Reklama:

Kręgosłup-skolioza, torsja, niestabilność tylna itp... (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-06-2009, 06:57:00

Witam to mój wynik badania tomografii komputerowej

Dużego stopnia skolioza prawołukowa odc kręgosłupa L z torsją, poziome ustawienie kości krzyżowej. Na poziomie tarczy międzykręgowej L2-L3 niestabilność tylna L2 - przemieszczenie ku tylowi o ok. 2mm - bez cech przepukliny.
Na poziomie L3-L4 także widoczna niewielka niestabilność tylna z centralno-boczną prawą przepukliną jądra miażdżystego na głębokość ok. 4mm, ze zwężeniem kanału kręgowego w wymiarze przednio-tylnym do ok. 9-10mm.
Na poziomie tarczy międzykręgowej L4-L5 niestabilność tylna L4- przemieszczenie L4 ku tyłowi o ok. 5mm z centralną wypukliną jądra miażdżystego na głębokość ok. 4-5mm, ze zwężeniem kanału kręgowego w wymiarze skrzydłowym do ok.12-13mm, ze zwężeniem otworów międzykręgowych. Widoczna prawostronna szczelina łuku L5. Kręgozmyk przedni prawdziwy L5- przemieszczenie ku przodowi o ok. 4-5mm.
Na poziomie L5-S1 widoczna centralna tylna wypuklina jądra miażdżystego na głębokośc ok. 4mmz uciskiem na worek oponowy. Szerokość kanału kręgowego centralnie ok. 17mm. Zmiany zwyrodnieniowo- zniekształcające trzonów, a szczególniewyrostków stawowych kręgów lędżwiowych. Przerost więzadeł żółtych.
WNIOSKI: Prolapsus nuclei pulp. L3-L4, L4-L5, L5-S1. Spondyloartrosis def reg.L-S. Spondylolisthesis ant L5 vera.

Lekarz nie powiedział nic po badaniu a ja nie spie nocami z bólu, drętwieją mi ręce i nogi pomocy
gość
30-11-2015, 22:17:23

polecam stronę www.skolio.pl -doskonały terapeuta !

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: