Czy pcpr-y i komisje do spraw orzekania o stopniu niepełnosprawności informują wydziały komunikacji, że ktoś ma padaczkę w celu zatrzymania prawa jazdy?
Gość 2011-10-26 19:04:22 Czy pcpr-y i komisje do spraw orzekania o stopniu niepełnosprawności informują wydziały komunikacji, że ktoś ma padaczkę w celu zatrzymania prawa jazdy?
marco- 2011-10-31 20:03:42 "Czy pcpr-y i komisje do spraw orzekania o stopniu niepełnosprawności informują wydziały komunikacji, że ktoś ma padaczkę w celu zatrzymania prawa jazdy?"
Ja teraz mam składać wniosek do pcpr o grupę niepełnosprawności, i tam nie pytania o prawo jazdy.
Za to lekarze mają od 29.06.2011 roku obowiązek zgłaszania podejrzenia, lub padaczki oraz ataków padaczki do wydziałów komunikacji.
4. Lekarz, który podczas wykonywania zawodu, stwierdził u osoby ubiegającej się o prawo jazdy lub posiadającej prawo jazdy, przypadek wystąpienia napadu o symptomatologii padaczkowej lub podejrzenie albo istnienie padaczki, niezależnie od okoliczności, powinien niezwłocznie powiadomić organ wydający prawo jazdy o konieczności dokonania oceny predyspozycji zdrowotnych tej osoby do kierowania pojazdami.
Dz. U z 28 kwietnia 2011 roku nr. 88 poz. 503
"Z tego oc sie orientuje to nie,zapytam przyjaciólke bo ona jest w trakcie robienia prawka a ma padaczke i grupe przyznana smile"
Ja na razie utknąłem na etapie karty konsultacyjnej neurologiczne.
Musze zrobić badani eeg.
"witam. wiem że w UE od dawna istnieje przepis, że lekarz który stwierdza epi ma prawny obowiązek powiadomienia wydziału komunikacji, u nas jeszcze nie."
Od prawie pól roku ma taki obowiązek.
"należy pamiętać, iż w trakcie zdarzenia drogowego który był skutkiem ataku, będziemy traktowani jak za umyślne spowodowanie, tzn. teoretycznie bedziemy traktowani jak np.nietrzeży kierujący. "
Będzie postawiony zarzut o spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym (do 8 lat pozbawienia wolności)
Pijanym kierowcą grozi do 12 lat pozbawienia wolności.
Chyba, że ktoś kierował pod wpływem np. benzodiazepin(relanium,clomazepam)
"sąd powie, że wiedzieliśmy o chorobie, jednak zaryzykowaliśmy,"
Jest wyrok SN w tej sprawie.
Który mówi, że należy sądzić sprawców takich wypadków, o spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym.
"wiąże się to również z tym, że w takim przypadku nie działa OC-za szkody będziemy musieli zapłacić sami-o ile będzie to zdarzenie wywołane atakiem epi. niestety, taka choroba, "
Pewnie nie będą chcieli pokryć 100% kosztów, tylko 40 - 80 %.
Podobnie robią jak np. ojciec/matka da synowi/córce samochód, którzy maja mniej niż 24 lata i nie ujawnią tego u ubezpieczyciela, że taki osoby będą z niego korzystać.
Ale jak zrobisz legalnie prawko, i ujawnisz też chorobę ubezpieczycielowi(o to nie trudno, bo ważność prawka przez pierwsze dwa lata tylko na 6 m-c - częste badania na prawko), to ubezpieczenie będzie dużo wyższe, ale wtedy będą musieli wypłacić 100% ubezpieczenia.
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.