopień to przemieszczenie do 1 cm...jaszcze raz powtórzę musi Panią zbadać neurolog aby wykluczyć uszkodzenie uciśniętych nerwów. Pomocne będzie też noszenie gorsetu, zadziała usztywniajaco i zmniejszy dol. bólowe, ale uwaga nie wolno go nosić niż ok. 3h dziennie bo "rozleniwi " własne mięśnie posturalne. Pozdrawiam Anna Karoń-Sobiczewska specjalista neurolog
Początkująca
18-10-2009, 13:59:20

Bardzo dziekuje.po mojej analizie zdiecia wynika na to ze jes blad w opisie mysle ze ma1 cm.coly kreg podzielilam na 4 czesci i ma 1/4.Neurochirirg i chirurgortopeda widzieli zdiecie i opis ale nikt mi nie powiedzial ze jest blad a ja niemam pojecia o takich rzeczach wiec jeszcze raz dziekuje..obiawy jakie mam to dretwienie lewiej strony ciala i ostry bol ale tylko przy wysilku.Lekarze chca mi usunac dysk by odblokowc nerwy czy to jest konieczne?
gość
13-09-2014, 10:48:06

Witam, bardzo będę wdzięczna za każdą odpowiedź osoby która tak jak ja choruje na kręgozmyk.
Od roku czasu po wysiłku fizycznym atakują mnie straszne bóle głowy. Do tego stopnia, że przeszkadza mi wszystko: światło, jakikolwiek dźwięk, a nawet ostatnio zapach obiadu kiedy narzeczony jadł w jednym pokoju. Nie jestem pewna czy jest to objaw tej choroby, może ktoś miał podobną sytuacje? Dodam, że mam 22lata i pracuje fizycznie od 16 roku życia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: