Reklama:

kostniak; odc. szyjny kręgosłupa- osteofity, zniesienie lordozy (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-09-2008, 18:37:00

witam. mam 20 lat. zdiagnozowano u mnie (po kilku bezsensownych wizytach gdzie mówiono mi, że to wszystko przez stres ) całkowite zniesienie lordozy szyjnej jak i osteofity (zmiany zwyrodnieniowe) na trzonach kręgów szyjnych. Żeby było mało, miesiąc później w końcu dostałam skierowanie na tomografie gdzie wykryto u mnie hyperdensyjną zmianę o wielkości 10mm x 6mm x 4mm prawdopodobnie o charakterze kostniaka. /na pograniczu prawej okolicy ciemieniowo - potylicznej, przy zatoce strzałkowej górnej, w kontakcie z blaszką wewn. kości /

Moje objawy:
- występujące na przemian straszne bóle prawej skroni i lewej strony klatki piersiowej (zwłaszcza lewa pierś jak i część nad nią)
- "mroczki" przed oczami, pogorszenie wzroku
- odbijanie, zgaga - nie występujące nigdy wcześniej
- drżenie rąk
- ogólne osłabienie, rzadko kiedy od 3 miesięcy czułam się w pełni sił.
- senność
- spadek kondycji, omdlenia przy większym wysiłku fizycznym
- stale utrzymujący się stan podgorączkowy 37stopni
- zdarzały się zawroty głowy

Pierwszy miesiąc objawów to głównie senność,osłabienie,zawroty głowy. bóle zaczęły się później.

Teraz mam przyjmować przez 3 miesiące Flunarizinum i doraźnie Naproxem. Leki pomagają, bo bóle głowy minęły jednak nadal ściska mnie w klatce piersiowej i mam czasami trudności z oddychaniem (rtg płuc żadnych zmian nie wykazało, kłopotów z sercem nie mam). Więc niepokoją mnie teraz głównie te bóle w klatce piersiowej. Dostałam skierowanie na dalsze leczenie do poradnii neurologicznej - na wizytę muszę czekać w kolejce 2 miesiące ;/

Osoby zainteresowane, mające podobne objawy i szukające kogoś do rozmowy o tym, wymienienia się informacjami czy diagnozami proszę o kontakt na mój mail wiewioorkaaa@gmail.com Bardzo zależy mi również na opinii specjalisty.
gość
23-02-2009, 07:34:00

Witam! Od pólł roku mam silne bóle głowy, szczególnie po prawej stronie w płacie czołowym. Również w tym miejscu wyrosło mi pod skórą coś twardego , sprawia wrażenia jakby kość czoła sie wysunęła, wygląda jak guz. W miejscu guza są często bóle , jakby ktoś mnie od środka kuł , jak również mam takie pulsowanie w tym miejscu albo silny napadowy ból. Są też dni, ze nie mogę schylać głowy , bo mnie boli w tym miejscu. Również od pół roku mam silne zawroty głowy i nieostrośc widzenia. Głowa często staje się bardzo ciężka. Miałam robioną tomografię głowy , która nic nie wykazała oprócz zaniku kory mózgowej, a mam 34 lata. Lekarz stwierdził, że to wszystko to silna migrena. Ostatnio poszłam do innego lekarza i dowiedziałam sie , ze muszę zrobić rezonans magnetyczny głowy, ponieważ może to być kostniak. Czy ktoś majac tego guza miał podobne objawy, szczególnie chodzi mi o zawroty głowy, które całkowicie utruniają mi życie? Proszę o pomoc w tym temacie! Co do prześwietlenia kręgosłupa to miałam bardzo podobny wynik -zwyrodnienia odcinka szyjnego i lędzwiowego oraz wyprostowanie lordozy szyjnej. Mam tylko problem z guzem wyrastającym na moim prawym płacie czołowym. Niewielka wypukłość ale widoczna gołym okiem. Co do objawów to mam takie same jak poprzednia autorka listu.
gość
23-10-2009, 09:35:48

Badanie Rtg wykazało u mnie zniesienie lordozy i zwężenie przestrzeni i mk c5-c6.Niebyłam jeszcze u lekarza i nie wiem co mnie czeka, co znaczy ta diagnoza. Czy ktoś wie coś na ten temat?proszę o informację.
gość
29-11-2009, 14:45:00

kręgosłup na całej swojej długości ma naturalne krzywizny, lordozę szyjną i lędźwiową, kifozę piersiową i krzyżową. Dzięki nim kręgosłup pełni rolę min. amortyzatora dla całego ciała. Jeżeli któraś krzywizna jest zniesiona tzn ,ze tym odcinku kręg. nie spełnia tej funkcji, co może powodować różne dolegliwości. Zmniejszenie przestrzeni między krę-wej pomiędzy C5 C6 i każdej innej, przymawiać może za dyskopatią, która również może powodować bóle. Napisz więcej na jbassara@gmail.com
gość
23-12-2009, 11:22:25

Witam wszystkich
Niedawno miałam RTG i również mam zniesienie lordozy szyjnej. mam podobne objawy jakie niektórzy z Was wymieniali. Mam pytanie czy ktoś z Was ma jeszcze problem z dłońmi- a konkretniej- drętwienie i szybko marzną nawet przebywając w domu.
gość
28-09-2010, 19:36:02

U mnie też stwierdzono zniesienie lordozy,do tego zwyrodnienie i obniżenie między c4 i c5.
Objawy to osłabienie,zmęczenie,drżenie rąk.drętwienie lewej kończyny,mroczki przed oczami,klucie w okolicy serca oraz uczucie braku powietrza.Mam skierowanie do neurologa i co dalej -nie wiem...
gość
31-05-2013, 14:01:56

Dzien dobry, Mialem zniesienie lordozy szyjnej - swoje doswiadczenia opisalem na blogu http://zniesienielordozy.blogspot.com - mam nadzieje ze komus pomoze jak sobie poradzilem z tym schorzenie. Pozdrawiam, Kamil
Gość 2008-09-18 20:37:00 witam. mam 20 lat. zdiagnozowano u mnie (po kilku bezsensownych wizytach gdzie mówiono mi, że to wszystko przez stres ) całkowite zniesienie lordozy szyjnej jak i osteofity (zmiany zwyrodnieniowe) na trzonach kręgów szyjnych. Żeby było mało, miesiąc później w końcu dostałam skierowanie na tomografie gdzie wykryto u mnie hyperdensyjną zmianę o wielkości 10mm x 6mm x 4mm prawdopodobnie o charakterze kostniaka. /na pograniczu prawej okolicy ciemieniowo - potylicznej, przy zatoce strzałkowej górnej, w kontakcie z blaszką wewn. kości /
Moje objawy:
- występujące na przemian straszne bóle prawej skroni i lewej strony klatki piersiowej (zwłaszcza lewa pierś jak i część nad nią)
- "mroczki" przed oczami, pogorszenie wzroku
- odbijanie, zgaga - nie występujące nigdy wcześniej
- drżenie rąk
- ogólne osłabienie, rzadko kiedy od 3 miesięcy czułam się w pełni sił.
- senność
- spadek kondycji, omdlenia przy większym wysiłku fizycznym
- stale utrzymujący się stan podgorączkowy 37stopni
- zdarzały się zawroty głowy
Pierwszy miesiąc objawów to głównie senność,osłabienie,zawroty głowy. bóle zaczęły się później.
Teraz mam przyjmować przez 3 miesiące Flunarizinum i doraźnie Naproxem. Leki pomagają, bo bóle głowy minęły jednak nadal ściska mnie w klatce piersiowej i mam czasami trudności z oddychaniem (rtg płuc żadnych zmian nie wykazało, kłopotów z sercem nie mam). Więc niepokoją mnie teraz głównie te bóle w klatce piersiowej. Dostałam skierowanie na dalsze leczenie do poradnii neurologicznej - na wizytę muszę czekać w kolejce 2 miesiące ;/
Osoby zainteresowane, mające podobne objawy i szukające kogoś do rozmowy o tym, wymienienia się informacjami czy diagnozami proszę o kontakt na mój mail wiewioorkaaa@gmail.com Bardzo zależy mi również na opinii specjalisty.
gość
23-11-2017, 18:16:16

Zrobiłam rtg kręgosłupa szyjnego- Zniesienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa C. Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowo-def. pod postacią drobnych osteofitów na tylnych krawędziach trzonów kręgów szyjnych.Czy mogę prosić o interpr.wyników? Czy zawroty głowy w pozycji leżącej,drętwienie rąk i nóg, duszności i pogorszenie wzroku moga mieć jakiś związek z moimi wynikami?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: