POMOCY!!!
MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego
Badanie wykonano w sekwencjach TSE T1-sag., FFe T1-ax., TSE T2-sag. i ax oraz long TE/STIR T2-sag. bez wzmocnienia kontrastowego.
Poziome kątowe ustawienie kości krzyżowej. Pogłębienie fizjologicznej
lordozy lędźwiowej. Lewowypukła skolioza. Osteofity przednich i tylnych krawędzi trzonów kręgowych. Częściowa dehydradacja tarcz międzykręgowych. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych największe na poziomie L5/S1. Niewielkie wpuklenia blaszek granicznych trzonów. Stożek końcowy rdzenia widoczny na poziomie L1. Nić końcowa ufiksowana prawidłowo.
Na poziomie L4/L5 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna przepuklina jądra miażdżystego ku tyłowi na 6 mm wgłąb kanału kręgowego i zachyłka korzeniowego lewego z modelowaniem worka oponowego.Korzenie nerwowe bez cech ucisku.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest koncentryczna wypuklina tarczy międzykręgowej ku tyłowi w głąb kanału kręgowego z modelowaniem worka oponowego.Korzenie nerwowe bez cech ucisku.
Proszę o interpretację-dodam,że od 16 lat dokucza mi kręgosłup na chwilę obecną ciągle boli ,leki nie pomagają , nie mogę leżec na wznak z wyprostowanymi nogami , siedzieć i chodzić, gdyż mrowią mi pośladki i ból idzie po tyle nóg. Niewielką ulgę przynosi pozycja embrionalna.