Reklama:

krąg przejściowy? co to oznacza? (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-11-2006, 20:07:00

Witam, od kilku miesięcy dokucza mi ból łopatki. Lekarz zalecił prześwietlenie kręgosłupa. Opis: krąg przejściowy, częściowy w przejściu lędźwiowo-krzyżowym. Niewielka lewowypukła rotoskolioza kręgosłupa lędźwiowego. Tendencja do kyfozy w przejściu TH-L. Stawy w normie. Ratunku, co to wszystko oznacza?
gość
16-11-2007, 10:38:00

17-11-2006 o 21:07, gość :
Witam, od kilku miesięcy dokucza mi ból łopatki. Lekarz zalecił prześwietlenie kręgosłupa. Opis: krąg przejściowy, częściowy w przejściu lędźwiowo-krzyżowym. Niewielka lewowypukła rotoskolioza kręgosłupa lędźwiowego. Tendencja do kyfozy w przejściu TH-L. Stawy w normie. Ratunku, co to wszystko oznacza?
gość
07-08-2008, 19:21:00

gość
18-03-2009, 16:58:00

gość
26-01-2010, 18:42:40

hej;)jestem początkującą fizjoterapeutka i bede Ci tu pisac jezykiem zrozumialym dla Ciebie;)krąg przejściowy oznacza zwiekszone lub zmniejszone ruchomsci miedzy odcinkami kregoslupa.masz wypukłą skolioze z rotacja kręgów w lewą strone,tendencja do kifozy w odcinku th-l oznacza ze Twoj kregoslup zaczyna sie nieprawidlowo wyginac do tylu w odcinku piersiowo-ledzwiowym
gość
29-01-2010, 19:56:58

KRĄG;-0
nie krąg tylko kręg I TO JEST SMUTNE SKORO STUDIUJESZ FIZJOTERAPIE I ROBISZ TAKIE BŁĘDY

a kręg przejsciowy jest to kręg upodabniający się do sąsiadującego kręgu np Th 12 upodabnia sie do L1
gość
13-01-2011, 16:28:47

wiesz.. dziwne.. na moim opisie zdjecia kregoslupa jest "krag".. smutne to jest to ze wyuczony lekarz nie wie jak sie wyslowic

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: