Reklama:

Kręgozmyk L4-L5 a odzyskanie siły mięśni w kończynie? (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
26-08-2021, 14:19:56

Witam, prosiłbym o poradę, czy jest szansa na powrót siły mięśni w kończynie po operacji kręgozmyku u mamy w wieku 77 lat. Mama z innymi chorobami współistniejącymi (nadciśnienie — nowotwór piersi hormonalny, mastektomia, od 4,5 lat prowadzona terapia hormonalna), u której wczesna wiosna pojawiły się dolegliwości bólowe w okolicy prawego pośladka i minimalne osłabienie mięśni prawej nogi, po wykonaniu RTG. Na zdjęciu wyszedł kręgozmyk około 9 mm. Po czerwcowej wizycie w poradni rehabilitacyjnej i zleceniu zestawu ćwiczeń stan się pogorszył do tego stopnia, że w prawej nodze całkowicie zanikła siła mięśni. Po pogorszeniu stanu mama trafiła na neurochirurgie, gdzie 13 lipca przeszła operacje kręgosłupa, w tej chwili przebywa na oddziale rehabilitacyjnym i od 5 tygodni jest rehabilitowana. Po operacji lewa noga tez osłabła, ale teraz zaczyna wracać siła mięśni, ale w noce prawej nie ma widocznego powrotu siły mięśni.
Proszę o wypowiedzi czy są szanse, że siła mięśni w prawej nodze wróci na tyle, żeby mogla się samodzielnie poruszać
Początkujący
26-08-2021, 14:44:28

Nie zwróciłem uwagi, że mnie wylogowało, dlatego temat wątku i post jest napisany jako gość.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
Reklama: