Reklama:

kostniak (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
26-03-2009, 08:15:00

odebrałam zdjęcie RTG z opisem który brzmial następująco; zwpnienie w okolicy zatok czolowych-kostniak. Nie wykluczone zwapnienie w okolicy sierpu mózgu,wykonać zdjęcie boczne. wykonałam zdjęcie boczne ,czekam na wynik. Czy ktoś jest w stanie udzielić mi więcej informacji na tan temat???
[addsig]
MonikMio.
Początkująca
26-03-2009, 08:54:00

Mój mąż jakieś 3 lata temu skarżył się na ból głowy podejrzenie było że to zatoki dostał skierowanie do laryngologa .Pani laryngolog zleciła zdjęcie rtg gdy zobaczyła stwierdziła kostniaka zatoki czołowej (widząc cień w miejscu zatoki) Wysłała go natychmiast do szpitała ja byłam w szoku bo KOSTNIAK to rak kości.Dostał sie na laryngologie i okazało sie ze to nie kostniak tylko zwapnienie zatoki po wcześniej przebytych stanach zapalnych zatoki.Gdy wyszedł poszlismy do Pani Laryngolog pytajac co to miało znaczyc takie stwierdzenie??odpowiedziała że tak samo to wyglądało jak kostniak ale na szczęście nie było TYM[addsig]
siwa80
Początkująca
26-03-2009, 09:19:00

...tylko że ten opis robił myślę ktoś kto na tym sie zna -lekarz radiodiagnostyki [addsig]
MonikMio.
Początkująca
26-03-2009, 13:19:00

No tez tak myśle tylko że nawet w szpitalu w pirwszym momencie tak pomyśleli dopiero jak zrobili inne badania i tomograf i wziernikowanie do zatoki to okazało sie że to zwapnienie tylko[addsig]
siwa80

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: