Reklama:

Konflikt nerwowo-naczyniowy nerwu VIII (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
08-07-2014, 15:22:20

Witam wszystkich serdecznie,
To jest mój pierwszy wpis na tym forum. Od początku roku zmagam się szumami usznymi, które prawdopodobnie (Badanie MRI i Angio MRI) są wynikiem konfliktu naczyniowo-nerwowego (nerw VIII i prawa SCA). Dodatkowymi objawami są krótkotrwale, napadowe zawroty głowy. Wcześniej tłumaczyłem to wyczerpaniem i wysiłkiem fizycznym. Dziś czuję, że są one również wynikiem wspomnianego konfliktu.
W związku z tym, że czas oczekiwania do specjalisty neurochirurga waha się od 6 miesięcy do 2 lat (sam zarejestrowałem się i czekam już dość długo) a objawy nie ustępują a nawet ostatnio się nasilają - chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakieś leczenie farmaceutyczne / fizjologiczne. Innymi słowy co brać, czego unikać, czy można uprawiać sport etc? Wdzięczny będę również za kontakt z ludźmi z tym samym schorzeniem i wymianę doświadczeń. Czekam niecierpliwie na odpowiedzi :)
gość
02-06-2016, 17:35:30

Dzień dobry!
Też mam konflikt naczyniowo- nerwowy (nerwu V, VI i VII). Udało Ci się zapanować nad zawrotami głowy?
gość
14-11-2022, 19:08:17

Witam.Mam konflikt nerwu Vll i Vlll
Rezonans wykazał,że prawdopodobnie urodziłam się z tym,ale z biegiem lat płytka miażdżycowa spowodowała objawy typu szumy w uszach ,zwłaszcza lewym i zawroty głowy.
Zawroty nie są ciągle,choć jak się pojawia to trwają 2-3 tyg i wtedy beta serc 2 razy dziennie .
Niestety z szumami musiałam nauczyć się żyć,nic nie może ich pokonać;(Trochę fizjoterapia pomagała na początku,ale teraz już nie;(
gość
26-02-2024, 20:13:24

gość 14-11-2022, 20:08:17
Witam.Mam konflikt nerwu Vll i Vlll
Rezonans wykazał,że prawdopodobnie urodziłam się z tym,ale z biegiem lat płytka miażdżycowa spowodowała objawy typu szumy w uszach ,zwłaszcza lewym i zawroty głowy.
Zawroty nie są ciągle,choć jak się pojawia to trwają 2-3 tyg i wtedy beta serc 2 razy dziennie .
Niestety z szumami musiałam nauczyć się żyć,nic nie może ich pokonać;(Trochę fizjoterapia pomagała na początku,ale teraz już nie;([/CYTAT

Witam. Też mam podobny problem. Czy mogłaby mi pani powiedzieć jak sytuacja wygląda obecnie ? Co jakiś czas występują
"rzuty" choroby i czy szumy są o takim samym nasileniu czy większe ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Stwierdzenie padaczki
Dzień dobry, otrzymałem wyniki eeg które powtarzałem trzy razy w przeciągu pół roku. Bardzo bym prosił o pomoc w rozczytaniu opisu. Oto opis ostatniego badania.
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
Czy to już tętniak ?
Dzień dobry ! Otrzymałem opis badania RM w którym jest napisane W opcji angioMR widoczne drobne tętniakowe uwypuklenie ściany tylnej odcinka M1 tętnicy środkowej mózgu prawej śr.ok.1mm Czy to jest już tętniak ?
Reklama: