Reklama:

kostniak (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
26-03-2009, 08:15:00

odebrałam zdjęcie RTG z opisem który brzmial następująco; zwpnienie w okolicy zatok czolowych-kostniak. Nie wykluczone zwapnienie w okolicy sierpu mózgu,wykonać zdjęcie boczne. wykonałam zdjęcie boczne ,czekam na wynik. Czy ktoś jest w stanie udzielić mi więcej informacji na tan temat???
[addsig]
MonikMio.
Początkująca
26-03-2009, 08:54:00

Mój mąż jakieś 3 lata temu skarżył się na ból głowy podejrzenie było że to zatoki dostał skierowanie do laryngologa .Pani laryngolog zleciła zdjęcie rtg gdy zobaczyła stwierdziła kostniaka zatoki czołowej (widząc cień w miejscu zatoki) Wysłała go natychmiast do szpitała ja byłam w szoku bo KOSTNIAK to rak kości.Dostał sie na laryngologie i okazało sie ze to nie kostniak tylko zwapnienie zatoki po wcześniej przebytych stanach zapalnych zatoki.Gdy wyszedł poszlismy do Pani Laryngolog pytajac co to miało znaczyc takie stwierdzenie??odpowiedziała że tak samo to wyglądało jak kostniak ale na szczęście nie było TYM[addsig]
siwa80
Początkująca
26-03-2009, 09:19:00

...tylko że ten opis robił myślę ktoś kto na tym sie zna -lekarz radiodiagnostyki [addsig]
MonikMio.
Początkująca
26-03-2009, 13:19:00

No tez tak myśle tylko że nawet w szpitalu w pirwszym momencie tak pomyśleli dopiero jak zrobili inne badania i tomograf i wziernikowanie do zatoki to okazało sie że to zwapnienie tylko[addsig]
siwa80

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Zespol Melas
Witam ,jestem nosicielka zespołu melas mam 38lat.Od kilku miesięcy boli mnie głowa, i nogi mam słabe Nie mam na nic sily a lekarze to olewają. Robiłam tomograf jesienią niby wyszdl dobrze.A ja coraz gorzej się czuje,opuszczam dni w pracy,nie mam sily zająć sie corka i rodzina. Patrzą na mnie ja jakąś hipohondryczka a ja naprawdę już nie daje rady żyć!!! Proszę może ktoś zna dobrego neurologa z powołania
gość
nietypowy ból głowy - brak diagnozy
Cześć, piszę, bo od października 2024 mój mąż zmaga się z nietypowymi bólami głowy i jesteśmy już trochę bezradni. Może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby się podzielić? Objawy: ból głowy zawsze po prawej stronie, zmiennie: potylica lub skroń/nad uchem, kilka razy dziennie, także w nocy, niezależny od wysiłku czy pozycji, dodatkowo: senność, brak energii, drętwienie 4. i 5. palca obu rąk (głównie w nocy/nad ranem), częste drętwienie skóry między łopatkami. Badania dotychczas: TK/MR głowy i szyi, punkcja lędźwiowa, doppler, zatoki, dno oka – wszystko w normie, RTG szyi: dyskopatia C5–C7, EMG: wydłużona latencja fali F (sugeruje demielinizację korzeni), badania krwi: w normie, borelioza niejednoznaczna. Leczenie: bez efektu: pregabalina, amitryptylina, B12, Sirdalud, blokady nerwów, fizjoterapia, osteopatia, marihuana medyczna. czekamy na zabieg termolezji. Czy ktoś z Was miał podobne objawy? Albo możecie polecić specjalistę (neurologa/kliniki bólu) w Polsce lub w Niemczech, który faktycznie zajmuje się takimi przypadkami? Każda wskazówka będzie dla nas bardzo cenna 🙏
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
Reklama: