Witam wszystkich jestem nowa na forum proszę o pomoc za tydzień mam wizytę u neurochirurga z wynikiem TK kręgosłupa szyjnego oto moje badanie, może ktoś mi napisze co mnie czeka.C2-C3 uwidoczniono centralną protruzję.Wymiar AP kanałukręgowego 11mm Kanały korzeniowe prawidłowej szerokości.C3-C4 to samo AP 10mm kanały korzeniowe prawidłowej szerokości.C4-C5 uwidoczniono centralną przepuklinę AP kanału kręgowego 7mm.Kanały korzeniowe zwężone przez zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w stawach Unkowertebralnych.C5-C6centralna przepuklina AP kanału Kręgowego 8mm .Kanały korzeniowe jak w C4-C5. W C6-C7uwidocznio centralną protruzję.Wymiar AP kanału kręgowego 9mm.Kanały korzeniowe prawidłowejszerokości.C7-Th3 bez cech patologii.Otwory tętniczo-Kręgowe prawidłowej szerokości.Osteofity na przednich krawędziach kręgów objetych badaniem.Patologicznej przebudowy kostnej nie stwierdza się. Wniosek- w wykonanym badaniu uwidoczniono cechy spondylozy szyjnej. Trochę na to popracowałam , pozdrawiam wszystkich.Helena28