Niedawno zrobiłam tomografię komputerową odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Ponieważ do wizyty u neurologa pozostał jeszcze miesiąc bardzo proszę o interpretację wyników i przybliżenie mi problemu...
"W wykonanym KT na wyskości L3-L4: szerokołukowa wypuklina jądra miażdżystego do kanału kręgowego na ok 4 mm ze zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi 16.7 mm.
W wykonanym KT na wysokości L4-L5: kręgozmyk tylny z przesunięciem trzonów kręgów na ok 7.4 mm ze zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi 10.1mm.
W wykonanym KT celowanym w okolice L5-S1 kręgozmyk przedni na ok 4,5 mm ze zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi 8.7 mm.
Na topogramie widoczne zaostrzenia tylnych krawędzi trzonów kręgów w widocznym w badaniu odcinku piersiowym kręgosłupa.
Konieczna dalsza pilna diagnostyka w MR."
Najbardziej niepokoi mnie ostatnie zdanie..... Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi... :)