Reklama:

kręgosłup lędzwiowy (6)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
28-08-2015, 12:50:33

witam dowiedziałem się nie dawno że mam zwyrodnienia L4-L5 I L5-S1 i rwa kulszowa do lewej co robić do kogo się udać co mnie czeka (opis badania MR: przepuklina tylno-boczna prawa l4-l5 4mm uciska ona worek opony twardej i prawy korzeń nerwowy----- przepuklina tylno-boczna lewa l5-s1 uciska ona lewy korzeń nerwowy do tego mam uszkodzony kręgosłup między łopatkami i zaczyna mi dokuczać i jeszcze nie jest diagnozowany . Dziękuję i proszę o pomoc .
Początkujący
28-08-2015, 14:30:19

znalazłem jeszcze dziwy opis tj. spondyloza lędżwiowa z dyskopatią L4-L5 , L5-S1, z radiokulopatją. M51,1 co to znaczy ------pozdrawiam
Początkujący
28-08-2015, 14:30:22

znalazłem jeszcze dziwny opis tj. spondyloza lędżwiowa z dyskopatią L4-L5 , L5-S1, z radiokulopatją. M51,1 co to znaczy ------pozdrawiam
Początkująca
28-08-2015, 16:21:42

POMOCY!!!
MR odcinka lędźwiowo-krzyżowego
Badanie wykonano w sekwencjach TSE T1-sag., FFe T1-ax., TSE T2-sag. i ax oraz long TE/STIR T2-sag. bez wzmocnienia kontrastowego.
Poziome kątowe ustawienie kości krzyżowej. Pogłębienie fizjologicznej lordozy lędźwiowej. Lewowypukła skolioza. Osteofity przednich i tylnych krawędzi trzonów kręgowych. Częściowa dehydradacja tarcz międzykręgowych. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych największe na poziomie L5/S1. Niewielkie wpuklenia blaszek granicznych trzonów. Stożek końcowy rdzenia widoczny na poziomie L1. Nić końcowa ufiksowana prawidłowo.
Na poziomie L4/L5 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna przepuklina jądra miażdżystego ku tyłowi na 6 mm wgłąb kanału kręgowego i zachyłka korzeniowego lewego z modelowaniem worka oponowego.Korzenie nerwowe bez cech ucisku.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest koncentryczna wypuklina tarczy międzykręgowej ku tyłowi w głąb kanału kręgowego z modelowaniem worka oponowego.Korzenie nerwowe bez cech ucisku.
Proszę o interpretację-dodam,że od 16 lat dokucza mi kręgosłup na chwilę obecną ciągle boli ,leki nie pomagają , nie mogę leżec na wznak z wyprostowanymi nogami , siedzieć i chodzić, gdyż mrowią mi pośladki i ból idzie po tyle nóg. Niewielką ulgę przynosi pozycja embrionalna.
Początkujący
29-08-2015, 07:13:06

Z własnego doświadczenia wiem, że rezonans pokazuje widoczne uszkodzenia. Natomiast lekarz lub fizjoterapeuta (specjalizujący się w kręgosłupie) powinien Panią zbadać i sprawdzić czy to co wykazało badanie pokrywa się w Pani objawach. Powinien również dokładnie dopasować metody leczenia.
Trudno trafić na specjalistę, który rzeczywiście leczy i rehabilituje człowieka a nie jego zdjęcie. Ja zanim kogoś takiego znalazłem to kilka miesięcy tułałem się po konowałach, którzy tylko oglądali rezonans i wysnuwali różne teorie. W Warszawie jest nawet przychodnia rehabilitacyjna co rehabilituje przez swoje forum. Zgroza!!!
Musi Pani być zbadana w gabinecie, potem powinien być przygotowany plan leczenia, rehabilitacji i następnie powinien być konsekwentnie realizowany.
Powodzenia
Przepuklina krążka: L4/L5 i L5/S1, Kręgozmyk 2*, stenoza kanału kręgowego SKUTECZNA REHABILITACJA (bez operacji) - Zdrowy kręgosłup od 2013r.
Początkujący
29-08-2015, 07:13:12

Z własnego doświadczenia wiem, że rezonans pokazuje widoczne uszkodzenia. Natomiast lekarz lub fizjoterapeuta (specjalizujący się w kręgosłupie) powinien Panią zbadać i sprawdzić czy to co wykazało badanie pokrywa się w Pani objawach. Powinien również dokładnie dopasować metody leczenia.
Trudno trafić na specjalistę, który rzeczywiście leczy i rehabilituje człowieka a nie jego zdjęcie. Ja zanim kogoś takiego znalazłem to kilka miesięcy tułałem się po konowałach, którzy tylko oglądali rezonans i wysnuwali różne teorie. W Warszawie jest nawet przychodnia rehabilitacyjna co rehabilituje przez swoje forum. Zgroza!!!
Musi Pani być zbadana w gabinecie, potem powinien być przygotowany plan leczenia, rehabilitacji i następnie powinien być konsekwentnie realizowany.
Powodzenia
Przepuklina krążka: L4/L5 i L5/S1, Kręgozmyk 2*, stenoza kanału kręgowego SKUTECZNA REHABILITACJA (bez operacji) - Zdrowy kręgosłup od 2013r.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: